Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Wątek: Canon 350D, kontra Nikona i co dalej i kiedy?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    szkoda forsy na filmy i szkoda placic

od kiedy hobbysci zaluja kasy na swoje hobby i rozwazaja to w tych aspektach? skoro "szkoda forsy" to nie szkoda ci forsy na 20d i te super eLki ktorych nie wykorzystasz?? spojz na swoje foty Vitez... mysle ze A75 by ci wystarczyl :P .. a na inny, lepszy sprzet "szkoda forsy.. i szkoda placic"

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Tak czy inaczej w przypadku hobby racjonalnosc w wydawaniu kasy, zwlaszcza zas jej oszczedzanie (o ile nie jestesmy jakos super ograniczeni majatkowo) nie jest priorytetem. Jakis czas temu moj kuzyn kupowal jakis maly, pocztowy znaczek mocno przedwojenny przedwojenny. Znaczek maly, brzydki i "nieostry" Ja za ta kase moglbym kupic sobie topowego Canona i kilka eLek. Dla mnie zakup malo sensowny, dla kuzyna pelnia szczescia. I ja go w tej radosci rozumiem.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Przeczytaj dokladnie moja opinie w jaki sposob IS psuje jakosc w tym wlasnie szkle :P
    IS psuje optyke bo sie to wszystko w srodku musi ruszac by utrzymac rownowage wiec jest nieco mniej dokladne.
    I o ile np w 70-200 2.8 L IS zmienia jakosc z "super" na "bardzo dobra"
    No to gdzie widzisz sens kupowania obiektywu z IS, skoro za 2/3 jego ceny kupisz to samo szkło bez IS i będzie super, a nie bardzo dobre??? :P
    pozdrawiam

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

zapewne otrzymamy odpowiedz, iz pomimo spadku jakosci z "super" na "bardzo dobra" obiektyw i tak jest na tyle dobry... ze w zasadzie mozna pogodzic sie z tym ograniczeniem jakie niesie stabilizator... i spadek jakosci nie bedzie az tak bardzo wyczuwalny...

czy cus w tym stylu

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Ja swojego EOS300 kupilem prawie rok temu za 1400PLN (Body, 2x kiepskie szkło, statyw, lampa, torba - super zestaw na poczatek). EOS300D wtedy z cala reszta kosztowal cos kolo 4000PLN, czyli 2600PLN zostalo w kieszeni (wlasciwie jakby bylo to by zostalo).
    Klisz nie kupuje zadnych superiowych tylko zwykle za 5 sztuka, do tego wywolanie 3.5, skanuje sam. Z paroma odbitkami wyjdzie cos ok 12-13PLn za klisze.
    2600/13=200 klisz
    200*36=7200 zdjec...
    Abstrachujac od ilosci, IMHO, lepiej zaczynac zabawe z fotografia od analoga. Uczy to czlowieka stawiania na jakosc a nie na ilosc z nadzieja ze moze jedno ze 100 wyjdzie dobre.

A teraz mnie zlinczujcie.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44
    Abstrachujac od ilosci, IMHO, lepiej zaczynac zabawe z fotografia od analoga. Uczy to czlowieka stawiania na jakosc a nie na ilosc z nadzieja ze moze jedno ze 100 wyjdzie dobre.

Ja Cię nie zlinczuję, bo uważam podobnie. Jednak obecnie w wielu przypadkach może to być już samoumartwianie.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

gonzo44, A widzisz. Ja zacząłem od analoga. Przeraziły mnie koszty, nie rozwijałem się. Kupiłem cyfraka, kompakta - G5. Najpierw robiłem każde zdjęcie w kilku wersjach (naświetleń, kadrów - choć inny kadr to inne zdjęcie), od razu po powrocie do komputra i analiza, oglądanie.
    Wracałem z parku ze 100 zdjęciami, z czego nadawało się jakieś 5.
    Po jakimś czasie zauwazyłem, że z podobnego spacerowego pstrykania przynoszę 20 zdjęć, z czego nadaje się jakieś 5 ... (-:
    A potem wróciłem do analoga. Jest taniej, lepiej no i nie ma problemów z archiwizacją (-:

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Cytat Zamieszczone przez gonzo44

Ja Cię nie zlinczuję, bo uważam podobnie. Jednak obecnie w wielu przypadkach może to być już samoumartwianie.
    To "obecnie" sie cos zmienilo? To , ze wiekszosc ludzi kupuje cyfrowki, nie oznacza ze ja ze swoim analogiem samoumartwiam sie. Cyfrowke zapewne nabede ( EOS350D ), ale bedzie to moj swiadomy wybor zwiazany raczej...wlasciwie to jeszcze sie nie zdecydowalem :-)
    Bo wole miec jeden album z dobrymi zdjeciami na polce, niz 10000 przecietnych zdjec na dysku!

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

gonzo44 -> ja też zaczynałem od analoga, ale wystarczyło przesiąść się na cyfrę i to jeszcze na początku na kompakt Casio QV4500 i wszystkie przyzwyczajenia z czasów przedcyfrowych prysły jak ręką odjął. Dopiero kiedy kupiłem 300D (pierwsze wrażenie było zabójcze ) to zaczęły wracać przyzwyczajenia z analoga, a że (minek), nie mam problemów z archiwizacją, to nie chcę wracać do SLR-a, chociaż czasem mam takie myśli :P
    pozdrawiam

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ja zaczalem od analoga.. pozniej przejscie na cyfre tlumaczylem sobie kosztami... zreszta jak wiekszosc

obecnie cyfry praktycznie nie uzwam.. nawet chcialem sprzedac, ale jak zobaczylem cene jaka moge dostac za 10d.. to mi sie odechcialo jesc nie prosi.. wiec lezy i czeka na lepsze czasy

cyfra pomogla mi w jednym - dojzec do negatywow.. czego i wam zycze

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów