u mnie też się zdarzają pomyłki. z tym że nie potrafię określić ich liczby. raczej sporadycznie i przy kiepskich warunkach oświetleniowych. na pewno nie jest to 10%
u mnie też się zdarzają pomyłki. z tym że nie potrafię określić ich liczby. raczej sporadycznie i przy kiepskich warunkach oświetleniowych. na pewno nie jest to 10%
Może trochę przesadziłem z tym 1 na 10, ale bywa i na pewno nie określiłbym tego sporadycznie.
Pozdrawiam
Marek/Biperek
Mój 400D z kitem czasem spudłuje, ale nie jest to jakaś ogromna liczba zdjęć, coś około 1 na 40. 50mm 1.8 rzadziej używam ale mi jeszcze nie spudłował, przynajmniej nie na tym zdjęciu na którym mi zależało![]()
Używam tylko środkowego punktu i one shot.
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
Używam tylko środkowego punktu i one shot- nie zdarzają się pomyłki.
Gdy próbowałem AI Servo lub AI Focus to nie byłem praktycznie w stanie przekadrować ujęcia bez bez utraty ostrości.
Może powinienem pogrzebać ustawieniach indywidualnych bo miałem wrażenie, że wciśnięcie spustu migawk do połowy nie powoduje blokady AF?
Nie grzebię w custom settings bo tryby AI-S i AI-F nie są mi do niczego potrzebne.
EOS400D+ Tamron 17-50/2,8+ Canon 100/2,0+Tokina 12-24/4,0+Canon 580EX
...a wszystko to głównie po to by dzieci na fotach wychodziły śliczniutkie
u mnie pomylił się do tej pory tylko kilka razy- na jakieś 2000 klatek.
W Custom Functions ustawiasz sobie rolę guzika z gwiazdką- tego, który służy do zmniejszania powiększenia fotki w podglądzie- można sobie też ustawić, że przy AI Servo naciśnięcie tego guzika zablokuje nastawianie ostrości, i sobie możesz spokojnie przekadrować.
Ja też miewam problemy z ostrością- świeży przykład, wczoraj chciałem strzelić do bąka- kit, 55 mm, 5.6- wycelowałem w bąka i strzeliłem. W domu okazało się, że strzeliłem nie w bąka, ale jego skrzydło- i tylko ono jest ostre. Przyzwyczajenie do dużej GO z kompakta robi swoje...