Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: ISO 50 w 5D

Domyślnie ISO 50 w 5D

ISO 50 w 5D

Mam pytanie do userów 5D - jak spisuje się ISO 50 w porównaniu do ISO 100? Kolory, szerokość tonalna?
    Szczególnie chodzi mi o oddanie tonalne skóry w świetle dziennym - tak sobie myślę, że skoro ISO 50 jest "rozszerzalne" z menu to musi być powód dla którego Canon pozostawił userom decyzję czy go uzywac czy nie?

Może ma ktoś z jednej sesji zdjęcia na ISO 100 i ISO 50 ??

A pro pos - Czy to prawda, że ISO 50 w 5D to naprawdę iso 64 a iso 100 to iso 125? Czyli korzystając ze światłomierza zewnętrznego - mając w 5D ustawione ISO 100 w światłomierzu ustawić się winno ISO 125?

Indicated
    sensitivity
    Canon EOS 5D / EOS 20D / EOS-1Ds Mk II

ISO 50 ISO 64
    ISO 100 ISO 125
    ISO 200 ISO 250
    ISO 400 ISO 500
    ISO 800 ISO 1000
    ISO 1600 ISO 2000
    ISO 3200 ISO 4000
    Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
    Canon 24-70 f/2.8 L + 85 f/1.2 mkII L + Sigma 150 f/2.8 EX

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Magus Zobacz posta
    A pro pos - Czy to prawda, że ISO 50 w 5D to naprawdę iso 64 a iso 100 to iso 125?
    Tak, i to nie tylko w 5D. Canon od dawna ma swoj wlasny poglad na podawanie wartosci ISO ;-) Co ciekawe, z korzyscia dla uzytkownikow :-D

Domyślnie

Dla tych którzy szukają wysokich iso tak, da tych, którzy szukają niskich iso raczej nie

W analogu agfa ISO 25 to był mój ulubiony negatyw

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

w analogu agfa ISO 25 to był mój ulubiony negatyw
    Bo tak fajnie, godzinami trzeba było go naświetlać, czy dlatego, że był subtelnie niskokontrastowy, a ziarno tego negatywu było dostrzegalne tylko pod mikroskopem - dzięki czemu dawał znakomite gradienty?

Zresztą nieistotne, APX 25 jest już w krainie wiecznych łowów...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 24-04-2007 o 11:36

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Dla tych którzy szukają wysokich iso tak, da tych, którzy szukają niskich iso raczej nie
    No fakt, o tym nie pomyslalem Ale zawsze mozna dokrecic jeszcze jeden ND, albo zmienic na mocniejszy... filtrow dzialajacych w druga strone niestety jeszcze nie ma w sprzedazy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Bo tak fajnie, godzinami trzeba było go naświetlać, czy dlatego, że był subtelnie niskokontrastowy, a ziarno tego negatywu było dostrzegalne tylko pod mikroskopem - dzięki czemu dawał znakomite gradienty?

Zresztą nieistotne, APX 25 jest już w krainie wiecznych łowów...
    Powody są/były dwa:
    1. Niski kontrast a jednocześnie czarne czernie - jak się dobrze w rodinalu wywołało
    2. Możliwość robienia zdjęć w pełnym słońcu na otwartych w pełni b.jasnych szkłach bez stosowania filtrów ND czy polarka.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ISO 50 w 5D

Mam pytanie do userów 5D - jak spisuje się ISO 50 w porównaniu do ISO 100? Kolory, szerokość tonalna?
    ISO50 w 5D to lipa . To jest ISO100 tylko programowo forsowane na 50, analogicznie jak programowo się robi ISO3200 z 'prawdziwego' ISO1600. Efekt jest oczywiście taki że w ISO50 rozpiętość tonalna zmniejsza się o 1EV w światłach w porównaniu do ISO100. Dokładnie taki sam efekt uzyskasz prześwietlając na ISO100 o 1EV i forsując RAWA przy wywołaniu -1EV. Jedyną zaletą ISO50 jest to że podczas robienia masz na drabince EV wskazanie jak dla 50 a nie 100 i zdjęcie jest sforsowane już na poziomie jpg jeśli ktoś nie używa RAW.

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    ISO50 w 5D to lipa . To jest ISO100 tylko programowo forsowane na 50, analogicznie jak programowo się robi ISO3200 z 'prawdziwego' ISO1600. Efekt jest oczywiście taki że w ISO50 rozpiętość tonalna zmniejsza się o 1EV w światłach w porównaniu do ISO100.
    Zgadza się, a tutaj na Dpreview jest to wszystko opisane i ładnie przedstawione na wykresach ;-)
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Panowie! polecam korepetycje z języka angielskiego i późniejsze wtórne przeanalizowanie artykułu z dprewiew!

ISO 50 to nie lipa! i jest bardzo przydatne w warunkach gdzie zależy nam na minimalnym szumie i do tego umiemy robić zdjęcia (czytaj: doświetlić cienie), wtedy zakres tonalny nie jest tak ważny ... ISO 50 używam zawsze w warunkach studyjnych i portretach (pod warunkiem że mam dużo światła)...
    a tu dwie przykładowe foty z ISO50

http://adammphoto.com/_MG_2558.jpg

http://adammphoto.com/_MG_1638.jpg

pozdrawiam

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    Panowie! polecam korepetycje z języka angielskiego i późniejsze wtórne przeanalizowanie artykułu z dprewiew!
    A ja polecam przedtem udanie sie do okulisty, bo chocby i najlepsza znajomosc jezyka nie pomoze, jak oczy szwankuja ;-) Zapewne masz na mysli to:
    As noted in previous Canon digital SLR reviews the 'ISO 50' (L) option is a special 'out of range' feature for very low noise shooting, its downside is limited highlight range as demonstrated here. ISO 50 clips highlights about 1.0 EV (one stop) earlier than ISO 100.
    .. z czego wynika praktycznie dokladnie to, co napisal MMM. Zreszta nawet na zdrowy rozsadek: jesli by "forsowac" ISO100 na 50, naswietlajac +1EV, to dokladnie takiego efektu (spadku zakresu w swiatlach o 1EV i jednoczesnie duzo lepszego oddania cieni) bym sie spodziewal. Co nie znaczy, ze to ISO50 jest nieprzydatne, do **** i w ogole. Sam mam i uzywam - choc z nieco innych przyczyn niz wiekszosc ;-)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów