moim zdaniem Is działa najlepiej kiedy jest wyłączony albo go w ogóle niema
widziałem setki zdjęć robionych z IS (między innymi na CB) poruszonych jak cholera ale właściciele tych zdjęć się cieszą że go mają
co do wyboru to bierz jaśniejsze szkło... przy f2.8 masz piękną płytką głębię ostrości nie do uzyskania na f4, ponadto 2.8 to większy komfort w pomieszczeniach przy świetle zastanym tu mały przykładzik na głębię ostrości przy 2.8:
RObilem ostatnio koncert Dzemu (jak zwykle) 70-200 F4 i F4 IS. Roznica w fotkach byla zauwazalna i to bardzo zwlaszcza tych robionych na 150-200 mm. To ze fotki byly poruszone nie wynikalo z IS a raczej z ruchu obiektow na scenie, ale mialem do porownania fotke robiona na 1/60 z IS i bez. Ja tam zamiany nie bede zalowal jak teraz zamienie sobie na stale z "normalnego" na IS. Tez mialem ten dylemat 2.8 czy 4 IS i jednak postawilem na 4ke. Zauwazylem ze i tak przymykam do wiecej niz 4 wiec mnie te 2.8 srednio bedzie potrzebne, zwlaszcza ze znow takiej zylety nie daje. Poza tym jest ciut mniejsze i uniwersalne. Kiedys moze dokupie sobie i 2.8 do kompletu. Na razie zdecydowanie 4IS