Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
Poza tym zastanawia mnie zawsze jedna rzecz - tyle sie pisze PROFESJONALISCI - masz jakas definicje kto to jest PROFESJONALISTA? widzialem mase fotek zrobionych przez osoby okreslajace sie jako Profi i szczerze to byly bardzo przecietne. Widzialem mnostwo fotek "amatorow", ktorych nie powstydzilby sie niejeden profesjonalista.
Mam taką definicję prostolinijną: profesjonalistą jest ktoś, kto utrzymuje się z danej dziedziny. I może nawet płaci podatek, albo ma urzędowe zaświadczenie z pieczątką, uprawiające do wykonywania zawodu. To nie zawsze idzie w parze z wykształceniem. I poziomem. Nie wiedzieć czemu u nas pojęcie profesjonalista stało się synonimem wysokiej jakości. Zawodowcy - to brzmi też dobrze - są różni. Nawiasem mówiąc znany film miał w polskim tłumaczeniu tytuł "Leon zawodowiec" a nie profesjonalista - to brzmiałoby raczej śmiesznie, co nie? Zawodowcami są: doskonale opłacany, otoczony sztabem współpracowników (też zawodowców!) autor zdjęć do ekskluzywnego kalendarza, fotoreporter renomowanej agencji i fotograf z małego miasteczka. Tak samo jak zawodowymi kierowcami są Alonso, tirowiec przemierzający Europę czy taksówkarz np. z Wielunia. Każdy z nich - wyposażony w pojazd - wykonuje ten sam zawód, ale robi co innego. Reszta kierowców to amatorzy, świetni nierzadko. Tak samo jest w fotografii. Mam niejasne przeczucie, że słowo "amator" ma w języku polskim ma niesprawiedliwie pejoratywne znaczenie. Ale też mam przeczucie, graniczące z pewnością, że wśród wysłanników redakcji wymachujących na imprezach plakietką "media", "prasa" i takie tam oraz kompaktem jest niewielu zawodowców. W najlepszym wypadku są to dziennikarze (piszący), którym ze względów oszczędnoścowych kazano także robić zdjęcia.