Pokaż wyniki od 1 do 10 z 790

Wątek: 70-200 f/4 L IS czy 70-200 f/2.8 L

Mieszany widok

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    Jak każdego zaangażowanego fanatyka. (bez urazy ) A tak naprawdę rozdrażnisz się, gdy się przekonasz że albo Twój bagaż podręczny będzie ważył 7kg albo nie polecisz. Bo taki np. pan z Delta Security na Okęciu będzie nieugięty. I to, że akurat Ty nie latasz samolotem nie ma znaczenia. Bo są inni, co latają i musza mieć lekki sprzęt. Bo inaczej nie polecą.
    motolotnia latasz czy co?
    kup lżejsze torby i zostaw dodatkową parę dżinsów i suszarkę do wyłowów w domu... większość moich kumpli fotografów "lata" po kila razy w miesiącu... założę się że taszczą więcej sprzętu niż ty i się nie skarżą ...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ok Panowie chciecie trzymac sie faktów -proszę bardzo ostateczny argument za wyzszoscia 2.8 nad 4IS:

trzy fotki z 70-200L 2.8 @ 2.8 prosto z puszki, bez najdrobniejszej korekty w PS, bez wyostrzania ani korekty kontrastu (suwaczki na zero) as shot cropy 100% żeby można zobaczyć piksel w piksel, ja nie wieżyce potwierdzi to Tomasz1972 bo wysłałem mu oryginalne RAW'y

1.
    2.
    3.

koniec mojej krucjaty, jak ten argument was nie przekonuje to idźcie do diabla
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 25-05-2008 o 11:53 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Biorąc pod uwagę długość wątku i porównując ilość wypowiedzi za i przeciw, wniosek jest chyba jeden : oba szkła znakomite !
    Jeśli rzadko używamy f/2.8 - wybór 20-200 f/4 IS jest optymalny.

A może byłoby zasadne obalenie mitów i spotkanie się celem popełnienia fotografii z obu szkieł ? Zebrany materiał poddamy pod dyskusję, a korzyści będą z tego wielkie.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    kup lżejsze torby i zostaw dodatkową parę dżinsów i suszarkę do wyłowów w domu... większość moich kumpli fotografów "lata" po kila razy w miesiącu... założę się że taszczą więcej sprzętu niż ty i się nie skarżą ...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ok Panowie chciecie trzymac sie faktów -proszę bardzo ostateczny argument za wyzszoscia 2.8 nad 4IS:

trzy fotki z 70-200L 2.8 @ 2.8 prosto z puszki, bez najdrobniejszej korekty w PS, bez wyostrzania ani korekty kontrastu (suwaczki na zero) as shot cropy 100% żeby można zobaczyć piksel w piksel, ja nie wieżyce potwierdzi to Tomasz1972 bo wysłałem mu oryginalne RAW'y

koniec mojej krucjaty, jak ten argument was nie przekonuje to idźcie do diabla
    Potwierdzam Oryginały prosto z puszki

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta

No posługiwanie się Oktavią jako argumentem to nokautujący nas cios poniżej pasa .. Adam.. ale czy ktoś napisał że fotki z wersji 2.8 są do **** czy coś w tym stylu?? bo chyba nie widziałem nic takiego a walczysz o to conajmniej jakbyś był dystrybutorem tych szkieł .. argumenty są różne za i przeciw i każdy sobie wybierze co mu pasuje na podstawie tak dużej ilości naszych postów, zdjęcia robisz doskonałe ale uparty jesteś jak... no w każdym razie bardzo uparty żeby mieć rację albo przynajmniej ostatnie słowo..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder
    .....
    Nie. Po prostu napisałem największy idiotyzm jaki przyszedł mi do głowy i byłem ciekaw, czy ktoś w ferworze dyskusji będzie sie starał z tym polemizować

Ostatnio mój sprzęt ważył sporo więcej niż limit, ale daje się to załatwić nawet z Deltą. Tylko ze statywem, nie da się wejść na pokład.
    Tyle tytułem wyjaśnienia.

Co do tematu głównego 2.8 czy 4is, jest to raczej pytanie o rodzaj wykonywanej fotografii, niż parametry tech. sprzętu. Wątpie, aby landszafciarz targał 2.8, a sportowiec zapinał w hali 4is. Jeśli się nie wie czego się chce to bardziej uniwersalnym rozwiązaniem jest zawsze 2.8. Jeśli natomiast wykonuje się ściśle określony rodzaj fotografii, gdzie nie ma problemu ze światłem (albo jest możliwość użycia stytywu) np. krajobraz, architektura czy fot.podróżnicza, to 4.0 jest w zupełności wystarczające.
    Ostatnio edytowane przez Arkan ; 25-05-2008 o 20:48
    Pentax K-5 II, Leica M9

Uprawnienia umieszczania postów