Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Wątek: Canon 350D, kontra Nikona i co dalej i kiedy?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    U nas nie bardzo jest gdzie skanować tak, żeby potem dało się to oglądać w rozdzielczości większej niż plfoto...
    'U nas' można ale te koszty... Szybkie skanowanie zwane archiwizacją daje pliki Jpg wielkości max 2000x3000 pikseli, czyli cały zysk błony nad 'syfrą' diabli biorą.
    Nie do końca rozumiem dlaczego tak piętnujesz 2000 x 3000 pikseli (które do większości zastosowań jest generalnie wystarczające, ma zapas do naświetlenia 15 x 21 w 300 dpi) ? A co jpg'a - przy odpowiednio niskiej kompresji byś go od wspomnianego niżej tiff'a na pewno nie odróżnił...

Skanowanie z prawdziwego zdarzenia dające w efekcie nieskompresowane Tif'y kosztuje zaś około 5 PLN/klatkę lekko licząc
    No niestety, czas który trzeba na nie poświęcić, umiejętności, profilowanie skanera i monitora - wszystko kosztuje...

[ Dodano: 28-02-2005 ]
    Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Jurek Plieth, u nas miałem na myśli Białystok. Fakt, że można skanować za 5PLN ale wtedy cyfra staje się już tanią zabawką
    Nie wiem ile Wy robicie zdjęć które warte by były takiego skanowania ale ja osobiście generalnie niewiele ;-) A jak Wy robicie dziesiątkami to gratulacje
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Tomek wyraza wlasna opinie, osoby nie zrzeszonej w bgf'ie - proponuje wiec nie uzywac liczby mnogiej.. tak dla formalnosci

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Czacha, o czyj post Ci chodzi? O post Krzycha, skierowany najprawdopodobniej do mnie i Jurka? Chciałbym to wiedzieć tak dla formalności. PS. Skoro jesteś w BGFie to należy do ciebie się zwracać w liczbie mnogiej :wink:

[ Dodano: 28-02-05, 20:04 ]
    Krzychu, ja nic nie mam do 2000x3000 jpg, tyle że, jak pisałem, nie udało mi się nigdzie znaleść skanowania nawet w tych parametrach w porzadnej jakosci (tzn. male szumy, nie rysuja klisz, itd). Owszem, mozna robic kiepskie skany, a potem niesc do zeskanowania za 5zl wybranych klatek, ale strasznie to długo trwa...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Tomek, o post Krzycha skierowany do ciebie

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tomku... jak juz ochloniesz to mam nadzieje ze wytniesz ladnie caly offtop gdzies na bok tak jak w innych watkach?

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    Samodzielne robienie odbitek _jest_ tanie, ale nie jest szybkie, ale pozwala zrobić taką odbitkę jaką chcę.
    Chętnie zapoznam się z kalkulacją kosztów odbitki formatu 21x30 cm. Przypuszczam, że robisz odbitki cz.-b., bo zabawa w kolor w warunkach domowych urąga nie tylko zasadom ekonomii, ale przede wszystkim zdrowego rozsądku. Dla porównania kosztów - mnie odbitka tego formatu, niezależnie od tego, czy kolor, czy B&W kosztuje w moim
    ulubionym labie 4 PLN. Nawet nie muszę liczyć kosztów dojazdu, bo mam tylko 20 minut pieszo! Aha, przy liczeniu kosztów nie zapomnij dodać wszystkich próbek!
    Nie wszystkie laby skanują. Niektóre maszyny, do małych formatów (do 21x15) naświetlają analogowo.
    Niedługo i one znikną!

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

ekonomii, ale przede wszystkim zdrowego rozsądku. Dla porównania kosztów - mnie odbitka tego formatu, niezależnie od tego, czy kolor, czy B&W kosztuje w moim
    ulubionym labie 4 PLN. Nawet nie muszę liczyć kosztów dojazdu, bo mam tylko 20 minut pieszo! Aha, przy liczeniu kosztów nie zapomnij dodać
    Specjalnie się w ten cennik nie wgłębiałem ale ceny dla negatywu małoobrazkowego i odbitek z pliku wydają się takie same... Rozumiem że porównujesz do robienia własnoręcznego w domu (faktycznie dla RA-4 to jakieś nieporozumienie), niemniej jednak zaczęło się chyba od kosztów....

Nie wszystkie laby skanują. Niektóre maszyny, do małych formatów (do 21x15) naświetlają analogowo.
    Niedługo i one znikną![/quote]

Profilab na Dzikiej w Warszawie certyfikat Q-Lab na RA-4 ma tylko i wyłącznie na powiększalnik i to nie dlatego że nie chcą inaczej tylko że inaczej się nie da...

[ Dodano: 01-03-2005 ]
    Cytat Zamieszczone przez Czacha
    Tomek wyraza wlasna opinie, osoby nie zrzeszonej w bgf'ie - proponuje wiec nie uzywac liczby mnogiej.. tak dla formalnosci
    Mnogiej liczby użyłem bo niejako odpowiadałem na post Tomka i Jurka nie implikując w żaden sposób BGF'u...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Chętnie zapoznam się z kalkulacją kosztów odbitki formatu 21x30 cm. Przypuszczam, że robisz odbitki cz.-b., bo zabawa w kolor w warunkach domowych urąga nie tylko zasadom ekonomii, ale przede wszystkim zdrowego rozsądku.
    Ech. Papier ~ 100zł /50 szt, papier do próbek - tańszy, mniejszy - dajmy na to, 50gr do jednego zdjęcia, chemia na ... hoho i trochę (na okolo 30 szt zużywam 1/10 butelki wywoływacza za 30 zł, jeden utrwalacz 6zł, ocet ... kurde, ile kosztuje ocet? 1 zł? mniej?, wody z kranu nie liczę, prądu do powiększalnika też). To 2zł+50gr+10gr+20gr ... no dajmy na to, że jak dłużej siedzę w ciemni i robię więcej, to za 3 zł, jak krócej, na mniej odbitek, to 4-5 zł.

Ale cały czas mam kontrolę nad zdjęciem.

A co do koloru... to no cóż. Faktycznie wygląda, że drogo. Chemię na spora ilośc można kupić, do domowych 20 stopni C. ... kiedyś liczyłem, że wcale nie wygląda tak drogo. Jak zbiorę sprzęt i trochę czasu, to niewykluczone, że kiedyś się pobawię. No kusi mnie. Różne są o tym opinie, jedni się szybko zniechęcili (duużo więcej próbek, trudno opanować kolory), inni doszli po jakimś czasie do wprawy i nie narzekają.

Dla porównania kosztów - mnie odbitka tego formatu, niezależnie od tego, czy kolor, czy B&W kosztuje w moim
    ulubionym labie 4 PLN.
    To rzeczywiście tanio. W cenniku widzę 5 zł, ale rozumiem co to zniżki. Podejrzewam, że odbitki z negatywów to naświetlane skany z tej samej maszyny, he? A jak wiadomo, te maszyny za dobrze nie skanują. Raz dałem takie 20x30 do zrobienia i takie kluchy wyszły na tych zdjęciach, że więcej tego nie powtórzę. Powiększenie musi kosztować, niestety. Druga opcja - to skanować samemu i oddawać pliki cyfrowe - taniej.

Niedługo i one znikną!
    No szkoda )-:

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Dla porównania kosztów - mnie odbitka tego formatu, niezależnie od tego, czy kolor, czy B&W kosztuje w moim
    ulubionym labie 4 PLN.
    To rzeczywiście tanio. W cenniku widzę 5 zł, ale rozumiem co to zniżki.
    Zapomniałem dodać, że mam zniżkę w opcji 'stały klient'. Poza tym, ten lab jest naprawdę rewelacyjny i korzysta z niego chyba większość 3miejskich profi. Może mam po prostu szczęście...
    Wiem co to znaczy kontrola pod powiększalnikiem, bo robiłem to nocami przez 20 lat
    :wink: dlatego wcale Ci nie zazdroszczę i naprawdę wolę oddać zdjęcie w postaci pliku do godnego zaufania labu, który moim zdanie zrobi z nim dokładnie to, co ja chcę. Ale przyznaję, że to kwestia gustu i zakończmy tym, że to dobrze iż nie wszyscy uważają to samo

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zapomniałem dodać, że mam zniżkę w opcji 'stały klient'. Poza tym, ten lab jest naprawdę rewelacyjny i korzysta z niego chyba większość 3miejskich profi.
    Profi nie jestem, ale takiego labu szukam. Niestety u nas dobre laby są drogie, nawet ze zniżkami )-:
    Wiem co to znaczy kontrola pod powiększalnikiem, bo robiłem to nocami przez 20 lat
    :wink: dlatego wcale Ci nie zazdroszczę
    To nie jest zło konieczne, naprawdę można to lubić! Tylko żałuję, że mam mało czasu )-:
    i naprawdę wolę oddać zdjęcie w postaci pliku do godnego zaufania labu, który moim zdanie zrobi z nim dokładnie to, co ja chcę. Ale przyznaję, że to kwestia gustu i zakończmy tym, że to dobrze iż nie wszyscy uważają to samo
    A wcale że nie, bo również się z Tobą zgzadzam. To rzeczywiście najprostsza metoda otrzymania kolorowych odbitek - ze skorygowanych samemu skanów z klisz. I tak też robię. Tylko, że nie tak tanio )-:

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów