Pokaż wyniki od 291 do 300 z 790

Wątek: 70-200 f/4 L IS czy 70-200 f/2.8 L

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    A ja proponuje pare pompek rano i przed snem, rozumiem ze nie kazdy lubi ruch i aktywnosc fizyczna ale 1,3kg+2kg aparat nie wydaje mi sie jakims okropnie uciazliwym ciezarem. Z praktyki.

Zreszta, kazdy ma swoje podejscie, statyczne obiekty mozna sobie robic na 1/20 ale by uchwycic szalejacego wokaliste to czesto 1/200 robi sie malo. I na co wtedy ta stabilizacja?

Kazdy lepiej niech sobie indywidualnie odpowie do czego bedzie tego szkla uzywac i co dla niego jest najlepsze przy danym budzecie(bo uniwersalny ideal za 6k jest), wojny sa bez sensu.

Pompki nic nie pomogą.
    Gdy się wybierzesz na cały dzień w góry, to będziesz miał ochotę wywalić tego grata w przepaść.
    Pozdrówka
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    jak chcesz być uniwersalny to sięgnij po 2.8, nie będziesz się ograniczał f4, IS nie zamrozi ruchu tak że fotografia sportowa i reportaż w trudnych warunkach (śluby, wesela) odpadają ... chyba że lubisz rozmazane kończyny na fotkach ...
    ciekawe jak poradziła by sobie 4-ka z ISem w warunkach na focie poniżej :
    ISO 1600 f2.8 1/320sec. 200mm

dla wszystkich którzy nie chcą wywalać niepotrzebnie kasy na IS'a
    kilka tips'ów na nieporuszone zdjęcia:

- postawa z nogą w wykroku, łokcie blisko tułowia, lewą ręką stabilizujemy obiektyw, prawą lekko naciskamy spustu migawki.
    - "strzelamy" krótkimi seriami 3-4 zdjęcia (jedno na pewno będzie nie poruszone)
    - staramy się robić zdjęcia na bezdechu: wdech, wydech, seria, wdech ....
    - w extremalnych warunkach (gdzie nie ma czasu na myślenia a światła brak) ustawiamy na M przesłona na maksa czas czas według wzoru t=ogniskowa X crop czyli przy 200mm na cropie 1.6 minimalny czas 1/320...

łatwiej wyciągnąć zdjęcie niedoświetlone niż poruszone
    pozdrawiam

Chyba przy wyborze można z grubsza kierować się zaleceniami podanymi na stronie Canon Lenses, a tam wyraźnie piszą, że 70-200 f4 IS jest wspaniałym szkłem, ale nie do focenia sportu w hali, a jeśli już sport, to raczej w plenerze i tyle.
    Ja np. nie mam zamiaru fotografować sportu w hali, więc dla mnie wersja
    f4 IS na pewno byłaby dobra, tym bardziej, że wymiary i ciężar f 2.8 mnie raczej nie kręcą.
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 04-12-2007 o 01:38 Powód: Automerged Doublepost
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Uprawnienia umieszczania postów