Strona 15 z 79 PierwszyPierwszy ... 513141516172565 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 790

Wątek: 70-200 f/4 L IS czy 70-200 f/2.8 L

Uzależniony

Domyślnie

dzięki, nie pomyślałem o tym

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Wbrew pozorom to nie jest takie proste. Co z tego że GO jest taka sama jeśli obszar poza GO wygląda inaczej? To tak jak porównanie średniego formatu z małym obrazkiem. Bierzemy ekwiwalent ogniskowej na obu formatach, przysłonę w małym obrazku otwieramy 1 - 1,5EV szerzej i GO jest taka sama. Tylko że rozmycie tła w średnim jest znacznie lepsze, wręcz wycina temat z tła, a w małym obrazku tło rozmywa się znacznie wolniej.
    Analogicznie z obiektywami o róznych ogniskowych, te dłuższe szybciej rozmywają tło przy tej samej wielkości GO co na krótszej ogniskowej w tym samym kadrze i bardziej otwartej przysłonie.
    masz racje choc mysle ze tu róznicy wiekszej nie bedzie jesli wykorzystac minimalną odległosc ostrzenia... w kazdym razie od F4 w góre na obu jest to samo ale nie w tym rzecz...
    ja juz to napisałem... udowadnianie ktory jest lepszy nie ma sensu czy f2.8 czy f4IS... kosztują tyle samo kazdy ma swoje wady i zalety w zdecydowanej ilosci wypdków nie mając ze sobą statywu IS uratuje fotke z 2.8 moze byc problem,f4 IS ma uszczelki zwykła 2.8 na ile wiem nie ma (choc tu sie moge mylic, głowy nie dam za to) przy dynamicznych scenach jednak lepiej miec krótszy czas jak stabilizacje, fanatyk super ostrych zdjec tez wybierze f4 IS bo tak jak rysuje ten obiektyw to zaden 2.8 tego nie robi ... i tak mozna to ciągnąc w nieskończonosc... mnie sie rece trzesa wiec kupiłęm f4 IS i jesli go zmienie kiedys na 2.8 to tylko na wersje z IS
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 16-06-2007 o 18:47
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

czyli obydwa są dobre a dyskusja zaczyna przypominać dyskusję nad większą wartością świąt wielkiejnocy nad światami bożego narodzenia
    30D + 50 f1.8 + 70-300 USM + 17-85 IS + 70-200 f2.8L + 24-70 f2.8L + 580EX Stofen

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jest jeszcze jedna zaleta 70-200/2.8. Dokupujemy telekonwerter x2 i mamy 140-400/5.6. Ostrych obrazków może nie będzie ale po domknięciu o jedną działkę jest bardzo przyzwoicie.

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maci78 Zobacz posta
    czyli obydwa są dobre a dyskusja zaczyna przypominać dyskusję nad większą wartością świąt wielkiejnocy nad światami bożego narodzenia
    no panowie przecież o to właśnie chodi na CB, żeby się sprzętem, wiedzą, fotami, stroną www pochwalić, tudzież czegoś nowego dowiedzieć...
    spędzić czas na pogawędce z ludźmi którzy tym samym językiem gadają i zapomnieć o szarej brutalnej rzeczywistości i fortunie w sprzęcie fotograficznym utopionej
    pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    no panowie przecież o to właśnie chodi na CB, żeby się sprzętem, wiedzą, fotami, stroną www pochwalić, tudzież czegoś nowego dowiedzieć...
    spędzić czas na pogawędce z ludźmi którzy tym samym językiem gadają i zapomnieć o szarej brutalnej rzeczywistości i fortunie w sprzęcie fotograficznym utopionej
    pozdrawiam

no taki mały offtop

jak sobie ostatnio pomyślałem, że plecaku noszę prawie mój samochód i nikt tego nie chce ubezpieczyć ehhhhhhhhhhhhhhhhh
    30D + 50 f1.8 + 70-300 USM + 17-85 IS + 70-200 f2.8L + 24-70 f2.8L + 580EX Stofen

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wybaczcie że odswiezam stary watek. Ale troche czasu mineło ludzie maja nowe szkiełka. Jak tam wasza opinia. Załujecie ze kupiliscie to a nie drugie ?

Piszcie piszcie jestem ciekaw a i mam mozliwosc kupienia f4 IS za 3500zł no i mnie kusi. Jak bedzie brakowac światła to sprzedam i kupie 2.8

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Ja ja kupowałem wersję 2.8 to jeszcze nie było 4 IS. Ale nie żałuję. Wszystko zależy od tego gdzie najczęściej będzie się robić zdjęcia.

Coś już napisał
    Miasto
    poza PL---Dublin

Domyślnie

[QUOTE=VanMurder;328302]moim zdaniem Is działa najlepiej kiedy jest wyłączony albo go w ogóle niema
    widziałem setki zdjęć robionych z IS (między innymi na CB) poruszonych jak cholera ale właściciele tych zdjęć się cieszą że go mają
    co do wyboru to bierz jaśniejsze szkło... przy f2.8 masz piękną płytką głębię ostrości nie do uzyskania na f4, ponadto 2.8 to większy komfort w pomieszczeniach przy świetle zastanym tu mały przykładzik na głębię ostrości przy 2.8:

btw
    piekne to zdjecie ;-))

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

[QUOTE=persival;340037]
    Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    moim zdaniem Is działa najlepiej kiedy jest wyłączony albo go w ogóle niema
    widziałem setki zdjęć robionych z IS (między innymi na CB) poruszonych jak cholera ale właściciele tych zdjęć się cieszą że go mają
    co do wyboru to bierz jaśniejsze szkło... przy f2.8 masz piękną płytką głębię ostrości nie do uzyskania na f4, ponadto 2.8 to większy komfort w pomieszczeniach przy świetle zastanym tu mały przykładzik na głębię ostrości przy 2.8:

btw
    piekne to zdjecie ;-))
    dzięki wielkie

Strona 15 z 79 PierwszyPierwszy ... 513141516172565 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów