Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy ... 8910
Pokaż wyniki od 91 do 97 z 97

Wątek: Czy zakładacie osłony przeciwsłoneczne na obiektywy?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    Fajna teoria. Czyli by mówić o tym, że ma się doświadczenia należy spróbować odwrotności tego co nas spotyka?!
    W tym przypadku twierdzenie że filtr uratował obiektyw jest nie zweryfikowaną spekulacją i tyle...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał Awatar 3SA

Domyślnie

Zmieńcie temat na [Battle Cage] "czy zakładacie filtry na Wasze eLki przed upuszczeniem"

sorry za tę głupią dygresję ale nie mogłem się powstrzymać

miłej niedzieli.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    To znaczy tylko tyle ze jesli ktos ma jakies doswiadczenia i opisuje to ty mozesz albo skorzystac z tych doswiadczen albo nie. Nikt ci nikt nie kaze.
    Jezeli masz malo szkiel i bardzo rzadko je zmieniasz - to doswiadczenia i potrzeby masz inne i nie musisz na sile czyichs doswiadczen sluchac, masz swoj rozum przeciez.
    Ale znowoz bezzasadne negowanie czyichs doswiadczen to juz do najrozsadniejszych nie nalezy a tak sie wlasnie zdarza - "gdybys nie mial filtra" najczesciej pisza ci ktorym nigdy obiektyw nie upadl, nigdy nie zalozyliby filtra itd itp, czyli gdybaja zamiast oceniac na bazie doswiadczen.
    Dokładnie tak jak mówisz. Mi chodzi jedynie o tą wypowiedź:
    Cytat Zamieszczone przez rolaj
    Jak długo można opowiadać oczywistości?! Czemu Do ***** dzy nie korzystać z cudzych doświadczeń?!
    To takie zdziwienie, że ten wypadek 24-105 nie przekonał wszystkich do noszenia filtrów.

Rozumiem że np. fotoreporter zakłada filtr, aby się uchronić przed paluchami tłumu itp.
    Ale ja np. zupełnie tego nie potrzebuję. Jak wyjmuję aparat to od razu ląduje na statywie a używam go dopiero jak wciskam wężyk spustowy. Nie potrzebuję go nawet do pomiaru światła. Prawdopodobieństwo, że coś mu się stanie jest bliskie zeru (no chyba, że spotkam kilku dresów. Wtedy nawet filtr nie pomoże) :smile: .

Uzależniony

Domyślnie

A miałem już się nie wtrącać Nie przekonuję nikogo na siłe (vide post #90), dziwię się tylko. A dokładnie to nie chodzi o paluchy, tylko o ochronę przed uszkodzeniami przy upadku czy uderzeniu o coś. Zdarza się, wiktocha spotkało to na lotnisku gdzie jak sądzę nie było dresów ani rozgorączkowaneho tłumu a sprzęt był w torbie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    wiktocha spotkało to na lotnisku gdzie jak sądzę nie było dresów ani rozgorączkowaneho tłumu a sprzęt był w torbie.
    a sapdniety obiektyw byl z dekielkiem czy bez ?? bo jesli bez, to plastik dekielka moglby jeszcze bardziej zamortyzowac sile uderzenia niz metalowa oprawa uv'ki

jesli znajdzie sie ktos chetny, ze zbednym szklem, to moze niech zrobi serie upuszczen:
    - z dekielkiem
    - z dekielkiem i filtrem
    - z filtrem bez dekielka
    - i na koncu "gole" szklo

pozostanie jednak kwestia zestawien takich jak UV+cpl, cokin (slim i zwykly) itp

ps. a moze by tak gumowe odbojniki do drzwi przyklejac na dekielki

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Z cały szacunkiem doświadczenia to byś miał jakbyś upuścił ten obiektyw w ten sam sposób bez filtra, a tak to masz takie same domysły jak Ci co mówią że filtr Ci porysował szoczewkę...
    Doswiadczenie mam w upadku z filtrem. To o czym ty piszesz to porownanie doswiadczen a nie samo doswiadczenie.

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Na 17-40 nie zakładam bo mam polara i trudno się później nim operuje. Łatwo paluchami zapaprać.
    Sony uzywa niezlego patentu, oslona w niczym nie przeszkadza
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy ... 8910

Uprawnienia umieszczania postów