Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: zamiennik KITa w 400D

Mieszany widok

tommy_snake
    Guest

Domyślnie zamiennik KITa w 400D

Witam,

przeczytałem i tu i na innych stronach odnośnie lepszego obiektywu niż KIT, uniwersalnego na początek i nadal mam mętlik. Jedni chwalą ciemnego ale ze stabilizacją Canona inni Tamrona ze stałym 2.8.

- mój budżet to 2 tys złotych
    - lubie robić zdjęcie bez lampy w domowym oświetleniu
    - duużo zdjęć kotów w domu i na polu
    - wkrótce małe dziecko będzie w obiektywie

Poprzedni mój aparat to G6.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tommy_snake Zobacz posta
    - mój budżet to 2 tys złotych
    - lubie robić zdjęcie bez lampy w domowym oświetleniu
    - duużo zdjęć kotów w domu i na polu
    - wkrótce małe dziecko będzie w obiektywie
    Wszystkim tym sprostać powinien EF 50mm f1.8 lub nawet f1.4. Fakt, że odrobinę wąsko się zrobi, jeśli masz "ciasne ale własne". To może jakaś Sigma 30 f/1.4?
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Domyślnie

Przy tej kwocie, rozglądałbym się za używanym 17-40L

Coś już napisał Awatar LepP
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

17-40, ja mam tego ciemnego Cannona jak w stopce i planuję zamianę. Jeśli jednak chciałbyś taniej to 17-85 na początek będzie ok, oddają za niego 590zł w promocji.
    LepP
    5D + 7D + Sigma 50 1.4 + EF 24-105 IS USM+ EF 70-300 IS USM

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A może ciemny canon ze stabilizacją i do tego 50/1.8? Zależy jeszcze o jakim ciemny canonie mówisz? 28-135? A może 17-85?
    Ślubna
    No i niestety N.

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

W takiej sytuacji zawsze polecam C 17-85 IS, co i inni tutaj tez mowia i bardzo spodobal mi sie pomysl z dodatkowo C 50 1.8. To bardzo fajny poczatek.

tommy_snake
    Guest

Domyślnie

Zastanawiam się nad Tamronem 17-50 2.8 - za 1500 zł lub Canonem 17-85 4-5.6 IS USM. Tamron jasny a Canon większy zakres ciemny ale ma stabilizacje i USM-a - szybki cichy. Który lepiej ostrzy i lepszy do moich zastosowań?
    Rozważam także zakup Canona 50 1.8 za 400 zł - tylko wtedy KIT i ta 50, czy któryś z wyżej wymienionych i ta 50.
    Nie lubie zdjęć w domu z lampą bo takie świecące twarze, kolory itd dlatego robie bez lampy na ISO 400 lub 800.
    Słyszałem też że dobrym rozwiązaniem jest dokupienie lampy i świecenie w sufit. Lampe dokupie jednak chce najpierw zmienić obiektyw.

Domyślnie

Rozważam także zakup Canona 50 1.8 za 400 zł - tylko wtedy KIT i ta 50, czy któryś z wyżej wymienionych i ta 50.
    Możesz zostać przy kicie i EF 50mm f/1.4. Ja bym jednak wybrał Tamrona 17-50 f/2.8 zamiast kita i "ciemniejszą" pięćdziesiątkę. Co prawda obawiam się, że ta pięćdziesiątka wtedy dość żadko by okupowała bagnet... ale to zależy od specyfiki i wymagań użytkownika. Ja na ten przykład preferuję zoomy.

Nie wiem dlaczego nie wziąłeś pod uwagę Sigmy, którą wcześniej proponowałem. Ma jedną ewentualną wadę - to szkło do cropa. Ale za to odpowiada 50mm na pełnej klatce co jest, IMO, lepszym zakresem do fotek w domu niż 50mm / 85mm po cropie.

Nie lubie zdjęć w domu z lampą bo takie świecące twarze, kolory itd dlatego robie bez lampy na ISO 400 lub 800.
    Słyszałem też że dobrym rozwiązaniem jest dokupienie lampy i świecenie w sufit. Lampe dokupie jednak chce najpierw zmienić obiektyw.
    No co ty... lampą w twarz? W domu? Zazwyczaj w niewielkich pokoikach? Ty boga/Boga* się nie boisz?

* - niepotrzebne skreślić
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Domyślnie

Tylko pamiętaj, że 50 1.8 ma kiepski AF ale poza tym jest naprawdę niezły, choć niedawno sprzedałem swojego po roku użytkowania. A co do lampy to może kup sobie na początek SoftScreen Lumiquesta, sprawdza się naprawdę fajnie na wbudowanej lampie.

tommy_snake
    Guest

Domyślnie

OK - czyli wynika że lepszy ten Canon choć ciemniejszy niż Tamron.
    Tak więc kupuje C 17-85 IS z fajną promocją - 580 zł zwracają jeśli dobrze pamiętam. Dzięki za pomoc.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów