Strona 30 z 79 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 790

Wątek: 70-200 f/4 L IS czy 70-200 f/2.8 L

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta

Przeczytaj moje posty #188 i #190 i znajdź miejsce w którym piszę o przydatności IS do fotografowania poruszających się obiektów. A jak już znajdziesz, to przeczytaj proszę.
    Temat boksu.
    Twój komentarz:
    Myślę, że przy f/4 i 1/160s., to zdjęcie nic by nie straciło. Nie wykorzystałoby się i tak pełnych możliwości IS-a w tych warunkach
    No więc pytam - po kiego i jak chciałbyś tam wykorzystać IS-a?
    Bo chodziło o zamrożenie ruchu, a nie rozmycie obiektu, a nierozmycie tła....
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Czas 1/160 s. powinien wystarczyć do zamrożenia ruchu.
    IS powinien wyeliminować ewentualne poruszenie aparatu przy 200 mm i 1/160 s.

Tutaj piłkarze ustrzeleni w biegu na ok. 1/160 s. (AF niekoniecznie dobrze trafiony) :

PS. Poza tym, ja przecież nie zamierzałem nikomu udowadniać, że IS w jakikolwiek sposób może pomóc przy fotografowaniu ruchu w słabym świetle, bo to oczywista bzdura :neutral:.

Rzucam natomiast tezę, czy zamiast inwestować w drogie, duże i ciężkie, jasne zoomy ze światłem f/2.8, nie lepiej kupić coś poręczniejszego choć ciemniejszego i do tego coś jasnego ze stałą ogniskową.
    Mając, oczywiście na uwadze zdanie założyciela wątku :
    bede uzywal go do focenia dzieciaka, znajomych na wypadach, no i moze jakies zwierzatka itp.
    :wink:
    Pozdrawiam,
    Pirx

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    A ja proponuje pare pompek rano i przed snem, rozumiem ze nie kazdy lubi ruch i aktywnosc fizyczna ale 1,3kg+2kg aparat nie wydaje mi sie jakims okropnie uciazliwym ciezarem. Z praktyki.

Zreszta, kazdy ma swoje podejscie, statyczne obiekty mozna sobie robic na 1/20 ale by uchwycic szalejacego wokaliste to czesto 1/200 robi sie malo. I na co wtedy ta stabilizacja?

Kazdy lepiej niech sobie indywidualnie odpowie do czego bedzie tego szkla uzywac i co dla niego jest najlepsze przy danym budzecie(bo uniwersalny ideal za 6k jest), wojny sa bez sensu.

Pompki nic nie pomogą.
    Gdy się wybierzesz na cały dzień w góry, to będziesz miał ochotę wywalić tego grata w przepaść.
    Pozdrówka
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    jak chcesz być uniwersalny to sięgnij po 2.8, nie będziesz się ograniczał f4, IS nie zamrozi ruchu tak że fotografia sportowa i reportaż w trudnych warunkach (śluby, wesela) odpadają ... chyba że lubisz rozmazane kończyny na fotkach ...
    ciekawe jak poradziła by sobie 4-ka z ISem w warunkach na focie poniżej :
    ISO 1600 f2.8 1/320sec. 200mm

dla wszystkich którzy nie chcą wywalać niepotrzebnie kasy na IS'a
    kilka tips'ów na nieporuszone zdjęcia:

- postawa z nogą w wykroku, łokcie blisko tułowia, lewą ręką stabilizujemy obiektyw, prawą lekko naciskamy spustu migawki.
    - "strzelamy" krótkimi seriami 3-4 zdjęcia (jedno na pewno będzie nie poruszone)
    - staramy się robić zdjęcia na bezdechu: wdech, wydech, seria, wdech ....
    - w extremalnych warunkach (gdzie nie ma czasu na myślenia a światła brak) ustawiamy na M przesłona na maksa czas czas według wzoru t=ogniskowa X crop czyli przy 200mm na cropie 1.6 minimalny czas 1/320...

łatwiej wyciągnąć zdjęcie niedoświetlone niż poruszone
    pozdrawiam

Chyba przy wyborze można z grubsza kierować się zaleceniami podanymi na stronie Canon Lenses, a tam wyraźnie piszą, że 70-200 f4 IS jest wspaniałym szkłem, ale nie do focenia sportu w hali, a jeśli już sport, to raczej w plenerze i tyle.
    Ja np. nie mam zamiaru fotografować sportu w hali, więc dla mnie wersja
    f4 IS na pewno byłaby dobra, tym bardziej, że wymiary i ciężar f 2.8 mnie raczej nie kręcą.
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 04-12-2007 o 01:38 Powód: Automerged Doublepost
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Czas 1/160 s. powinien wystarczyć do zamrożenia ruchu.
    IS powinien wyeliminować ewentualne poruszenie aparatu przy 200 mm i 1/160 s.

Tutaj piłkarze ustrzeleni w biegu na ok. 1/160 s. (AF niekoniecznie dobrze trafiony) :

No nie wiem jak Ci dziękować za pokazanie tego zdjęcia, jest doskonałym potwierdzeniem mojej tezy, 1/160 można sobie w buty włożyć przy fotografii sportowej... na twojej focie nic nie jest ostre (pomijam nietrafiony AF), rozmazane są nie tylko kończyny ale i twarze zawodników - myślisz że ktokolwiek chciałby opublikować takie zdjęcie ...
    na mojej focie przy 1/320 facet po prawej wisi w powietrzu, wszystko jest ostre i wyraźne ...
    po za tym (nie wiem na jakiej przesłonie robiłeś) ale tło nie jest wystarczająco rozmazane i przez to odwraca uwagę ... 2.8 poradziło by sobie na pewno z tym lepiej ...
    weź pod uwagę fakt że fociłeś w dzień?! w doskonałych warunkach w porównaniu z moimi ...

ma ktoś może jeszcze tak "fajnie" poruszone/rozmazane zdjęcie z 70-200 4L IS?

pozdrawiam

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

IMO IS w piłce mało się zdaje:]

Fotka robiona 70-210 F 3,5-4,5

Czas koło 1/500 (jakośc padła przez mega kompresje)

Domyślnie :-)

Ja bawię się w portrety i czasem reportaż. Używam f/4 z IS i uważam że nie ma jak na razie nic lepszego dla portrecistów. Jakość obrazu i rodzielczość lepsza od 2,8, ciężar i wymiary - wspaniałe jak na tę ogniskową. Sportu ani koncertów nie focę, ale uważam że ta 2,8 jest i tak zbyt krótka jak na takie zastosowania... Chyba że amatorsko. Wyraziłem tylko swoją opinię i wydalam się :-)

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roqfort Zobacz posta
    Używam f/4 z IS i uważam że nie ma jak na razie nic lepszego dla portrecistów.
    Znaczy że jak?
    A stałki to co?
    Że niby gorsze od zooma? :-)
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

No ze sportem to zależy. Bo czasami to i 24-70 wystarcza. czasami i 400 to za mało. Zależy co się lubi i robi

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roqfort Zobacz posta
    Ja bawię się w portrety i czasem reportaż. Używam f/4 z IS i uważam że nie ma jak na razie nic lepszego dla portrecistów.
    A ja uważam że 135 2L, 85 1.8 , 50 1.4 i 70-200 2.8 IS, 100 2.8 macro (mniej więcej w tej kolejności - zależy od potrzeb, puszki i finansów, o 85 1.2 L i 50 1.2L wolałbym nie wspominać z racji ceny ) są zdecydowanie lepsze dla portrecistów .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A ja uważam że 135 2L, 85 1.8 , 50 1.4 i 70-200 2.8 IS, 100 2.8 macro (mniej więcej w tej kolejności - zależy od potrzeb, puszki i finansów, o 85 1.2 L i 50 1.2L wolałbym nie wspominać z racji ceny ) są zdecydowanie lepsze dla portrecistów .
    Sorry, wyraziłem się nieprecyzyjnie. Miałem na myśli zoomy :-) Ze stałkami się zgadzam. Te są bardzo dobre. Sam zbieram na 85mm f/1,2 (robię też śuby). Tyle że ja robię sporo portretów w plenerze i nie chce mi się ganiać ;-)

Strona 30 z 79 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów