Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: 300D jaki obiektyw?

Coś już napisał
    Miasto
    Inowrocław

Domyślnie 300D jaki obiektyw?

Wiem, że dostanę odpowiedź typu a poszukaj sobie, poczytaj, przejrzyj inne posty... ale w fotografii jak w innych technicznych dziedzinach wszystko idzie do przodu błyskawicznie. Otóż...
    Jestem (chyba) szczęśliwym posiadaczem 300D. Ale.. może pierwsze wrażenia przemilczę a przejdę od razu do rzeczy...
    Używam obiektywu kitowego (18-55), i mam zamiar wymienić i tu jest moje pytanie: na co i aby wydać jak najmniej a uzyskać jak najwięcej (sorrki).
    Obiektyw chciałbym aby był szerokokątny, coś porównywalny z kitowym ale nie jakością, jasnością i tp
    Oglądając foty na http://dpreview.com niedowierzam że kitowym obiektywem można robić takie foty
    Pozdrawiam

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

DO przodu idzie wszystko bardzo szybko.. oprocz produkcji obiektywow.. wiec poszukaj w archiwum i na google :P ;-)

Coś już napisał
    Miasto
    Inowrocław

Domyślnie

Dzięki :-)
    Łatwiej jest poszukać jak zapytać, choć mówią że odwrotnie Zbieram informacje, chciałem Wasze zdanie poznać.. trudno

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ale juz byl watek o lensach... i wcale nie musza byc "dedykowane do 300D".. bo co za roznica czy dzialaja z 300D czy z 10D?

Mysle ze to forum az tak rozlegle jeszcze nie jest i znajdziesz szybko to co zostalo o obiektywach napisane.. + google.... i bedziesz duzo wiedzial ;-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    znajdziesz szybko to co zostalo o obiektywach napisane
    A jak naprawde jestes leniwy - popatrz po podpisach grupowiczow z lustrzankami i kup te same obiektywy - sa widac sprawdzone i sprawuja sie dobrze itp (szczegol ze do roznych zastosowan, z roznymi ogniskowymi itp).

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tanio: Sigma 15-30
    Średnio: Canon 17-40
    Drogo: Canon 16-35

A kitem można osiągać całkiem przyjemne rezultaty jak się uważa na CA.

To jest właśnie 18-55 zrobione:

W innym wątku na tym forum chyba (albo w obiektywach) pod jego koniec dałem inną fotkę, gdzie widać jakie CA wychodzi w trudnych warunkach.
    Nikon od 14/09/09
    ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
    http://photography.moridin.pl
    http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Coś już napisał
    Miasto
    Inowrocław

Domyślnie

O właśnie, dziękuję już mi lepiej... :-)
    Wiem, jak trudno jest początkującemu, ale jakoś mnie nie wykopaliście....
    Pospisywałem sobie co macie w podpisach, ale aby ściągnąć też trzeba się zapytać

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam po raz pierwszy.

Z góry przepraszam, jeśli moje pytanie wyda się banalne, ale nie doczytałem, aby w którymkolwiek z topiców była na nie odpowiedź. I dodam jeszcze, że jestem zdecydowanie amatorem i dażę dużym szacunkiem wypowiedzi wielu osób z tego forum posiadających wiedzę godną miana profesjonalisty.
    Jaką osłonę przeciwsłoneczną powienienem dokupić do obiektywu, który otrzymałem w zestawie z body, tj. 18-55? Strzelam zdjęcia Canonem 300D z dwoma obiektywami wymiennie: wyżej wymienionym 18-55 oraz posiadanym wcześniej, z czasów fotografowania analogowym Eosem 300, obiektywem 28-135 IS, który, rzecz jasna, o wiele lepszy jest, lecz, z wiadomych względów, brakuje mi w nim czasem szerokokątności, do której się przyzwyczaiłem.

Z góry dziękuję za życzliwe podejście i ewentualną wskazówkę.

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Obiektyw chciałbym aby był szerokokątny, coś porównywalny z kitowym ale nie jakością, jasnością i tp
    Oglądając foty na http://dpreview.com niedowierzam że kitowym obiektywem można robić takie foty
    Pozdrawiam
    A Jarbasku to ty chciales te przykladowe fotki, dopiero mi sie dzisiaj przypomnialo ze mialem ci wyslac, zobie tak podciane kontrast i kolory, oraz poziomy, do fotek dodany exif i zobaczysz sam wysle ci kilka to se pooo lookasz!
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Coś już napisał
    Miasto
    Inowrocław

Domyślnie

Dzięki Przemek Siedzę przy skrzynce....
    Canon EOS 300D

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów