Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: Obiektyw reporterski dla 30d: Jaki najostrzejszy?

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A ja zbieram narazie pieniadze i codziennie dochodze do innego wniosku.
    Takze chce rozbudowac troche swoje szkła do mojej 30stki
    I nie wiem czy brac 24-70 czy lepiej Tamrona28-75 i dokupic sobie Tokine12-24 Kasa mniejsza a lepsze pokrycie w zakresach...

Ah niech ktos zrobi pozadne szkło 20-85mm f/2.8

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ghent Zobacz posta
    A ja zbieram narazie pieniadze i codziennie dochodze do innego wniosku.
    Takze chce rozbudowac troche swoje szkła do mojej 30stki
    I nie wiem czy brac 24-70 czy lepiej Tamrona28-75 i dokupic sobie Tokine12-24 Kasa mniejsza a lepsze pokrycie w zakresach...

Do Twojej 30D szklo jest C 17-55 2.8 IS, radze poprobowac, porobic zdjecia i potem narzekac.

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ha robie kupe zdjec, od koncertów, sportu i reportazu, konczac na imprezach masowych wiec potrzebuje czegos niezawodnego a jak czytam o tych problemach z 24-70 to sie przerazam... Znowu 17-55 wolałbym albo szerzej albo dłuzej :>
    Nie narzekam po prostu puki co mam stara Tokinke 28-70 która raczej ma czasem problemy z ostroscia i chce cos mniej zawodnego.

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ghent Zobacz posta
    Mi wystarczy, jak Canon zrobi 24-85 f/2.8 L IS USM, a postawię mu ołtarzyk w pokoju i zmienię wyznanie XDD
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    Mi wystarczy, jak Canon zrobi 24-85 f/2.8 L IS USM, a postawię mu ołtarzyk w pokoju i zmienię wyznanie XDD
    Według mnie nigdy do tego nie dojdzie. Za dużo byłoby eLek zaczynających się od 24mm. Konstrukcja jasnego i długiego zooma jest na tyle skomplikowana i kosztowna, że Canon raczej nie pozwoli sobie wydać kasę na coś, co może odebrać rynek flagowemu 24-70. Prędzej spodziewałbym się podrasowania tegoż ISem niż zupełnie nowej konstrukcji. Choć w sumie dodanie ISa to również jakieśtam przeprojektowanie konstrukcji.
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hrabia_vader Zobacz posta
    Według mnie nigdy do tego nie dojdzie. Za dużo byłoby eLek zaczynających się od 24mm. Konstrukcja jasnego i długiego zooma jest na tyle skomplikowana i kosztowna, że Canon raczej nie pozwoli sobie wydać kasę na coś, co może odebrać rynek flagowemu 24-70. Prędzej spodziewałbym się podrasowania tegoż ISem niż zupełnie nowej konstrukcji. Choć w sumie dodanie ISa to również jakieśtam przeprojektowanie konstrukcji.
    http://www.canon.com/camera-museum/c...28~4l_usm.html - 28-80mm f/2.8-4 L USM (1989)

http://www.canon.com/camera-museum/c...0_28l_usm.html - 28-70mm f/2.8 L USM (1993)

http://www.canon.com/camera-museum/c...0_28l_usm.html - 24-70mm f/2.8 L USM (2002)

http://www.canon.com/camera-museum/c..._4lis_usm.html - 24-105mm f/4 L IS USM (2005)

Jak na razie były cztery eLki pokrywające standardowy zakres, z czego tylko dwie zaczynające się od 24mm i tylko one są jeszcze w produkcji. Jeśli sądzisz, że to za duży wybór, spójrz na ofertę Canona w przedziale 70-200 - aż cztery produkowane do dzisiaj eLki.

Śledząc historię Canona, wiele razy zastępował on swoje najlepsze obiektywy nowymi wersjami, często zmieniając konstrukcję - choćby 17-35/2.8 L -> 16-35/2.8 L -> 16-35/2.8 L II czy 28-70/2.8 L -> 24-70/2.8 L. Wprowadzanie nowych szkieł napędza koniunkturę i jest wymogiem postępu. IMHO teraz Canon pod presją konkurencji będzie musiał montować IS'a do swoich nowych zoomów (16-35/2.8 jest wyjątkiem, bo pod FFem stabilizacja nie jest mu potrzebna). Sam liczę na premierę nowego standardowego zooma po wakacjach ;-)

Ale trochę zboczyłem z tematu wątku, więc z mojej strony EOT.
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Uprawnienia umieszczania postów