Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: jak to jest?

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie jak to jest?

Widuje sporo roznych zdjec na kompletnie czarnym tle i zastanawiam sie czy jest moze na to jakas specjalna technika. A to jakis kwiatek a to portret, makro itp. No np to - specjalna nieznana mi technika czy po prostu zwykle czarne tło? A moze PS?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

przy makro to łatwo jak nic nie ma blisko. Dopalasz lampą, a tło zupełnie ginie w ciemnościach. W książce Mroczka jest napisane, że trzeba mieć różnice ca. 3EV między tłem a motywem. Ponadto fotoszopem zawsze można cienie ukryć np. levelami.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie Re: jak to jest?

Cytat Zamieszczone przez tpop
    Widuje sporo roznych zdjec na kompletnie czarnym tle i zastanawiam sie czy jest moze na to jakas specjalna technika. A to jakis kwiatek a to portret, makro itp. No np to - specjalna nieznana mi technika czy po prostu zwykle czarne tło? A moze PS?
    1. Oswietlanie lampa przy mocno przymknietej przyslonie (eliminujesz swiatlo zastane a lampa oswietlasz pierwszy plan)
    2. Przy obiektach malych i nieuciekajacych kawalek czarnego kartony jako tlo. Sprawdzone w terenie - dziala.
    3. Obrobka na kompie

Coś już napisał Awatar Matias
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dodać wiele już nie można... no chyba że o portrecie w sztucznym oświetleniu:
    stawiasz modela/kę jak najdalej od tła i świecisz na nią/niego np, z boku, z góry czy jak sobie chcesz byle nie na tło i też masz na czarno
    (imo zdecydowanie lepiej odsuwać obiekty od tła i/lub dawać na nie silniejsze światło niż robić z czarnym tłem, bo na upartego to oświetleniem nawet z czarnego białe zrobić można

[ Dodano: 28-02-2005 ]
    a tak na marginesie to podba mi się bardzo fotka z mewą w Twoim portfolio na OPHu

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matias
    a tak na marginesie to podba mi się bardzo fotka z mewą w Twoim portfolio na OPHu
    Dziekuje

Uprawnienia umieszczania postów