Owszem. Z mocowaniem i bez. Na MF 190PRO + MF 141RC2.Próbowałeś zakładać? (...)
I tu się nie zgodzimy, ale każdy oceni to sam. Pomijając wspomniane pionowe kadry, różnica, jakkolwiek niewielka, ale jest, zwłaszcza przy co dziwniejszych ustawieniach. Do tego wygodniej operuje się tak zamocowanym aparatem. Na swój sposób mocowanie może też poprawić uchwyt - bez przekładania dłoni łatwo i wygodnie można obracać oboma pierścieniami. Tam gdzie jest to możliwe/potrzebne "nóżka" staje się też znakomitym punktem oparcia dla aparatu (ciągle umożliwiając bezproblemowe operowanie pierścieniami).(...) Bo moim skromnym zdaniem uchwyt tym słoiku jest całkowicie bez sensu. To znaczy ma sens z extenderem, ale ztosowanie extendera z tym szkłem jest bez sensu. Czyli generalnie bez sensu. No dobra jest pewien konfort przy zmiany kadru poziomego na pionowy. (...)
Temat nieraz się już przewijał. Ja mógłbym w ogóle uchwytu nie zdejmować.
Nie tłumaczy to polityki Canon'a, ale można -kupiłem, używam... choć w pełnym słońcu lub na mrozie zawsze zastanawiam się jak to jest z materiałami, bo jeśli na mrozie pojawia się leciutki luz (inaczej -łatwiej obrócić obiektyw), to na słońcu...(...) Zawsze można kupić chińską podróbkę za kilkadziesiąt złotych.I tak będzie z wszystkimi "nie firmowymi" produktami - nawet jeśli obróbka bez zarzutu, to inne materiały, a tutaj to dość ważne, bo siły wchodzące w grę są niemałe.
Wróćmy jednak do istoty rzeczy - obiektyw kosztuje praktycznie te same pieniądze co wersja f/2.8 i nie może być zdecydowanie droższy w produkcji (IS vs większe powierzchnie itd.), podczas gdy cena produkcji oryginalnego uchwytu jest znikoma w porównaniu do ceny rynkowej. Handlowcy ustalili, że "da się bez", więc uznali że "obiektyw obroni się bez tego, a na dodatkowych uchwytach jeszcze zarobimy." i tyle. I za to im baty![]()
...
Chyba, że ktoś chce powiedzieć, że brak uchwytu w zestawie jest... zaletą :cool: