Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: Crop a poruszenie ... po raz kolejny

Widok wątkowy

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SAM Zobacz posta
    Janusz nie za bardzo rozumiem co ma ilość pikseli do poruszenia. To co opisujesz, to jest granica wykrywalności poruszenia.

I jeszcze jedno, mogę sobie wyobrazić "ruchy w poziomie", ale "ruch wzdłużny bądź obrót aparatu w pionie" to już jest perwersja. 8)
    Nie wiem czy jestem w stanie to wykonać.

A tak swoją drogą to dwa "ziarna" na filmie były dużo mniejsze niż "twoje" sensory. I co z tego wynika ?
    Jeżeli się komuś łapa mocno trzęsie, to powinien kupić sobie kamerkę internetową ?

"No nie dajmy się zwariować." - cytat z filmu (nie Janusza).

Drgania ręki (aparatu) dają się "rozłożyć" na liniowe przesunięcia i obrót. Obydwa rodzaje mają wpływ na poruszenie. Każdy nieco inaczej więc nie perwersja tylko sposób rozpatrywania "zagadnienia".

To co napisałem to faktycznie "granica wykrywalności poruszenia" ale to przecież stąd wynikają czasy naświetlania. Ktoś kiedyś na podstawie jakichś badań pomierzył jak bardzo nam łapy latają i "w drugą stronę" wyliczył jaki czas naświetlania jest potrzebny do wizualnie nieporuszonego zdjęcia.

"Ziarna" na filmie dużo mniejsze niż sensory? No chyba jednak nie! Klatka filmu (rozmiaru ISO 135) na ISO 100 gęstością upakowania informacji odpowiada ok 6-8 Mpix więc raczej rozmiary porównywalne z rozmiarem sensora w 20D, 30D i 5D.

Oczywiście nie dam się zwariować bo wszystkie te zasady 1/ogniskową są o kant d... potłuc jak mi się ręce trzesą na kacu To co napisałem to jedynie moje drobne uwagi co do gadania pt. "...mnożyć przez 1.6...".

EDIT:

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    ..... Najwazniejsza jest jednak zmiana kata widzena, przez dany obiektyw, aparatu z mniejsza klatka.
    ....
    Może jakiś dowód? Albo chociaż tezy. Bo tak to brzmi jak np. "najważniejszy w IV RP jest Kaczor Donald"
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 24-04-2007 o 11:55

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów