Zmieńcie temat na [Battle Cage] "czy zakładacie filtry na Wasze eLki przed upuszczeniem"
sorry za tę głupią dygresję ale nie mogłem się powstrzymać
miłej niedzieli.
Dokładnie tak jak mówisz. Mi chodzi jedynie o tą wypowiedź:
To takie zdziwienie, że ten wypadek 24-105 nie przekonał wszystkich do noszenia filtrów.Zamieszczone przez rolaj
Rozumiem że np. fotoreporter zakłada filtr, aby się uchronić przed paluchami tłumu itp.
Ale ja np. zupełnie tego nie potrzebuję. Jak wyjmuję aparat to od razu ląduje na statywie a używam go dopiero jak wciskam wężyk spustowy. Nie potrzebuję go nawet do pomiaru światła. Prawdopodobieństwo, że coś mu się stanie jest bliskie zeru (no chyba, że spotkam kilku dresów. Wtedy nawet filtr nie pomoże) :smile: .
A miałem już się nie wtrącaćNie przekonuję nikogo na siłe (vide post #90), dziwię się tylko. A dokładnie to nie chodzi o paluchy, tylko o ochronę przed uszkodzeniami przy upadku czy uderzeniu o coś. Zdarza się, wiktocha spotkało to na lotnisku gdzie jak sądzę nie było dresów ani rozgorączkowaneho tłumu a sprzęt był w torbie.
a sapdniety obiektyw byl z dekielkiem czy bez?? bo jesli bez, to plastik dekielka moglby jeszcze bardziej zamortyzowac sile uderzenia niz metalowa oprawa uv'ki
![]()
![]()
jesli znajdzie sie ktos chetny, ze zbednym szklem, to moze niech zrobi serie upuszczen:
- z dekielkiem
- z dekielkiem i filtrem
- z filtrem bez dekielka
- i na koncu "gole" szklo
![]()
pozostanie jednak kwestia zestawien takich jak UV+cpl, cokin (slim i zwykly) itp![]()
![]()
ps. a moze by tak gumowe odbojniki do drzwi przyklejac na dekielki![]()
![]()