Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: OBIEKTYW KIT a TAMRON 28-75/2.8

piotr ryniec
    Guest

Domyślnie

ha! dzięki!

Domyślnie

28-75 to świetne szkło ale trzeba wiedzieć jak kupić,gdzie i oprócz tego mieć dużo szczęścia.Mi się udało.powodzenia!!!
    350d,5d,kit,tamron 28-75,85mm 1.8.,canon 70-200 2.8 L trochę filtrów,blend,softboxów i chińskich lamp
    www.zielinskiphoto.selia.pl

LordVader
    Guest

Domyślnie

Przy okazji watku mam pytanie:
    - czy
    +Tamron 28-75
    oraz
    +Tamron17-50
    to sa dedykowane obiektywy dla Canon *D czy robia cropa 1,6 ?

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie

Dedykowane... hmmm, dedykowane do Canona są Canony .
    Natomiast oba obiektywy są dostępne z mocowaniem Canona przy czym T28-75 nadaje się do wszystkich aparatów z systemu EOS, natomiast T17-50 tylko do aparatów z mocowaniem EF-S czyli do "cropa" (apartaty z matrycą mniejszą od pełnej klatki filmu 35 mm).

Natomiast oba są "polecane" przez większość forumowiczów jako niezły "stosunek"... :grin: oczywiście możliwości do ceny.
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordVader Zobacz posta
    to sa dedykowane obiektywy dla Canon *D czy robia cropa 1,6 ?
    Mam wrazenie ze chodzi ci o ten dylemat:

http://canon-board.info/showthread.php?t=1010

Dopiero zaczyna
    Miasto

Domyślnie

Wydawało mi się że TAMRON 17-50 Xr Di II LD 2.8 (wersja europejska)
    będzie odwzorowywał poprawnie. (Z racji APS-C)

Więc się myliłem ...
    EOS 350D BG-E3 | EOS 300 BP-200 | EF 50/1.8 II | EF 28-105mm 3.5-4.5 | PENTACON 4/200 | RS-60E3 | 1 GB SanDisk II

piotr ryniec
    Guest

Domyślnie

1.Sigma 24-70mm F2.8 EX DG Macro
    2.Tamron 28-75mm F2.8

Którym z nich wykonam lepsze technicznie foty? Chodzi mi o ostrość...
    Ta Sigma jest droższa, ale sporo się naczytałem że można trafić kiepskiego Tamrona, więc może dołożyć te parę setek?

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przeciętne zdjęcia oglądane na przeciętnym monitorze przeciętnie obrobione wykonane przeciętną sigma lub przeciętnym tamronem są identyczne.
    IMHO nieuszkodzone pod względem ostrości obiektywy produkują takie same zdjęcia.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Używałem tego Tamrona jeden sezon ślubny. Ostrość świetna niestey problemy z AF dyskwalifikują dla mnie ten obiektyw.
    Ostatnio edytowane przez trampek9 ; 24-04-2007 o 17:10 Powód: Automerged Doublepost
    Piotrek Wolak "trampek"
    EOS 20D + BG-E2 + EOS 50E + BP-50 + 17-40 4,0 L + 70-200 4,0 L + 50 1,4 + 85 1,8 + 550EX

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek9 Zobacz posta
    Używałem tego Tamrona jeden sezon ślubny. Ostrość świetna niestey problemy z AF dyskwalifikują dla mnie ten obiektyw.
    Demonem szybkości jeżeli chodzi o AF nie jest, w dobrym oświetleniu trafia bardzo sprawnie (chyba, że w ogóle ma BF lub FF, ale to inna sprawa) co do focenia w złych warunkach na mało kontrastowych powierzchniach to lubi się zgubić, ale z lampą (EX) pięknie współpracuje z wyświetlaną siateczką i nie jest zły... Tym bardziej dla amatora, który chce spróbować czegoś lepszego niż KIT a nie stać go na coś pokroju 24-105 f/4L, i jednocześnie nie lubi robić zdjęć stałkami, które również swoje kosztują. :neutral:
    Ostatnio edytowane przez Jarooo ; 24-04-2007 o 19:50
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Dopiero zaczyna Awatar breggh
    Miasto
    Warszawa

Cool

Miałem dokładnie ten sam dylemat co w 1 poście - no i pierwszym "poważnym" szkłem które dokupiłem do kita został właśnie Tamron 28-75. Wybór padł IMO trafny, bo na szeroko, kit jeszcze sobie daje radę, a tamron uzupełnia świetnie dłuższe ogniskowe (generalnie rzecz biorąc lubię wąskie kadry:-)). Nie wiem jak to jest z bf/ff, bo u mnie od razu pierwsza podpięta sztuka nie posiadała tej wady, więc kupiłem. No i mogę szczerze polecić - przesiadka mocno w górę w porównaniu do kita - ale to już na forum było dziesiątki (jak nie setki) razy.

Cytat Zamieszczone przez Jarooo Zobacz posta
    (ciach...)ale z lampą (EX) pięknie współpracuje z wyświetlaną siateczką i nie jest zły...(ciach...)
    Dokładnie- diodki baaaardzo pomagają autofocusowi tamiego - to w przypadku kiepskiego oświetlenia (imprezy w pomieszczeniach itp.), bo bez lampy trzeba ostrzyć na coś kontrastowego, co bywa kłopotliwe... No, ale nie zawsze da radę nosić lampę i ją podpinać do ostrzenia (streetfoto)

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów