Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Ekspozycja, zmiana parametrow naswietlania

Dopiero zaczyna Awatar makkak
    Miasto
    Chrzanów, Polska

Domyślnie Ekspozycja, zmiana parametrow naswietlania

Witam!

Chcialbym dowiedziec sie czy wiecie gdzie mozna znalesc narzedzie do ustalenia poprawnej ekspozycji alternatywnej do tej ustalonej przez automatyke aparatu. Chodzi mi o to ze jesli np automatyka ustali iz w danej scenie poprawna ekspozycje zapewni f/11 i t 1/60 to rownie dobrze mozna naswielic na f/5,6 i t 1/250 widzialem gdzies takie obracane kolka nalozone jedno na drugie, czy gdzies w necie jest cos takiego do wydrukowania? A moze jakis program polecicie?
    350D, KIT 18-55, Sigma 70-300 4.0-5.6, Canon 50 1.8, 2x512MB, filterki :P

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Na co Ci kolka? Przyslone albo czas ustawiasz wg potrzeby a reszte parametrow dobierasz wg swiatlomierza albo korzystasz z trybow preselekcji czasu lub przyslony.
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 25-04-2007 o 21:03

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez makkak Zobacz posta
    Witam!

Chcialbym dowiedziec sie czy wiecie gdzie mozna znalesc narzedzie do ustalenia poprawnej ekspozycji alternatywnej do tej ustalonej przez automatyke aparatu. Chodzi mi o to ze jesli np automatyka ustali iz w danej scenie poprawna ekspozycje zapewni f/11 i t 1/60 to rownie dobrze mozna naswielic na f/5,6 i t 1/250 widzialem gdzies takie obracane kolka nalozone jedno na drugie, czy gdzies w necie jest cos takiego do wydrukowania? A moze jakis program polecicie?
    Program P (w aparacie) ma tzw. shift - kręcenie kołkiem będzie Ci zmieniało pary czas / przysłona zachowując tą samą ekspozycję...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam!

Zmiana czasu razy 2 odpowiada zmianie przysłony razy pierwiastek z dwóch czyli jakieś 1.4

Dopiero zaczyna Awatar makkak
    Miasto
    Chrzanów, Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Na co Ci kolka? Przyslone albo czas ustawiasz wg potrzeby a reszte parametrow dobierasz wg swiatlomierza albo korzystasz z trybow preselekcji czasu lub przyslony.
    Tak wiem wiem To w celach demonstracyjnych chcialem powiedziec cos mlodziezy na temat ekspozycji, znalazlem te koleczka w ksiazce "fotografia dla zoltodziobow" ale nie mam pod reka skanera, pozatym moze sa jakies lepiej opracowane niz te w ksiazce, a najlepiej programik
    350D, KIT 18-55, Sigma 70-300 4.0-5.6, Canon 50 1.8, 2x512MB, filterki :P

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

...a najlepiej programik
    Kalkulator fotograficzny Spot (Tabela naświetleń)?

http://album.radom.pl/index.php?n=Foto.Spot
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Domyślnie

kompozycja rownowazna , latwo to wytlumaczyc mlodziezy trzba znac pelne przeslony i wiedziecz ze czas sie wydluza lub skraca o polowe , chyba w kazdej starej ksiazce foto jest o tym napisane sporo

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    kompozycja rownowazna , ...
    ekspozycja :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Ustaw na AV i pokręć, zapisz co zaobserwowałeś i gotowe.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Uprawnienia umieszczania postów