Widzę że wątek ciągnie się dosyć długo a odpowiedzi jednoznacznej jak nie widać na horyzoncie tak nie widać.X postów wstecz napisałem:Kupujmy to do czego jesteśmy przekonani.Ja po lekturze wielu.....postów, opinii, testów,i nie wiadomo czego jeszcze zdecydowałem się na 2,8....z is (wiem że autor nie rozpatrzał tej wersji) ale mimo to że jestem totalnym amatorem i nie sprzedałem z zyskiem ani jednego zdjęcia uważam że obiektyw taki jak 70-200 nie ważne z jakim światłem i czy ma stabilizację czy nie ma kupujemy na lata, a mnie amatora nie stać na kupowanie dwa razy, i dlatego powolutku próbuję kompletować swój sprzęt i myślę ,że za parę latek będę miał to co chcę ze szkieł najlepsze (na dzisiaj brakuje mi do szczęścia 10-22, 24-70 2,8).Moim zdaniem amator nie musi się spieszyć bo nawet kitem można robić świetne zdjęcia i powolutku kupować to z czego będzie zadowolony.Jeżeli F4 IS satysfakcjonuje cię w 100% nie ma tematu kupuj i po temacie, ale jeżeli zadałeś pytanie to znaczay że nie jesteś pewien i podejrzewam że ten wątek pozwoli Ci podjąć odpowiednią decyzję.Ja wybrałem 2,8 (z is jako bonus) co ty wybierzesz to już twój wybór.