Maciek70 zobacz sobie tutaj, otworz sobie wykresik, pojezdzij suwaczkami i zobacz w jakiej przyslonie ten tamron dziala optymalnie przy 50 mm..
http://www.slrgear.com/reviews/showp...uct/355/cat/23
Wedlug mnie to musisz do 8miu przymknac. a dla przykladu 24-70 L Canona 2.8 juz przy 4 jest jego optymalna ostrosc. (moze to wyjasnia dlaczego Tamron kosztuje 1500 zl a Canon 4000)
Nie bedziesz mial super ostrego obrazu na 50 mm 2.8 z takiej odleglosci i tyle. DLatego przymierzasz coraz to ktorys obiektyw i masz ten sam problem. Sprobuj przymknac do 8 i zobaczysz. Z bliska to jest inna historia i tutaj tak - powinno byc ok. Tak samo jak na 17 2.8 tez bedziesz mial mydlo przy wiekszej odleglosci. Tak po prostu jest. Tamrony 17-50 dziwnym sposobem pracuja lepiej z nikonami. Mysle ze nie warto tracic czas na kolejne testy. \
A swoja droga kupujcie z gwarancja Fototechnika to bedziecie mieli mniej zmartwien! Mnie kosztowal 100 zl drozej niz "europejski" za to w razie problemow mam i mniej kombinowania i mniej czekania.
CO do testow na Zytniej. Jak jak klalem na Tamrona a potem na body to zawiozlem do Wawki w ciagu dnia zrobili mi test na 70-200, 50 1.8, 100 2.8 i ich serwisowej 85 1.8 i wiesz co? Na wszystkich bylo dobrze , a ja potem jeszcze sam sprawdzilem sobie na foto i wyszlo ze podpinajac obiektywy Canona moje body nie wymagalo reguilacji i bylo wszystko jak nalezy. Jak podpielem Sigmy i tamrony to zaczynaly sie hopki siupki. Przestalem kupowac inne obiektywy niz Canon. I chyba spie spokojniej