Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Wątek: Obiektyw reporterski dla 30d: Jaki najostrzejszy?

Domyślnie

Ostrość na brzegach, zabójcza CA, kiepski kolor i kontrast i płaski, jakby wycinany obraz, pomijam AF

masz fatalna sztuke tamrona 17-35 zgodze sie z ostroscia na brzegach jest jak w 17-40 i AF ale reszta dziwne

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

jeśli chodzi o mnie to mając dwa body to ja bym wolał dwie stałki i był bym bardzo zadowolony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000 Zobacz posta
    Hrabio, jak najbardziej! EF 16-35 to poza dyskusją najlepszy zoom reporterski na cropie i w ogóle, jeden z najlepszych EF-zoomów. Pytanie było o najostrzejszy - ja wybrałem ostrość w centrum i stąd tammi - jasne, że ogólnie to słabszy obiektyw - ostrość na brzegach, zabójcza CA, kiepski kolor i kontrast i płaski, jakby wycinany obraz, pomijam AF. Ale na tym forum jest kult ostrości, no i dobrze.
    Piszesz to takim tonem, jakby Tamron był ostrzejszy od Canona. Moje egzemplarze tego nie potwierdzają. Tamron był równie ostry w centrum co Cannon lecz im dalej od środka tym różnica na korzyść Canona większa. Mimo, że posiadam EF 16-35 MkI. Tamron oprócz ostrości strasznie tracił kontrast - Canon tylko ostrość, oczywiście w mniejszym stopniu (i nieznacznie kontrast).

Ogólnie jestem baaaardzo zadowolony z Tamronów jakie posiadałem. Miałem zarówno 17-35 f/2.8-4 jak i "słynnego" 28-75. Początkującym, poszukującym najlepszej jakości za naprawdę przyzwiote pieniądze tylko te bym polecał. Nie pozwolę jednak "szargać świętości" - oba Canony na jakie zamieniłem rzeczone Tamroniki pokazują klasę już na pierwszy rzut oka. A jak skutecznie kieszeń wyczyściły? Copperfield mógłby się u Canona uczyć.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    Ostrość na brzegach, zabójcza CA, kiepski kolor i kontrast i płaski, jakby wycinany obraz, pomijam AF

masz fatalna sztuke tamrona 17-35 zgodze sie z ostroscia na brzegach jest jak w 17-40 i AF ale reszta dziwne
    Mam podobne odczucia. Mój egzemplarz nie był może ideałem (co pokazywał na rogach dość wyraźnie, trzeba go było przymknąć minimum do 5.6 a i wtedy nie było idealnie), ale na pewno był świetny od pełnej dziury w centrum i na kontrast, kolory i ogólną plastykę fotek narzekać nie mogłem.
    Ostatnio edytowane przez hrabia_vader ; 24-04-2007 o 22:29 Powód: Automerged Doublepost
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ad) mario_white
    "24-105L jest super ale szukam czegos w z 18-50 do robienia foteki z reki bez statywu ."
    To moze poprobuj C 17-55 2.8 IS, o ktorym wczesniej pisalem. Najlepiej samemu sobie sprawdzic w odpowiedniej sytuacji.

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario_white Zobacz posta
    ktos sie bawil tym Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG ASP DF
    http://www.pbase.com/tberry/image/71305555
    http://www.optyczne.pl/72.1-Test_obi...o_Wst%EAp.html
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

24-105L jest super ale szukam czegos w z 18-50 do robienia foteki z reki bez statywu .
    no właśnie 17-85 Is uzywam z 20D i jest ok, ale szukam cos do 30D.
    ps. dzisiaj mi sie zespuł 30D po zrobieniu ok. 50 fotek jutro jade do serwisu wyjasnic sprawe http://www.canon-board.info/showthread.php?t=21644
    Nie wiem, jakie są przyczyny trzymania 2 body, ale może sprawę rozwiąże 5D? Wtedy 24-105 będzie jak znalazł.

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomalxx Zobacz posta
    Nie wiem, jakie są przyczyny trzymania 2 body, ale może sprawę rozwiąże 5D? Wtedy 24-105 będzie jak znalazł.
    Pozwolę sobie wytłumaczyć za autora wątku - 20D + 17-85 jest dla dziewczyny, 30D dla niego ;-)
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

No tak, to wyjaśnia sprawę. Wtedy tylko 17-55/2.8 IS.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Moze ktos z was na priv lub ogolnie pdeslac mi linka do fotek wykonanych: Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 bez retuszu ?
    Canon EOS 20D, 30D + 100-400L USM, 24-105L, 50 f.1.8 II + Speedlite 580EX + Tamron 17-50 F/2.8 + Tamron 28-75 f/2.8 + MARUMI DHG CPL, WPC UV + MC UV + SANDISK CF 4GB, 1GB EXTREME III + LOWEPRO Micro Trekker 200 + Naneu Pro Adventure K3 + SONY HDR-HC5E

foto galeria - galeria zdjęć – aparaty cyfrowe – obiektywy – fotografia cyfrowa - filtry polaryzacyjne - zdjęcia

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta

Może i tak ale ten T 17-35, którego ja oglądałem też na brzegu był zauważalnie mniej ostry i kontrastowy niż 17-40 L .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów