dzięki, nie pomyślałem o tym
dzięki, nie pomyślałem o tym
masz racje choc mysle ze tu róznicy wiekszej nie bedzie jesli wykorzystac minimalną odległosc ostrzenia... w kazdym razie od F4 w góre na obu jest to samo ale nie w tym rzecz...
ja juz to napisałem... udowadnianie ktory jest lepszy nie ma sensu czy f2.8 czy f4IS... kosztują tyle samo kazdy ma swoje wady i zalety w zdecydowanej ilosci wypdków nie mając ze sobą statywu IS uratuje fotke z 2.8 moze byc problem,f4 IS ma uszczelki zwykła 2.8 na ile wiem nie ma (choc tu sie moge mylic, głowy nie dam za to) przy dynamicznych scenach jednak lepiej miec krótszy czas jak stabilizacje, fanatyk super ostrych zdjec tez wybierze f4 IS bo tak jak rysuje ten obiektyw to zaden 2.8 tego nie robi ... i tak mozna to ciągnąc w nieskończonosc... mnie sie rece trzesa wiec kupiłęm f4 IS i jesli go zmienie kiedys na 2.8 to tylko na wersje z IS![]()
Ostatnio edytowane przez Skipper ; 16-06-2007 o 18:47
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
czyli obydwa są dobrea dyskusja zaczyna przypominać dyskusję nad większą wartością świąt wielkiejnocy nad światami bożego narodzenia
![]()
30D + 50 f1.8 + 70-300 USM + 17-85 IS + 70-200 f2.8L + 24-70 f2.8L + 580EX Stofen
Jest jeszcze jedna zaleta 70-200/2.8. Dokupujemy telekonwerter x2 i mamy 140-400/5.6. Ostrych obrazków może nie będzie ale po domknięciu o jedną działkę jest bardzo przyzwoicie.
no panowie przecież o to właśnie chodi na CB, żeby się sprzętem, wiedzą, fotami, stroną www pochwalić, tudzież czegoś nowego dowiedzieć...
spędzić czas na pogawędce z ludźmi którzy tym samym językiem gadają i zapomnieć o szarej brutalnej rzeczywistości i fortunie w sprzęcie fotograficznym utopionej
pozdrawiam
Wybaczcie że odswiezam stary watek. Ale troche czasu mineło ludzie maja nowe szkiełka. Jak tam wasza opinia. Załujecie ze kupiliscie to a nie drugie ?
Piszcie piszcie jestem ciekaw a i mam mozliwosc kupienia f4 IS za 3500zł no i mnie kusi. Jak bedzie brakowac światła to sprzedam i kupie 2.8
Ja ja kupowałem wersję 2.8 to jeszcze nie było 4 IS. Ale nie żałuję. Wszystko zależy od tego gdzie najczęściej będzie się robić zdjęcia.
[QUOTE=VanMurder;328302]moim zdaniem Is działa najlepiej kiedy jest wyłączony albo go w ogóle niema
widziałem setki zdjęć robionych z IS (między innymi na CB) poruszonych jak choleraale właściciele tych zdjęć się cieszą że go mają
co do wyboru to bierz jaśniejsze szkło... przy f2.8 masz piękną płytką głębię ostrości nie do uzyskania na f4, ponadto 2.8 to większy komfort w pomieszczeniach przy świetle zastanymtu mały przykładzik na głębię ostrości przy 2.8:
btw
piekne to zdjecie ;-))