Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: statyw i głowica

Domyślnie statyw i głowica

Cześć,

szukam statywu i głowicy, zestawu, który będę mógł zabierać w podróże fotograficzne. mam Canona 20D i 17-40mm. Fotografuję ludzi, krajobrazy i trochę architektury. czasami jakieś zlecenie komercyjne.
    cena: maks 700 zł. byłoby super.

chciałem Manfrotto 322RC2 (głowica kulowa) i Manfrotto 055PROB, ale drogo wychodzi i ciężkie jest. aha, wysokość statywu to ok. 170 cm.

czy ktoś ma jakiś pomysł lub używa podobnego zestawu?

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

jakiś czas temu zapłaciłem za nogi 055 pro - coś około 450 zł a za głowicę niekulową - 804 - jakieś 240 zł - czyli w sumie w 700 zł się mieścicsz

kulowe głowice jakoś mi nie podchodzą, nie pracowałem na nich - tyle co przymiarka w sklepie - ok 30 minut ale jakoś dziwnie mi się z nimi współpracowało
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Domyślnie

ewentualnie weź pod uwagę GoldPhoto YH324C + jakaś głowica GP. Nogi kosztują 220 PLN a są odpowiednikiem MF 055CLB. Z głowicą wychodzi poniżej 400 PLN. Statyw bardzo porządny i stabilny.

Domyślnie

właśnie miałem okazje zobaczyć GoldPhoto i niestety średnio wypada w jakości wykonania. Zdecydowałem się jednak na Manfrotto: Manfrotto 804RC2 i statyw 055PROB. Głowica lżejsza od poprzedniczki, a statyw ciężki, ale wysoki
    i zmieściłem się w 700 zł.

dzięki

cavasss
    Guest

Domyślnie

Nie chce mnożyć tematu, dlatego jeśli można podepnę się pod ten z pytaniem o statyw pod canona 30D z obiektywem do 1000mm, co polecacie z Manfrotto (statyw + głowica) głowica musi mieć możliwość skierowania aparatu idealnie w górę pionowo, a statyw dobrze jakby miał rozkładane nogi do bardzo niskich wysokości.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cavasss Zobacz posta
    Nie chce mnożyć tematu, dlatego jeśli można podepnę się pod ten z pytaniem o statyw pod canona 30D z obiektywem do 1000mm, co polecacie z Manfrotto (statyw + głowica) głowica musi mieć możliwość skierowania aparatu idealnie w górę pionowo, a statyw dobrze jakby miał rozkładane nogi do bardzo niskich wysokości.
    Popatrz na stronach np.Manfrotto.Statywy które maja mozliwość poziomego mocowania kolumny, z każdą głowicą skierują aparat do góry pod dowolnym kątem.Jezeli chodzi o wysokosc to rozstawiając nogi na maxa na skróconej kolumnie praktycznie schodzi do kilkunastu cm.Statyw MUSI być pewny.żadnych kompromisów.Sprzet jest za drogi żeby go głupio stracić.Przy kiepskim statywie czy głowicy oszczedzamy powiedzmy 300zł a mamy naprawdę zaprogramowane nieszczęście. ::rolleyes:

cavasss
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Popatrz na stronach np.Manfrotto.Statywy które maja mozliwość poziomego mocowania kolumny, z każdą głowicą skierują aparat do góry pod dowolnym kątem.Jezeli chodzi o wysokosc to rozstawiając nogi na maxa na skróconej kolumnie praktycznie schodzi do kilkunastu cm.Statyw MUSI być pewny.żadnych kompromisów.Sprzet jest za drogi żeby go głupio stracić.Przy kiepskim statywie czy głowicy oszczedzamy powiedzmy 300zł a mamy naprawdę zaprogramowane nieszczęście. ::rolleyes:
    Zgadzam się z tobą w pełni ale z racji iż nie jestem fachowcem z dziedziny statywów (głowic tym bardziej) liczyłem na jakieś podpowiedzi ze strony forumowiczów co do konkretnych modeli, bo jak wiemy nawet mercedes wypuszcza modele bardziej i mniej udane przypuszczam że owa sytuacja tyczy również się do Manfrotto, i tu liczę na was, a i jeszcze jedno statyw wraz z głowicą miał by być statywem docelowym więc nie mam zamiaru na nim oszczędzać i wystawiać na próby naszego "szczęścia"

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Zgadzam się z tobą w pełni ale z racji iż nie jestem fachowcem z dziedziny statywów (głowic tym bardziej) liczyłem na jakieś podpowiedzi ze strony forumowiczów co do konkretnych modeli, bo jak wiemy nawet mercedes wypuszcza modele bardziej i mniej udane przypuszczam że owa sytuacja tyczy również się do Manfrotto, i tu liczę na was, a i jeszcze jedno statyw wraz z głowicą miał by być statywem docelowym więc nie mam zamiaru na nim oszczędzać i wystawiać na próby naszego "szczęścia"
    Firmy taki jak Gitzo,Manfrotto mają sprzęt na którym nie mozna sie zawieść.Zeby dobrac Konkretny model statywu czy głowicy potrzeba wiecej konkretnych informacji np.waga sprzętu, wzrost,przewidywane kadrowanie szybko czy dokładnie, kolor do przyrody czy studia itd.plus osobiste preferencje.Jestem amatorem więc mam rózne potrzeby, wybrałem manfrotto 055 prob plus głowica 322RC.jest to zestaw IMHO uniwersalny jestem zadowolony pewnie dokupie jeszcze głowicę np.141c.

Jak zdefiniujesz wszystkie parametry wybór "zrobi sie sam" nikt oprócz Ciebie tego nie zrobi.pozdrawiam

cavasss
    Guest

Domyślnie

ok więc co powiecie na MANFROTTO 055MF4 wydaje mi się że by spełnił moje wymagania, pytanie jaką głowice do tego statywu, która lepsza kulowa czy tradycyjna? POMOCY

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

ok więc co powiecie na MANFROTTO 055MF4 wydaje mi się że by spełnił moje wymagania, pytanie jaką głowice do tego statywu, która lepsza kulowa czy tradycyjna? POMOCY
    Sam musisz sobie wybrać taką głowicę jaka Tobie pasuje - do tego statywu zarówno jedna jak i druga będą pasować doskonale...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uprawnienia umieszczania postów