Strona 4 z 79 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 790

Wątek: 70-200 f/4 L IS czy 70-200 f/2.8 L

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

jesli uniwersalny = 2 x ciezszy niz F4 to bierz (do tego o wiele drozsze filtry (4 ma 67 a 2.8 ma 77 ... Ja mam 4ke i na swiatlo nie narzekam. Jak juz mi strasznie braluje tego 2.8 to mam od biedy Tamrona.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

niekoniecznie 2.8 skoro IS pozwala wydłuzyc czas ekspozycji ,a GO na koncercie az tak wazne nie jest to ta czwórka wydaje sie lepsza bo co do jasnosci uzyskasz to samo a moze nawet lepiej jesli właczysz IS(ma to ta wade ze ktos moze zbyt szybklo sie poruszac i bedzie rozmazany bo czas zdjecia sie wydłuzy) a IS jednak moze sporo fotek uratowac i ta waga...
    ja bym wziął F4 z IS tym bardziej ze tam jest wsadzony ten najnowszy IS 2 stopniowy
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 03-02-2007 o 17:29
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

a nie lepiej wybierac pomiedzy 2.8 a 4IS skoro kosztuja prawie tyle samo?zwlaszcza ze 4IS jest bardziej - przynajmniej jak dla mnie - uniwersalny. na ulice mozna go zabrac bo maly jest (wzglednie ), porterty tez mozna nim robic na dluzszych ogniskowych bo ma ladny bokeh...a do tego jest ostry.wesela tez nim zrobisz. wiec pierwsze zastanow sie do czego to szklo potrzebujesz i czy czesciej potrzebujesz stabilizacji czy swiatla.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    A ja mam inne pytanko. Znajomy kupil 70-400 L no i ma 2 rzeczy o ktore sie mnie pytal. Przypadkowo zaparowala mu przednia soczewka i okazalo sie ze ma taka malutka podluzna plamke na szkle ktora pozostala ciemniejsza. Oczywiscie jak para znikma to i plamka zrobila sie niewidzialna ale przy ponownym chuchnieciu widac ja bylo znow. Coz to takiego i czy ma to miejsce bytu? Czyscil przednia soczewke ale nic nie zmienilo. No i druga sprawa, na ktores z soczewek nizej ma chyba paproch. Jak popatrzec przy swietle to taki drobny jasny punkcik ktory w miare krecenia ogniskowa oczywiscie zmienia polozenie wiec napewno nie jest to odbicie. Kolejne pytanie czy dopuszczalne jest cos takiego czy raczej powinno byc wszystko czysciutkie? Czy moze to wyjsc na foto. Dzieki za odpowiedz. (Ja u mnie tego nie mam)
    Miałem coś takiego też, nie wiem czy to dokładnie to samo, ale najprawdopodobniej ma skazę na powłoce na przedniej soczewce. Generalnie jest to trochę upierdliwe bardziej dlatego, że nie jest to już "ideał", niż dlatego że ma wpływ na zdjęcia. U mnie nie miało to znaczenia jeśli chodzi o ostrość, kontrast, odblaski itp. Obiektyw był cacy optycznie

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie 70-200 4,0L IS - czy miał juz ktoś to cudo w rękach ?? ;)

Pytanie jak w temacie. Konkretnie chodzi mi o to czy rzeczywiście bezpośrednie kontakty z tym szkłam moga potwierdzić jego rewelacyjną jakość opisywaną np na photozone . Pomijając juz prezentowane zabójcze osiągi odnośnie ostrości interesuje mnie czy konstrukcja ta działa lepiej pod światło od starszego modelu bez IS w którym flary były dość irytujące ??

Bywalec Awatar toma20D
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Witaj,
    posiadam to szkiełko od 2-tyg :-) Moje pobieżne testy potwierdzają jego zabójcze osiągi ale takich 100% testów pod światło nie przeprowadzałem .
    pozdrawiam

Tomasz

Canon 1D Mark IV, Canon 1DsMark III , i trochę szkiełek L Gitzo 5541LS

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez toma20D Zobacz posta
    Witaj,
    posiadam to szkiełko od 2-tyg :-) Moje pobieżne testy potwierdzają jego zabójcze osiągi ale takich 100% testów pod światło nie przeprowadzałem .
    Jakbyś zrobił coś pod słońce to daj znac z chęcia bym zobaczył jak sie sprawuje

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

odświeże troche wątek
    jak człowiek ma komus doradzic to jest mądry, ale jak samemu ma kupic to głupieje...
    sam włąsnie stanąłem przed tym dylematem dokąd nie mialem kompletnej kasy to chcialem f4 z IS, a teraz jak juz mam kase wydac to własnie sie meczę czy przypadkiem nie wziąc jednak 2.8 ;/ w sumie majac 17-40 ma filtry na 77mm wiec taniej wychodzi kupic 2.8 ale z drugiej strony mniejsze rozmiary i IS kusi.... ehhh
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

ja mam 4 bez IS i jest ok zdjęcia nią robię na powietrzu zazwyczaj, więc światła mam dużo, gdybym miał kasę to bym kupił z f/2.8 ale narazie nie mam i jadę tą 4-ką, a propos paprochy między szkłami to w mojej czwórce pojawiły się jakieś 2 m-ce po zakupie rzecz chyba normalna na zdjęciach nie widać.

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Mam od prawie dwóch lat 70-200/4 i myślałem o przejściu na wersję z ISem ale... popatrzyłem, poczytałem i pomacałem to samo szkło ze śwaitłem 2.8 i zdecydowanie wolę jaśniejsze szkło niż IS. W plenerze raczej przyda się jasniejszy obiektyw a poza tym można mieć mniejsze GO a to dla mnnie ważne.
    Tak więc 4 idzie pod młotek i kupuję 2.8.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Strona 4 z 79 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów