Strona 28 z 79 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 790

Wątek: 70-200 f/4 L IS czy 70-200 f/2.8 L

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tespis Zobacz posta
    Pytanie, czy zauwaze roznice w zdjeciach robionych na codzien?
    Jesli przymkniesz f/2.8 do f/4, to (moge sie zalozyc) jesli sztuka nie bedzie walnieta, to jakosc bedzie na 100% lepsza* ze szkla 70-200 f/2.8 nie mowiac juz o tym, iz IS wplywa (nieznacznie ale jednak wplywa) na pogorszenie jakosci zdjec.

A jesli nawet znajda sie tacy, co podesla linki to "wspanialych testow" porownujacych, to pamietaj, ze jak bedzie ciemniej, zjezdzasz z przeslona i focisz dalej a majac f/4 nie zrobisz nic.

*lepsza nie oznacza niesamowicie lepsza - pamietaj o tym
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 03-12-2007 o 17:30

Domyślnie

Dla mnie stabilizacja przy ogniskowych 135mm i więcej jest kluczowa i zbawienienna. Mam 4L IS i nie żałuję ani złotówki. Kupiłem to szkło z dalszym planem wymiany na 2.8 IS,jednak jestem tak zadowolony, że nie wiem czy będę wymieniał, rozważam w zamian zakup jasnej stałki.
    Smiena 8M

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canclerz Zobacz posta
    Dla mnie stabilizacja przy ogniskowych 135mm i więcej jest kluczowa i zbawienienna.
    Z drugiej strony 2,8 da swiatlo ktore pozwoli na krotrzy czas. Tylko znowu pojawia mi sie w glowie pytanie czy tego swiatla wystarczy aby nie poruszyc zdjecia?
    Kombinuje tak bardzo dlatego bo chcialbym kupic obiektyw ktory bedzie jak najbardziej uniwersalny.
    Canon eos 6D
    - EF 24-105mm f/4 IS L
    - EF 50mm f/1.4
    - Speedlight 430ex II

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Z drugiej strony 2,8 da swiatlo ktore pozwoli na krotrzy czas. Tylko znowu pojawia mi sie w glowie pytanie czy tego swiatla wystarczy aby nie poruszyc zdjecia?
    Zasada jest prosta - zeby zrobic nieporuszone zdjecie z reki trzeba sobie przeliczyc:
    i tak np. jesli ogniskowa to 70mm, to minimalny czas potrzebny na zrobienie zdjecia wynosi 1/70 sek. Jesli ma juz 200mm, to czas zmniejsza sie do 1/200 sek. I tak samo analogicznie dla inych ogniskowych. Sam musisz sprawdzic czy utrzymasz 8)

A jesli posiadasz cropa, to ogniskowa najpierw mnozysz x 1.6 (lub 1.3) i wtedy otrzymujesz czasy potrzebne do zrobienia fotki. IS - wydluza te czasy i do tego sie przydaje. Lecz musisz pamietac, ze jesli bedziesz chcial np. zrobic zdjecie dziecku, ktore sie rusza przy np. 100mm i czasy wychodza rzedu 1/50, to co z tego, ze IS nie poruszy Ci tlem jak postac bedzie rozmazana? A jak masz f/2.8 zchodzisz z przeslona i dostajesz lepsze czasy.

Tu nie ma zlotego srodka - i jedno i drugie szklo jest b. dobre. Ja wybralem f.2.8 i jesli bede musial, do zakupie wersje z IS. Jak na razie nie musze. Jednak f/4 to dla mnie duze ograniczenie - wieksze niz brak IS'a.

Domyślnie

Z drugiej strony 2,8 da swiatlo ktore pozwoli na krotrzy czas. ...
    Tylko przy przesłonie 2,8 przy 4 i więcej już nie
    Mam 24-70 2.8 na 70 mm mam obawy (ja mam obawy) o nieporuszone zdjęcie przy czasach krótszych niż 1/60s. Moje doświadczenie pokazuje,że z IS na 200mm mogę robić na 1/20s ten IS naprawdę działa. Ja nie fotografuję sportu, przedstawień teatralnych i koncertów, jako obiektyw uniwersalny polecam wersję 4L z IS. Rozmiary i waga 4L IS są akurat dla mnie wadą, ale co tam...
    Smiena 8M

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mysle ze jednak zdecyduje sie na wersje 2,8. Jeszcze przed ostateczyn zakupem mam plan wybrac sie na gielde i sprobuje psrtyknac cos na 200 mm przy czasie okolo 1/300 i dluzszych i sam zobacze jak to jest z tym utrzymaniem fotek przy takich ogniskowych, a moze i tam mi cos poradza co lepiej wybrac
    Canon eos 6D
    - EF 24-105mm f/4 IS L
    - EF 50mm f/1.4
    - Speedlight 430ex II

Bywalec Awatar Anvers
    Miasto
    Sz-cin/Wa-wa

Domyślnie

Ja tam wybrałem jak Canclerz i złego słowa nie powiem. Każdy wybiera wg swoich wymagań i zastosowań
    Canon 30D, 17-40/4L, 70-200/4L IS, 679B/234RC, Slik Pro 400DX

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Kombinuje tak bardzo dlatego bo chcialbym kupic obiektyw ktory bedzie jak najbardziej uniwersalny.
    jak chcesz być uniwersalny to sięgnij po 2.8, nie będziesz się ograniczał f4, IS nie zamrozi ruchu tak że fotografia sportowa i reportaż w trudnych warunkach (śluby, wesela) odpadają ... chyba że lubisz rozmazane kończyny na fotkach ...
    ciekawe jak poradziła by sobie 4-ka z ISem w warunkach na focie poniżej :
    ISO 1600 f2.8 1/320sec. 200mm

dla wszystkich którzy nie chcą wywalać niepotrzebnie kasy na IS'a
    kilka tips'ów na nieporuszone zdjęcia:

- postawa z nogą w wykroku, łokcie blisko tułowia, lewą ręką stabilizujemy obiektyw, prawą lekko naciskamy spustu migawki.
    - "strzelamy" krótkimi seriami 3-4 zdjęcia (jedno na pewno będzie nie poruszone)
    - staramy się robić zdjęcia na bezdechu: wdech, wydech, seria, wdech ....
    - w extremalnych warunkach (gdzie nie ma czasu na myślenia a światła brak) ustawiamy na M przesłona na maksa czas czas według wzoru t=ogniskowa X crop czyli przy 200mm na cropie 1.6 minimalny czas 1/320...

łatwiej wyciągnąć zdjęcie niedoświetlone niż poruszone
    pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    ...ciekawe jak poradziła by sobie 4-ka z ISem w warunkach na focie poniżej...
    No wlasnie, w takich sytuacjach moze Cie uratowac tylko swiatlo. No coraz bardziej mnie przekonujecie do wersji 2,8.
    Dzieki za kilka rad co do "utrzymania" zdjecia
    Canon eos 6D
    - EF 24-105mm f/4 IS L
    - EF 50mm f/1.4
    - Speedlight 430ex II

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Chociaz z 2 strony masz np. tych, co foca rajdy/samoloty, bo wtedy dluzszy czas jest zaleta, podobnie jak i IS (panning) Wszystko zalezy od tego, CO focisz
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Strona 28 z 79 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów