Arkan może z pewnością więcej napisać na jego temat
No więc tak - ja osobiście jestem oczarowany tym szkłem. Kupiłem je z dwóch powodów 1. zdjęcia we wnętrzach w świetle zastanym i 2. zdjecia krajobrazu (wiem, że to 32mm, ale dla mnie to jest na razie OK - może przed wakacjami kupię rybie oko)
Muszę powiedzieć, że do wnętrz i reporterki jest super - 1.8 przy 20mm pozwala na czasy 1/30s z ręki. Zdjęcia w zakresie 1.8-2.8 są bardzo miękkie, ale jest to miękkość bardzo plastyczna - tak jakby włączyć soft focus. Od f.4 w górę porównywalny/lepszy z moim 24-70L. Bardzo przyjemna osłona p-słoneczna w zestawie i dodatkowo dość skuteczna - pomimo rozlicznych testów nie moge powiedzieć, aby łapał nagminnie flary.
Miałem do wyboru Canona 20/2.8 i tą Sigmę. Po kilku dniach testów odesłałem Canona. Co prawda miał USM i był trochę ostrzejszy przy 2.8, ale bokeh i plastyka obrazu przemawiały za Sigmą. Dodatkowo Sigma ma to 1.8 i osłonę w zestawie.
Jeśli ktoś potrzebuje takiej ogniskowej (czyli 18-24mm), to mogę polecić tą Sigmę. Wadą może być filtr 82mm, ale udało mi się kupic na allegro soligora za 115 PLN (wiem, ze szczyt techniki to to nie jest, ale przy f.10 w krajobrazie to i tak trochę bez znaczenia)

Arkan