Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: brak ostrości w wizjerze - dziwna sprawa..

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie brak ostrości w wizjerze - dziwna sprawa..

Cześć,
    Mam od niedawna taki dziwny objaw: w wizjerze obraz jest nieostry, ale na zdjęciach, gdy robię na AF wszystko jest idealnie. Od razu zaznaczę, że nie przesunąłem przypadkiem pokrętła od korekcji dioptrii. Sprawa wygląda identycznie ze wszystkimi moimi szkłami, więc nie jest od nich zależna.

Gdy ręcznie ustawiam ostrość na to, co widzę w wizjerze, zdjęcie będzie nieostre (ręcznie wyostrzę za cel). Gdy ostrość ustawi AF, będę widział nieostro na matówce. Chyba nie muszę pisać, jak niewygodne to jest.

Nie mam kłopotów ze wzrokiem, zresztą na drugiej identycznej puszce jest wszystko ok. Co się mogło tam przesunąć? Aparat z całą pewnością nie został uderzony. Byłem na Żytniej, ale zostałem uświadomiony, że "tam się nie ma co zepsuć, ale mogą mi przeczyścić matówkę za 122zł"
    Mało tego, PZW wyczyściła mi wizjer wacikiem kosmetycznym, niestety bez większego skutku.

Boję się oddać sprzęt na Żytnią i powiedzieć, że mam kłopoty z ostrością, bo mi jeszcze zaczną regulować AF, który działa naprawdę idealnie. Jak będę oddawał, to muszę wiedzieć, co mają naprawić, sami wiecie dlaczego. Jakieś pomysły i wskazówki?
    Jarek

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

A matówka się nie przesunęła, w sensie (nie wiem chociaż w jaki sposób) zmiany odległości od lustra? Przecież tam chyba też jest soczewka (żeby obraz wyostrzony na płaszczyznę kliszy/matrycy był ostry na matówce).
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Saurus Zobacz posta
    A matówka się nie przesunęła, w sensie (nie wiem chociaż w jaki sposób) zmiany odległości od lustra? Przecież tam chyba też jest soczewka (żeby obraz wyostrzony na płaszczyznę kliszy/matrycy był ostry na matówce).
    Matówka jest architektoniczna. Ale jutro ją wyjmę i podmienię za zwykłą. Tam chyba nie ma miejsca na luzy i przesunięcia, choć to co piszesz byłoby idealnym rozwiązaniem opisanego problemu.
    Jarek

Uzależniony

Domyślnie

Skoro focus działa prawidłowo, to musiało się coś rozregulować na linii matówka - pryzmat - soczewka wizjera.

Domyślnie

matowka sie przesunela pewnie, sprawdz, czy koszyczek jest zakleszony dobrze

Domyślnie

matowka jest za nisko lub za wysoko, mialem tak w 20d, w moim przypadku byla "za nisko" po usunieciu blaszki dystansowej jest ok i ostre jest to co widze na matowce. W sumie chyba dosyc czesty problem tak dziala kontrola jakosci w canonie...

Początki nałogu Awatar rysib
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

miałem taki przypadek, u mnie przesuneło się pokretło do regulacji "celownika". zmienił się zakres dioptrii i obraz był zamazany, natomiast av działał poprawnie. wystarczyło pokręcić poktętłem i wszystko było ostre.
    Pozdrawiam Rysiek

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

rysib:
    Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Od razu zaznaczę, że nie przesunąłem przypadkiem pokrętła od korekcji dioptrii.
    system EOS

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

a moze to nie aparat jest winny tylko Ty sie slepy ropbisz?
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Skipper:
    Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Nie mam kłopotów ze wzrokiem, zresztą na drugiej identycznej puszce jest wszystko ok.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów