-
Po części to pan.kolega ma racje jak i van murder (no i reszta z obozu f4IS i 2.8). Moim zdaniem większość osób zapomniała o najważniejszej kwestii w fotografi: Zdjęcia robi FOTOGRAF. Fakt, że słabe szkła ograniczają kreatywność jak i jakość wykonania zdjęcia, ale tutaj przychodzi pytanie: do jakich zdjęć ja potrzebuję obiektyw. Nie jest wykluczone, że fotograf-profesjonalista wybierze F4 IS bo takie mu potrzebne i z 2.8 nie korzysta z różnych powodów jak i nie wykluczone, że amator nie wybierze 2.8 IS bo chce stać go i potrafi wykorzystać możliwości tego obiektywu.
Dla mnie L to półka L a nie L dla amatora, L dla profesjonalisty. Z tego co pamiętam w innych postach wielu z Was określa siebie jako amatorów, a biega z "profesjonalnymi" rurami i odwrotnie. Wg. mnie powinno się dobierać obiektyw na miarę swoich potrzeb i możliwości finansowych, a nie na temat teorii, jakiejś hierarchii amator/profi czy co można z danym obiektywem zrobić jak będą takie i owakie warunki, w których dana osoba nigdy się nie znajdzie.
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów