Najlepiej to 70-200/2.8 IS- masz jedno i drugie
. Przy czym są tacy co twierdzą, że 70-200/4 IS to najlepszy zoom Canona.
Najlepiej to 70-200/2.8 IS- masz jedno i drugie
. Przy czym są tacy co twierdzą, że 70-200/4 IS to najlepszy zoom Canona.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
tia... ciekawa teoria... obiektyw do zadań specjalnych... tzn co? mozna ognisko nim w lesie rozpalic czy odbic zakładników?![]()
a wracając do tematu... ja wybrałem f4 IS i nie załuje a jesli zmienie to tylko na 2.8 z IS
stabilizacja to ********a rzecz i nie ma dwóch zdań... raz kupisz to nie bedziesz chciałmiec innychświatło jest ważne ale jak sie komuś rece trzesa to przy słabym swietle wiecej uzyska stabilizacją jak przesłona... o ile oczyiwscie nie robi bardzo dynamicznych scen bo wtedy to d... gdyż postacie sie poruszą :]
natomias jesli podchodzisz od strony wizualnej to 2.8 napewno powazniej wygląda na body jak f4![]()
Ostatnio edytowane przez Skipper ; 29-04-2007 o 16:56
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
jak w temacie - które szklo wybrac??? na f/2.8 is mnie nie stac takze nie proponujcie go...
wiem ze juz byly podobne tematy ale nic z nich nie wyciagnalem co pomogloby mi w wyborze...
bede uzywal go do focenia dzieciaka, znajomych na wypadach, no i moze jakies zwierzatka itp.
prosze o pomoc
thx
Ostatnio edytowane przez eloelo ; 31-05-2007 o 12:20 Powód: ...
sam sie gryze z podobnym tematem
mialem juz kiedys 2.8 ze stabilizacja
jedyna wada to cena i ciezar
na korzysc 4 IS przemawia jego ciezar
wielokrotnie bralem stara ciemna Sigme APO bo wielkosc i ciezar tej armaty
przemawial aby zostala w domu
z tego co piszesz, raczej nie bedziesz uzywal go w ciemnosciach
przy dluzszych ogniskowych f/4 ladnie rozmywa tlo a i IS pozwoli ci przy krotszych czasach robic fotki
wiadomo 2.8 daje mniejsza glebie ale ja i tak czesto przymykalem do 4
bo glebia byla mala i przy dynamiczych zdjeciach niewielki ruch i juz poza GO
reasumujac: widze Cie z ... 4 IS i sam chyba tez taka kupie
plusy 4 IS: waga i IS
plusy 2.8: f/2.8
minusy 4 IS: ..f/4
minusy 2.8: waga!
chcialbym rowniez czasami sfocic jakich zachod czy wschod slonca wiec tu bedzie duzo mniej swiatla... sam nie wiem mam wielki metlik w glowie 2.8 czy 4is i tak wkolko
Miałem podobny problem i wybrałem 70-200 f/4 IS, bo mam zamiar nosić go wszędzie ze sobą, a nie patrzeć jak leży na półce. Nie robię koncertów, nie zarabiam na zdjęciach i jeżeli czasami będzie mi brakować światła to podbiję iso. A jak to nic nie da, to trudno. Ma być przyjemnie a nie ciężko. IS bardzo mi się podoba![]()
Canon 30D, 17-40/4L, 70-200/4L IS, 679B/234RC, Slik Pro 400DX
Dla mnie jest to bardzo przyjemny ciężar![]()
Gdybym miał wybierać szkło patrząc tylko na jego ciężar, to nic oprócz kita i 50 1.8 II by mnie chyba nie interesowało...
30D + EF 24-105 F4 L IS, EF 70-200 F2.8 L IS, EF 50 F1.8 Mk II, EF 1.4x II, 580EX, M42
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje