Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 97

Wątek: Czy zakładacie osłony przeciwsłoneczne na obiektywy?

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Na 17-40 prawie nigdy bo na nim prawie cały czas jest polar, na pozostałych szkłach zawszę mam osłony, w przypadku 100tki macro i 24-70 juz kilka razy zamiast szkłem przywadziłem osłoną.

Pzdr.

Coś już napisał Awatar Krzych
    Miasto
    Piekary Śląskie

Domyślnie

Zawsze zakładam. Do 50/1,8 mam dorobioną specjalnie przedłużoną na cropa. Kilka osób jęczało na CB że słaby kontrast z tej 50 a z osłoną zdecydowanie lepiej. Jak nie masz to rozumiem oszczędności ale mieć i nie zakładać to tak jakby założyć spodnie i nie zapiąć rozporka.
    Ernest Hemingway i Irvin Penn:
    Hemingway: Wspaniałe zdjęcia. Jakiego aparatu używasz?
    Penn: Wspaniała historia. Jakiej maszyny do pisania używasz?

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

Osłona?? Zawsze i na każde szkło jakie mam! ...no chyba że walcze z polarem
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

A ja ostatnio nie zakładam, bo nie mam Jak miałem osłonę do obiektywu to praktycznie zawsze, ale obecnie jestem bez

Coś już napisał

Domyślnie

Zawsze, ale to dlatego, że tu prawie zawsze jest ostre słońce. Jednak żeby zmieścić do torby, muszę zdejmować:-)

Bywalec Awatar tomygun

Domyślnie

zawsze, chyba że nakręcam polara, a jak obiektyw leży w torbie to nakręcam osłonę odwrotnie
    GALERIA CB <========> GALERIA digart.pl
    Canon EOS 5D + 24-105 f/4 L IS + 70-200 f4 L + 35 f/1.4 L + 580 EX + Jupiter 9 MC 85 f/2 + Sonnar 135 f/3,5MC - GENERALNIE CAŁA MASA SPRZĘTU, I TOTALNY BRAK UMIEJĘTNOŚCI

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Do szkieł, do których mam osłony - zakładam zawsze.

Coś już napisał
    Miasto
    Michigan, USA

Domyślnie

Zawsze do wszystkich, po akcji odwracam oslonke i wszystko sie miesci idealnie w torbie... no moze poza oslonka 17-40. Trzymam ja w bocznej kieszeni bo nijak mi nie pasuje z obiektywem.

--
    Marnow

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IX. Zobacz posta
    Zawsze to niewygoda
    Kwestia wprawy w nakladaniu/zdejmowaniu/noszeniu. A jaka wygoda pod wzgledem spokoju psychicznego. Od czasu jak mi w domu 24-105 dupnal prosto na pyszczek tak ZAWSZE mam oslone na szkle. Niewazne czy dom, czy ulica, plener czy hala sportowa, koncert czy w pracy. Po prostu dla zabezpieczenia fizycznego - to raz.

i problemy z umieszczeniem sprzętu np. w torbie.
    Umieszczaj oslony odwrotnie do transportu albo kup wieksza torbe.

Jeśli do tego dochodzi wymiana kilku obiektywów to sprawa jeszcze bardziej się komplikuje.
    Jesli do kazdego obiektywu masz osobna oslone i zalozona odwrotnie to kwestia kilku sekund by ja zalozyc.

Na zdjęciach nie widać raczej różnic.
    Zalezy od warunkow oswietleniowych. Przez wizjer czasem ciezko zauwazyc roznice ale na zdjeciach potem wyraznie widac ze bez oslony kontrasty moglyby byc do d*, flary itp. Warunki oswietleniowe bywaja zmienne, czasem niespodziewane zmiany, czasem nie wiesz co cie spotka - lepiej miec niz nie miec. Oprocz tego rownie wazne jest stosowanie oslon wlasnie jako dodatkowego zabezpieczenia.

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Taka mała ciekawostka:
    Dziś miałem okazję pobawić się w pracy Olympusem e-500. Z osłoną przeciwsłoneczną wszystko było by w porządku, gdyby nie to, że na szerokim kącie (obiektyw kitowy) wchodzi ona w kadr. Bezczelnie ją widać w rogach kadru.

Nie ma to jak dobrze zrobiona osłona
    Ślubna
    No i niestety N.

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów