Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 97

Wątek: Czy zakładacie osłony przeciwsłoneczne na obiektywy?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario_white Zobacz posta
    Tu masz przyklad zdjecia jakie zrobilem w sloneczny dzien z Canon 100-400 L + oslona ET-83C:
    I co nam po tym przykladzie jak on wcale nie pokazuje czy oslona akurat na tym zdjeciu duzo dala, cos dala albo nic nie dala? Najlepsze byloby zdjecie porownawcze z oslona i bez oslony przy silnym bocznym swietle, a nie zwykle chwalenie sie fotkami.
    Dla porownania 'jakosci przykladu' tu masz zdjecia zrobione w 90% 70-200 2.8 IS L zawsze z oslona przeciwsloneczna: http://www.pbase.com/vitez/koncerty
    A tu albo 70-200 z TC 1.4x albo 100-400 i rowniez zawsze z oslona przeciwsloneczna: http://www.pbase.com/vitez/lotnicze

I co ci po takich przykladach na uzytecznosc oslony? Nic...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chavez Zobacz posta
    A może gdybyś nie miał filtra to by się nic nie stało? Jakby nie patrzeć to przednia soczewka jest bardziej wytrzymała niż filtr.

Filtr nie porysował Ci soczewki?
    Sorry, ale muszę sie upewnić: pytałeś serio??
    Facet podaje Ci na tacy dowód na to, że filtr, podobnie jak odpowiednie elementy w samochodzie (z całym szacunkiem dla porównywanych urządzeń ), przejął energię uderzenia, a Ty masz wątpliwości? Dżizys... A nie przyszło Ci do głowy, że w obiektywie są elementy znacznie mniej wytrzymałe od przedniej i jakiejkolwiek soczewki??!!

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    Sorry, ale muszę sie upewnić: pytałeś serio??
    Facet podaje Ci na tacy dowód na to, że filtr, podobnie jak odpowiednie elementy w samochodzie (z całym szacunkiem dla porównywanych urządzeń ), przejął energię uderzenia, a Ty masz wątpliwości? Dżizys... A nie przyszło Ci do głowy, że w obiektywie są elementy znacznie mniej wytrzymałe od przedniej i jakiejkolwiek soczewki??!!
    Juz byla na ten temat podobna dyskusja w przypadku mojej upadnietej Lki. Ludzie tez uparcie twierdzili ze gdyby nie filtr to bym nie mial porysowanej soczewki (szczegol ze to okazalo sie byc tylko zapylenie - rys nie widac po wizycie w serwisie) a prawie nikt nie mogl uwierzyc ze filtr moze (glownie przez to ze ma troszke bardziej miekka oprawke) przejac sporo z impetu uderzenia . Ja tam machnalem reka, swoje wiem, swoje doswiadczenie wynioslem i tym bardziej nosze nadal filtry na szklach.

Uzależniony

Domyślnie

Vitez, thx!! Jak długo można opowiadać oczywistości?! Czemu Do ***** dzy nie korzystać z cudzych doświadczeń?!

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czemu Do ***** dzy nie korzystać z cudzych doświadczeń?!
    "Bo ja wiem lepiej"

Bywalec Awatar PROF
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

regulamin ktory o tym mowi brzmi mniejwiecej tak :

1. Moderator/Admin ma zawsze racje.
    2. Jesli Moderator/Admin nie ma racji, patrz punkt 1.

30D, EF 24-70 f2.8 L USM, 70-200 f2.8 L IS USM, EF 100 f/2.8 Macro USM
    Moje PlFoto , Digart , Obiektywni , OnePhoto

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Vitez, thx!! Jak długo można opowiadać oczywistości?! Czemu Do ***** dzy nie korzystać z cudzych doświadczeń?!
    To znaczy, że dlatego iż komuś upadł aparat, ja nagle mam założyć na wszystkie (aż 2 :-P ) obiektywy filtry ??
    Może jeszcze dokupię body armor na aparat, tak prewencyjnie.
    No wybacz, ale aparat służy do robienia zdjęć a nie do rzucania - to jest chyba oczywistość. A jeśli już w ogóle upadnie to jest to sytuacja baaardzo sporadyczna. Jedyny filtr jaki od czasu do czasu zakładam to Cokin.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    To znaczy, że dlatego iż komuś upadł aparat, ja nagle mam założyć na wszystkie (aż 2 :-P ) obiektywy filtry ??
    To znaczy tylko tyle ze jesli ktos ma jakies doswiadczenia i opisuje to ty mozesz albo skorzystac z tych doswiadczen albo nie. Nikt ci nikt nie kaze.
    Jezeli masz malo szkiel i bardzo rzadko je zmieniasz - to doswiadczenia i potrzeby masz inne i nie musisz na sile czyichs doswiadczen sluchac, masz swoj rozum przeciez.
    Ale znowoz bezzasadne negowanie czyichs doswiadczen to juz do najrozsadniejszych nie nalezy a tak sie wlasnie zdarza - "gdybys nie mial filtra" najczesciej pisza ci ktorym nigdy obiektyw nie upadl, nigdy nie zalozyliby filtra itd itp, czyli gdybaja zamiast oceniac na bazie doswiadczen.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    To znaczy tylko tyle ze jesli ktos ma jakies doswiadczenia i opisuje to ty mozesz albo skorzystac z tych doswiadczen albo nie. Nikt ci nikt nie kaze.
    Z cały szacunkiem doświadczenia to byś miał jakbyś upuścił ten obiektyw w ten sam sposób bez filtra, a tak to masz takie same domysły jak Ci co mówią że filtr Ci porysował szoczewkę...

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    najrozsadniejszych nie nalezy a tak sie wlasnie zdarza - "gdybys nie mial filtra" najczesciej pisza ci ktorym nigdy obiektyw nie upadl, nigdy nie zalozyliby filtra itd itp, czyli gdybaja zamiast oceniac na bazie doswiadczen.
    Mi upadł bez filtra... Nic mu nie było...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Z cały szacunkiem doświadczenia to byś miał jakbyś upuścił ten obiektyw w ten sam sposób bez filtra, a tak to masz takie same domysły jak Ci co mówią że filtr Ci porysował szoczewkę...
    Fajna teoria. Czyli by mówić o tym, że ma się doświadczenia należy spróbować odwrotności tego co nas spotyka?!
    Edit: ja wysiadam z tego wątka. Kto chce niech zakręca filtry, kto nie chce - nie musi. Paru facetom ocaliły obiektywy, inni nie mieli takich przygód. Zapewne są też tacy, którzy nie mieli i dziś plują sobie w brodę i tacy, co są przekonani, że skutecznie oszczędzili parę(set?)złotych na szybkach. Im i sobie życzę, by ich sprzęt nie obijał się o nic i nie spadał. Miałem klika takich sytuacji, własnie spoglądam na nikkora 24-50 na który dawno temu przy kupnie nakręciłem ROWI HAZE UV. Ma pięknie wgnieciony (dokładnie jak pisał vitez mięki aluminiowy) pierścień. Walnąłem w biegu o mur. I mimo że nie probowałem tego powtarzać bez filtra moje doświadczenie mi podpowiada, że bez tej osłonki coś musiało by się rozlecieć.
    Ostatnio edytowane przez rolaj ; 10-06-2007 o 13:37

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów