Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
oświetlenie przy koncertach kiepskie??? coś ci się pomyliło sztab technicznych ustawia megawaty lamp żarowych by oświetlić scenę, szperacze sceniczne Fallowspot Units maja moc do 2kW, jak sumujesz wszystkie lampki to masz idealne warunki do przy przy oświetleniu setek kW, w takich warunkach przysłona f8 sobie poradzi - wcięć twój przykład jest jawnym przekłamaniem,
Mieszkasz w USA, wiec dla Ciebie koncert, to cos na co organizator wydaje kilkaset tysiecy dolarow. W Polsce koncerty ogranizowane sa czesto w domach kultury, gdzie przy przyslonie 1.8 i ISO 1600 masz czasy rzedu 1/40

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
słuchaj nie jestem jakimś idiotą czy baletnica, nosze przy sobie światłomierz Sekonic i sprawdzam sobie od czasu do czasu ilość lumenów w różnych warunkach, np teraz siedzę sobie przed kompem 7:45 rano na zewnątrz piękna pogoda przez okno wpada duxo światła robie pomiar na twarz i co przy iso 400 i f4 wyskakuje mi 1/8 sec. jak to Ci wystarczy do naświetlenia portretu to gratuluje .... zjechałem przysłona do przy 1.4 przy ISO400 czas 60... wystarczy do naświetlenia na 50mm
moje wywody poparte są doświadczeniem i pomiarami, a nie lękiem przed ciężarem i ceną 70-200 2.8...
nie twierdzę że przy f4 nie da się robić zdjęć, twierdzę że jak nie masz nic poniżej f4 to nie da się robić zdjęć przynajmniej bardzo zawężasz sobie pole manewru w fotografii ...
pytanie dlaczego wszyscy pro sięgają po "jasne" obiektywy, nie tylko dla tego że ich stać... z konieczności

tak na marginesie to koncerty robię małpka mojej córki, bo u nas z "lufami" nie wpuszczają ...
pozdrawiam

Mowilem,ze doceniam Twoje zdjecia, wiec nie rozumiem dlaczego sie tak unosisz. Daj sobie na wstrzymanie.

No i widzisz - ja dzisiaj robilem proby i przy 1/8 sek spokojnie wychodzi ostre zdjecie. I przy przyslonie 4 mam ostra cala twarz, a nie jedno oko, jak Ty przy 2.8.

I nie twierdze, ze 4 jest lepszy od 2.8, bo nie jest. Twierdze, ze w moim przypadku jest zdecydowanie bardziej przydatny. NIe kazdy robi takie fotki jak Ty i nie kazdy chce takie robic. Niektorzy robia inne i potrzebuja innego sprzetu. Dopusc do w koncu do siebie, bo zaczynasz byc smieszny