no to mam już jakieś rozeznaniejednak widzę że ogół słusznie postemuje
dzięki za udział w tej mini sondzie
no to mam już jakieś rozeznaniejednak widzę że ogół słusznie postemuje
dzięki za udział w tej mini sondzie
Ciekawy artykuł Mike`a Johnsota na temat stosowania filtrów ochronnych:
http://www.fotopolis.pl/index.php?go...a=6&e=2653
Pozdrawiam
Rudi
Ja w zasadzie w większości przypadków noszę... ostatnio zrobiłem ten słynny test ze skrawkiem papieru samoprzylepnego, który ponoć potrafi każdego wyleczyć z obaw o uszkodzenie obiektywów - no i mnie nie wyleczył![]()
przeczytaj artykuł z linku jeden post wyżej.muflon jaki test?
Ja zawsze noszę filtry UV.
Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3
artykuł ten czytałem już jakiś czas temu i nie zaskoczyłem
![]()
pozdrawiam
Mam założony cały czas na obiektywie, może dwa razy robiłem zdjęcia bez filtra.
To ja może przytoczę stosowny fragment:
No więc doładnie tak zrobiłem i zobaczyłem w obiektywie (17-40/4)... no co zobaczyłem? Ni mniej ni więcej tylko (rozmyty) kawałek karteczki samoprzylepnej"Gdyby jednak udało wam się załatwić sobie jakąś skazę na przedniej soczewce, wypróbujcie tę sztuczkę, a znów będziecie potrafili zasnąć spokojnie. Nauczyłem się jej od legendarnego serwisanta, guru od pentaksów Dona Nelsona. Urwijcie kawałek takiej żółtej karteczki samoprzylepnej na krótkie notatki, mniej więcej wielkości ziarnka grochu. Przyklejcie go do przedniej soczewki. Spójrzcie przez wizjer. Niespodzianka? W takim razie, przestańcie tak się martwić małym pyłkiem!"Także chyba jakiś za głupi jestem..
Chociaż z drugiej strony.. zauważyłem, że o wiele łatwiej jest doczyścić lekko zabrudzoną przednią soczewkę obiektywu niż filtr... ja swoje staram się co jakiś czas przecierać i już widać tego pierwsze skutki... no ale to ciągle 1/10 wartości lensa![]()
Ja zawsze nosze na kitowym obiektywie no ale na EF 75-300 juz nie zakladam.