Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Wadliwy Tamron 17-50 i 400D?

Maciek70
    Guest

Domyślnie Wadliwy Tamron 17-50 i 400D?

Mam Tamrona 17-50 przypiętego do 400D. Przy dłuższej ogniskowej i zdjęciach z odległości kilku metrów ma spory FF. Body już było kalibrowane w serwisie do ich testowego obiektywu.
    Przymierzałem także inny egzemplarz Tamrona i efekt był ten sam - FF przy 50 mm. Założyłem także kitowy obiektyw i ostrzył w punkt.
    Czy to jest wada obiektywu, body czy też tak musi być w tym zestawie?
    Poniżej przedstawiam sample.

Uzależniony

Domyślnie

na ostatnim zdjeciu widac naprawde urocze wykorzystanie tablicy do testowania autofokusa
    tylko ona tam sluzy jako:

a) ozdoba
    b) punkt w ktory nalezy celowac
    c) tzw. zbieracz kurzu

zapomnialem jeszcze zapytac czy zrobiles juz test na hot pixele czyli tzw szczelnosc dekla ? no i ja bym prosil o raport na temat szczelnosci

dekielek canona vs. dekielek tamrona
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Dopiero zaczyna

Domyślnie

testowałem ten obiektyw,powiem tak ze nie za specjalny przy słabym oswietleniu nie mógł złapac ostrości,fotki nie za specjalne ogółem nikomu nie polecam tego obiektywu.
    Chyba ze trafiłem na taki egzemplarz!!!

Maciek70
    Guest

Domyślnie

"miszaqq" O.K. sarkazm już przerobiliśmy. Teraz konkrety proszę. Czy Tamron 17-50 tak się zachowuje? Te typy tak mają?

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek70 Zobacz posta
    Mam Tamrona 17-50 przypiętego do 400D. Przy dłuższej ogniskowej i zdjęciach z odległości kilku metrów ma spory FF. Body już było kalibrowane w serwisie do ich testowego obiektywu.
    Przymierzałem także inny egzemplarz Tamrona i efekt był ten sam - FF przy 50 mm. Założyłem także kitowy obiektyw i ostrzył w punkt.
    Czy to jest wada obiektywu, body czy też tak musi być w tym zestawie?
    No chyba sam sobie odpowiedziałeś napytanie...jeśli było kalibrowane z testowym obiektywem i odesłali (w naszym przeświadczeniu, że jest ok) a kitowy obiektyw ostry w punkt...tzn., że ten egzemplarz tamrona kompletnie nie nadaje się do Twojego body
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Maciek70
    Guest

Domyślnie

Tak, tylko że już testowałem inny egzemplarz i efekt był dokładnie taki sam.

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Ja kiedyś dopiero kupowałem T28-75 i dopiero na 3 miałem idealnie.Najważniejsze jest to że kupowałem u Cichego wiec sprawnie to poszło. Moim zdaniem musisz wybrać się do Twojego sprzedawcy i wybrać z kilku sztuk ten jeden który przypasuje.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Nic mi się innego nie nasuwa jak napisać...pech...albo taka melodia Twojej puszki, że wybredna jest i tylko w swoją dziurkę pozwala wkręcać słoiki ze stajni canona, albo trafiłeś na 2 egzemplarze, które z Twoją puszką nie banglają
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Maciek70
    Guest

Domyślnie

Przetestowałem trzeci obiektyw u innego sprzedawcy i nadal jest do bani :-(
    Z bliskich odległości obiektyw ostrzy idealnie

Natomiast im dalej tym gorzej
    Tutaj jest prawie dobrze

A tutaj troszeczkę dalej i już nie łapie ostrości

Nie chce mi się wierzyć że inni użytkownicy takiego zestawu mają idealną ostrość z tej odległości. Jeśli się mylę to proszę o przykład zdjęcia twarzy z odległości ok.3m przy 50mm/2.8

Chciałbym się dowiedzieć czy to wina szkła czy body.
    Na żytniej Tamronów nie kalibrują ale może potrafią mi skalibrować do tego mojego jedynego szkła.
    A propo serwisu Canona.
    Wysłałem im opis usterki i zdjęcia testowe. W odpowiedzi dostałem od nich jakiś świstek z wydrukiem testowym z którego i tak nie potrafię odczytać, równie dobrze mogliby przysłać wydruk EKG. Na tym świstku nagryzmolili ręcznie że ledwo się doczytałem: "Regulacja aparatu z testowym obiektywem 85 mm".
    Mam nadzieję że do tej regulacji podeszli bardziej profesionalnie...

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

A Tamrona masz na gwarancji ?? Bo jeżeli tak to skontaktuj się z FOTO-TECHNIKA i podeslij im zdjęcia a potem obiektyw.
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów