Zawsze zakładam, tylko poza makro i portretówką 85/1.8.
Osłona często poprawia zdjęcie, redukuje sporo blików.
Umieszczenie szkieł w plecaku nie stanowi problemu.
Zawsze zakładam, tylko poza makro i portretówką 85/1.8.
Osłona często poprawia zdjęcie, redukuje sporo blików.
Umieszczenie szkieł w plecaku nie stanowi problemu.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
Ja też raczej tak. Na 100/2.8 i 50/1.4 nie zakładam bo nie mamCzasem nie chce mi się brać osłony do 17-40, bo jest mocno niewymiarowa. No i z długich zoomów zdejmuję jak trzeba się przyssać do dziury w płocie lotniska
![]()
Zawsze zakładam![]()
Zawsze zakładam, ostatnio taka osłona bardzo poprawiła mi kontrast zdjęć w .... pomieszczeni! Zwykła świetlówka tak zaszkodziła obiektywowi. Aż strach pomyśleć, co by było na słońcu.
FOTOINKWIZYTOR
Potwierdzam. Nie zakładam tylko wtedy, kiedy przeszkadzaja (dziury w płocie {muflon} np.) Problemu z miejscem w torbie nie ma bo sie zakładają "odwrotnie" na obiektywy. Mimo podeszłego wieku wciąż przecieram oczy ze zdumienia, gdy czytam posty z pytaniam "czy używacie" czegoś, co jest pożyteczne i pomaga.
Tak zakładam. Chyba ze jest pochmurno i raczej nie bede miał zadnych odblasków.
Moje zdjęcia
RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)
A to się da zdjąć?![]()
Ślubna
No i niestety N.
Ja nie mam osłony tylko na kita...na innych szkłach zawsze mam założone...a kita i tak raczej nie używam:-D
30D,grip, C17-40@4, C50@1.8, C24-70@2.8, C70-200@2.8, C430EX,
![]()
ostatnio sciagnalem oslonke z tamiego 28-75 zeby nakrecic polara i zrobić 2 zdjecia
oslonki nie chcialo mi sie juz zakladac![]()
po 2 zdjeciach przy zmianie na szeroki kąt tami wypadł mi z rekii wbil sie w ziemie polarem
na szczescie z malej wyskosci - obiektyw caly i ostrzy a filtr wziąłem pod prysznic i jest ok
gdybym mial oslonke to bym ja wytarl z piachu i po sprawie
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...
Ja traktuję osłonę jak część obiektywu - nigdy nie zdejmuję.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner