Strona 64 z 79 PierwszyPierwszy ... 1454626364656674 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 631 do 640 z 790

Wątek: 70-200 f/4 L IS czy 70-200 f/2.8 L

Tomekenator
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Canon narobił dylematów użytkownikom wypuszczając 4 wersje 70-200 i stąd też milion i jeden post na każdym z forum zajmujących się tą marką. Sam też swego czasu miałem ten dylemat. Różnice cenowe są znaczące, co nie jest bez znaczenia.
    - 2.8 IS - jest ciężki, sporych rozmiarów, ale oferuje świetną pracę AF właściwie w każdych warunkach przy dość krótkich czasach, bez problemu operuje się nim z ręki. Mówiąc krótko: jest uniwersalnych zastosowań. Do tego jeśli ktoś planuje zakup extendera 2x, nie traci AF.
    - 2.8 - jest odrobinę lżejszy, ma świetny AF, pracuje bez problemu z tc 2x, ale niestety przy krótszych czasach wymaga posługiwania się statywem czy monopodem, co jest mniej komfortowe.
    - 4 IS - jest technicznie najnowszy i testy całej czwórki skłaniają się do stwierdzenia, o najlepszej optyce. Jest nieco mniejszy, zdecydowanie lżejszy, można fotografować z ręki. Zachowuje AF przy extenderze 1.4x. Najlepsza praca AF przy dobrych warunkach oświetleniowych, idealny do streetphoto. Zestaw nie zawiera mocowania statywowego.
    - 4 - niewielki, lekki. Współpracuje z tc 1.4x. Dobra praca AF w dobrych warunkach oświetleniowych. Przy krótszych czasach wymaga statywu lub monopodu. Zaletą jest najlepsza oferowana jakość optyczna w porównaniu do podobnych produktów konkurencji w tym przedziale cenowym.
    P.S. Wybaczcie tysięczną powtórkę, ale mam wrażenie że wielu szuka takiego krótkiego zestawienia.
    Wielkie dzięki za krótkie acz pomocne summary

Bywalec Awatar McLaren
    Miasto
    Mysłowice

Domyślnie

Przeczytałem cały wątek i idąc tokiem rozumowania niektórych forumowiczów, którym wydaje się że f4 IS jest wystarczające:
    To lepiej powinni kupić Canona 70-300 4-5,6 IS.
    Na ogniskowej 70 JEST f4,0 - Na ogniskowej 200 f5,0 (tylko pół działki mniej - żadna różnica ;-) ). Dobrze ostrzy, piszą że to ukryta Elka, waży mniej, ma Stabilizacje i w gratisie ogniskowa 201-300.
    Kosztuje tylko ok. 1800zł. (ponad 2 razy taniej niż f4 IS).
    Moim skromnym zdaniem, jako Zoom spacerowy to jest niezły wybór dla nich.

Ja właśnie zastanawiam się nad kupnem 70-200/2,8 tylko że potrzebował bym z IS-em (ręka mi się jednak częsie, a statyczne rzeczy jednak dość często fotograjuje) tylko ten IS to już kosmiczna cena (i chyba mnie nie stać na IS), narazie zbieram do skarbonki zobaczymy co z tego wyjdzie.
    5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McLaren Zobacz posta
    To lepiej powinni kupić Canona 70-300 4-5,6 IS.
    nie chcesz chyba porownywac micro usm z ring usc ;-)

do tego dochodzi uszczelnienie, zwarta budowa, zdecydowanie lepsza praca pod swiatlo, mniejsze winietowanie, mniejsza abberacja itp. duperele ..IMHO nie ma co porownywac tych szkiel
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 27-03-2009 o 12:54

Uzależniony

Domyślnie

Zanim rozwinie się piękny OT: dla jednych solidna budowa, uszczelnienia, znakomita optyka, ring-type usm, nieruchomy przedni element, niezmienna długość i światło będą warte niemałej dopłaty, dla innych nie. Komuś przyda się 300mm, komuś innemu nie koniecznie. Modelu pośredniego (nie mieszając tu producentów niezależnych) i tak nie ma (heh, zaraz zamieszamy tu 70-200 f/4 L). Każdy wybiera taki kompromis, który dla niego będzie łatwiejszy do przełknięcia.

A dalej kłania się już temat wątku: "70-200 f/4 L IS czy 70-200 f/2.8 L"

W temacie "70-300 f/4-5,6 IS vs. 70-200 f/4 L vs. 70-200 f/4 L IS" proponuję założyć ( na pewno już było ) osobny wątek, bo to zaczepia o nieco inną grupę użytkowników, a i argumentacja z racji dodatkowych różnic kandydatów będzie miała nieco odmienną specyfikę. Przy tym można pójść o zakład, że w tak sformułowanym "nowym" wątku, zaraz ktoś napisze, że jak f/4 IS, to już lepiej f/2,8 .

Ależ pojechałem... A więc wracając do rzeczy - do niczego takie 70-200 f/4 L IS ;-) i nic tylko patrzeć jak ceny zakurzonych egzemplarzy <canon-pl mode on> Ceny czego? <canon-pl mode off> leżących na półkach <kryzys mode on> Na czym? <kryzys mode off> zaczną spadać <kryzys-pl mode on> ...rosnąć <kryzys-pl mode off>

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Odgrzebałem wątek ponieważ stanąłem przed "odwiecznym" dylematem
    Chcę kupić zooma ef 70-200, no właśnie...
    Metodą eliminacji wybrałem dwie odmiany, mianowicie 70-200 f/4 L IS lub 70-200 f/2,8 L.
    Szkiełko potrzebne do detalu w krajobrazie, portretu i streetphoto.
    Bardzo proszę użytkowników w/w szkieł Canona o pomoc w podjęciu decyzji.
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Uzależniony

Domyślnie

Wątek ma już ponad 60 stron i nie udało Ci się znaleźć w nim nic dla siebie?
    Ciężko będzie napisać coś nowego... Lepiej od razu napisz, do czego się skłaniasz, a my Cię do tego wyboru przekonamy :-D

Jeśli nie przeszkadza Ci prawie dwukrotnie większy ciężar (i nieco większe gabaryty) oraz jesteś pewny swojej ręki, to pewnie lepiej f/2.8 -głównie z racji bokeh (detal, portret) i współpracy z AF (dodatkowa czułość dla wybranych punktów AF, ew. gdy trafi się jakiś telekonwerter).

Dla mnie stabilizacja przy 200mm to zbawienie i na "gołe" f/2.8 bym się nie zamienił (i tak trochę ludzi wspomina, że na pełnej dziurze ten obiektyw nie koniecznie pokazuje swoje możliwości).
    Ostatnio edytowane przez APP ; 28-09-2009 o 17:18

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Odpowiem tak, miałem 2.8 teraz mam 4IS. Miałem możliwość bawić się nimi w tym samym czasie i został ten drugi. Ale to bardzo indywidualny wybór.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Nie mam możliwości w Zakopcu nawet "pomacać" tych szkiełek, dlatego tak trudno się zdecydować...
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Bywalec

Domyślnie

2.8 to wielkie klocki w porownaniu z 4. Gdybym w ogole chcial zooma to bralbym raczej 2.8 dla swiatla, pomimo gabarytow.

Uzależniony

Domyślnie

APP dobrze podsumował, iz jesli te ponad 600 postow nie "pomagaja" w odpowiedzi to chyba nic nowego sie nie da napisac. Kazdy musi sam sobie odpowiedziec ktora wersja jest dla niego, biorac pod uwage swoje potrzeby/wymagania oraz mozliwosci finansowe.
    Spróbuj zrobic sobie tabelke w której opiszesz wady/zalety kazdej wersji dla Ciebie i spokojnie ja przeanalizuj.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Strona 64 z 79 PierwszyPierwszy ... 1454626364656674 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów