Strona 11 z 11 PierwszyPierwszy ... 91011
Pokaż wyniki od 101 do 109 z 109

Wątek: [samochodowy] O swiatlach i nie tylko

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Dokładnie. Nie rozumiem zwalniania na złość temu z tyłu. Dla mnie nie jest ważne czy wyprzedzić mnie chce wariat, czy ktoś się po prostu spieszy. Jak chce jechać szybciej ode mnie, to niech jedzie.
    Pokaszaniłeś cytat ;-) A poza tym: oczywiście, ja nikomu nie bronię wyprzedzać jeśli jest taka możliwość, sam to często robię, zwłaszcza na autostradzie - starając się w miarę możliwości zachować te regulaminowe 120/h, jednocześnie jednak nie zawalać lewego pasa tym, którzy (z sobie wiadomych powodów) muszą pędzić 160.

Z tym wkurzaniem i tempomatem chodziło mi o co innego, sytuację "miejską" - jeden pas, brak możliwości wyprzedzenia, ruch się jakoś tam toczy, bez większych korków czy oporów.... i tylko "królowi szos" za moimi plecami nie podoba się to, że nie mam ochoty przekraczać dozwolonej prędkości

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Pokaszaniłeś cytat ;-)
    A rzeczywiście, coś mi się pochrzaniło. W końcu późno już jest...
    A poza tym: oczywiście, ja nikomu nie bronię wyprzedzać jeśli jest taka możliwość, sam to często robię, zwłaszcza na autostradzie - starając się w miarę możliwości zachować te regulaminowe 120/h, jednocześnie jednak nie zawalać lewego pasa tym, którzy (z sobie wiadomych powodów) muszą pędzić 160.
    160 km/h na trzech/czterech paskach i porządnej nawierzchni IMHO OK, tym bardziej, że np. w Niemczech nie zakazane. W Italii niestety tak (żebym wiedział chociaż, że fota Canonem zrobiona, byłoby człowiekowi lżej na duszy ), chociaż jak jedziesz przepisowe 130, to wszyscy cię mijają... Cóż - co kraj, to obyczaj...
    Z tym wkurzaniem i tempomatem chodziło mi o co innego, sytuację "miejską" - jeden pas, brak możliwości wyprzedzenia, ruch się jakoś tam toczy, bez większych korków czy oporów.... i tylko "królowi szos" za moimi plecami nie podoba się to, że nie mam ochoty przekraczać dozwolonej prędkości
    To rozumiem najzupełniej i wcale nie chodziło mi o Ciebie, a bardziej o jakieś przyhamowywania, zajeżdżania drogi itp., czyli działania celowe...
    A tak na marginesie - witam chyba najbliższego sąsiada zza miedzy. Miedza wprawdzie spora (Alpy), ale bliżej to niż do kraju.

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Poruszona została pare postow temu kwestia litewskich tirowcow. Moje spostrzeżenia w tej materii nieco odbiegają od powszechnie panującej opinii. Zauważyłem, że tiry na wschodnich blachach (LT, UA, RUS, BY) są na drogach wyjątkowo uprzejmi - zwykle zjeżdzają przy wyprzedzaniu, dają znaki, że wolne/zajęte, i przede wszystkim - raz tylko widziałem, żeby taki zaczynał wyprzedzać mając 1 km/h przewagi nad jadącym przed nim samochodem. Wspomniane wyżej zachowania są niestety standardem wśród kierowców dumnie obnoszących się z naklejką PL.
    Może zarzuycicie mi mało reprezentatywną próbę, czy selektywne traktowanie obserwacji - niemniej jednak każdy mój kolejny wyjazd zdaje się potwierdzać tę prawidłowość.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Ja bym chciał jeszcze poruszyć kwestię tych zakichanych obszarów zabudowanych.

W Europie zachodniej nie ma problemu - są drogi szybkiego ruch, autostrady, jest którędy jechać. Ale u nas w większości drogi prowadzą przez wsie, tablica oznaczająca koniec obszaru zabudowanego oznacza zarazem początek następnego i telepaj się tu człowieku przez Polskę 50 km/h ??: Potem krążą dowcipy typu: "ile dni jechałeś ze Szczecina do Przemyśla i gdzie miałeś noclegi?"

Druga sprawa - jak się te tablice stawia. Pojeździłem trochę po Europie zachodniej i tam jak była wieś (taka typowa: ciągnie się parę kilometrów, bo wszyscy chcieli mieszkać koło drogi, jedno skrzyżowanie, przy nim sklep, bar i ewentualnie kościół), to biała tablica stała 500m przed tym głownym skrzyżowaniem, a przekreślona biała - 500m za. I to był cały obszar zabudowany. Leciał człowiek sobie 90-100km/h, zwalniał w centrum wsi, i potem dalej jazda.

A u nas białą tablicę stawia się przed pierwszą chałupą we wsi, przekreśloną białą - za ostatnią chałupą; a najcześciej od razu jest nastepna wieś.
    Przychodzi mi do głowy choćby takie rozwiazanie, aby obszary zabudowane podzielić na gęstą i rzadką zabudowę. Niechby chociaż poza ścisłym centrum tych wszystkich wiosek obowiązywało 70 km/h, a myslę, że już byłoby troche lepiej.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec

Domyślnie

Witam,
    a co sądzicie o miłośnikach pojazdów marki BMW? Ja o nich źle sądzę. Dlaczego? Na początek krótki wstęp. TKM (Toruński Klub Motorowy) mieści się naprzeciwko lotniska. Tam wczoraj była 'majówka z BMW'. Ja zamiast oglądać palenie gumy wolałem spottować na lotnisku. Akurat była samolotowa kadra narodowa, która u nas doskonaliła lądowania. Częstotliwość przyziemień- 1 minuta- raj, lepiej niż na Okęciu :P
    Spokojnie sobie pstrykam seriami samoloty w towarzystwie młodych pilotów kadry narodowej. A tu nagle nadbiega tłum (500-1000) ludzi. Kieruje się w naszą stronę. Kadra narodowa natychmiast zabezpiecza Cessny i odgania tłum. Na kręgu były 4 samoloty, z czego 2 były na podejściu. Tłum wbiega na pas, tuż przed lądujące samoloty. I nie opuszcza pasa. Zmusza tym samym samoloty do odejścia na drugi krąg, które potem wylądowały na drugim pasie.
    http://img262.imageshack.us/img262/131/runwaymp4.jpg
    A i dodam, że tłum był oczywiście pijany. Tylko jeden radiowóz policji, który pojawił się po jakimś czasie i żadnej ochrony. Nie ma w tym ani krzty przesady.
    Ostatnio edytowane przez tom634 ; 29-04-2007 o 17:19

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta

A u nas białą tablicę stawia się przed pierwszą chałupą we wsi, przekreśloną białą - za ostatnią chałupą; a najcześciej od razu jest nastepna wieś.

Jakieś dwie godziny temu miałem okazję paść ofiarą tego procederu. Scena jak w Misiu. Pan z suszarką zignorował moje spostrzeżenie, że biała tablica stoi w środku pola i do najbliższych zabudowań jest prawie kilometr. Tak więc plany zakupu solidnego statywu przesunęły się o miesiąc
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom634 Zobacz posta
    a co sądzicie o miłośnikach pojazdów marki BMW?
    W ogólności? Nic. A o "miłośnikach" zjeżdżających do Torunia to i ja zdążyłem przez parę lat studiów wyrobić sobie zdanie - "wesołe" ekipy debili przejeżdżających przy dźwiękach klaksonów przez miasto, z obowiązkowymi butelkami w ręku (nierzadko również kierowca), w gębach kur*y, a policja dyskretnie spoglądająca w inną stronę, żeby przypadkiem też nie oberwać. Taki lokalny "folklor"

To trochę tak jak motocykliści: wśród wszystkich tych dziwnie wyglądających typów są fajni, są normalni i są debile/szpanerzy. Niestety ci ostatni najbardziej widoczni

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    "wesołe" ekipy debili przejeżdżających przy dźwiękach klaksonów przez miasto, z obowiązkowymi butelkami w ręku (nierzadko również kierowca)
    To ja jeszcze dodam, że odważyłem się tam pojechać rowerem jednośladowym- pożałowałem- z powodu wyzwisk pod moim adresem oraz niebezpiecznego wyprzedzania przez kierujących pojazdami marki BMW. Po godzinie nie wytrzymałem i pojechałem na lotnisko.
    Smutne jest też to, że przed wjazdem widniał duży znak 'ograniczenie prędkości do 20km/h' (która była często przekraczana) oraz napis 'przypominamy, że na terenie zlotu obowiązują przepisy kodeksu drogowego, w tym również zakaz prowadzenia pojazdu pod wpływem alkoholu'.

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Dawno juz zauważyłem, że oświetlone samochody widać lepiej. IMO przepis jest OK
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Strona 11 z 11 PierwszyPierwszy ... 91011

Uprawnienia umieszczania postów