Strona 34 z 79 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 790

Wątek: 70-200 f/4 L IS czy 70-200 f/2.8 L

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    A co sadzisz o takim zdjeciu?
    Jakim sprzetem trzeba dysponowac aby uwiecznic/zamrozic na koncercie, gdzie o swiatlo trudno takiego pana (Bobby McFerrin)?
    Na pewno jasnym A jeśli chodzi o ogniskową, to zależy na jakie miejsca dostałeś bilety 85mm f/1,2 dałby radę bez problemu
    Ja tego problemu nie mam bo jak pisałem wcześniej, koncerty i sport mnie nie rajcują. Robię głównie portrety i to ja jestem panem światła a nie oświetleniowiec Boba ;-)
    Fajne foto anyway :-)

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

No wiec musze Cie zaskoczyc. Niestety na tamtym koncercie nie mialem pieniedzy na jasne i dobre (L) obiektywy. Co do body, to tez fundusze ograniczaly. Zdjecie mozna zrobic kazdym sprzetem, ale w pewnym momencie ma sie juz dosyc wybierania tego jednego z trzydziestu. Poza tym tu nie o umiejetnosci chodzi. Tu tez nie chodzi o sprzet - tu chodzi o jedno i drugie. Tak - sztuką jest dopasowac sprzet do tego co sie robi i wykorzystywac go do maksimum, jednak tezy o wspanialym fotografie, kiepskim sprzecie i przepieknych ujeciach sieja najczesciej Ci, ktorzy na lepszy sprzet nie maja.

ps
    zdjecie:
    350D, ISO 800, f/5.6 obiektyw 17-85 IS.
    W tej chwili mam sprzet zupelnie na "innym" poziomie bo moge juz sobie pozwolic na "gorna" polke i smiem twierdzic, ze gdybym wtedy go posiadal, to zdjecia (nie ujecia) uzyskalbym o wiele lepszej jakosci.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Roqfort Zobacz posta
    Fajne foto anyway :-)
    Dziekuje
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 08-12-2007 o 00:28 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

f/5.6............ No to zdziwko podziwko

Uzależniony

Domyślnie

"...kupienie dobrego szkła wymaga jedynie pieniędzy, a umiętne wykorzystanie jego możliwości jest raczej nie do kupienia
    Właśnie

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Roqfort
    prosiłem o RAW! a nie jakieś wyprane w Szopie miniaturki internetowe, w takiej wielkości to z małpki mojej córki, fotki dobrze wyglądają

moim docelowym medium jest wydruk np 19x13 w 300ppi cali a nie 800x600 px...

kolega MartinF poruszył ciekawą kwestię:

Cytat Zamieszczone przez MartinF Zobacz posta
    A ja powiem tak, miałem w ręku 70-200 4 IS i jego rozdzielczośc - ostrość jest rzeczywiście niesamowita, ale według mnie ma mało ciekawy bokeh i w zasadzie nie ma plastyki....
    ...i w 100% mogę się pod tym podpisać, bo to widać gołym okiem na zdjęciach Roqfort'a ...brakuje "tego czegoś" tym fotkom,
    fajne momenty, dobrze uchwycone jakość ok ...ale nie "wgniatają" w fotel !!!

założę się że gdyby były robione 70-200 2.8L efekt był by lepszy ...

85L 1.2 to obiektyw "magiczny", porównywany ze szkłami Leica, i chyba każdy się z tym zgodzi ... jestem w stu-procentach pewien że więcej tej "magii" w 70-200 2.8L niż 70-200 4L (nawet z trzema IS'ami)...

BTW dlaczego nie montują IS w 85L, 135L ?

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

f/5.6............ No to zdziwko podziwko
    Jakie podziwko ;-) - 17-85 IS na dlugim koncu (czyli 85-eciu mm) ma wlasnie f/5,6. Chocbym bardzo chcial, to zejsc nie moglem i tylko seria mnie ratowala. Nie pisze ile fajnych ujec mi ucieklo tylko dlatego, ze swiatla bylo za malo. No - ale mialem IS-a i dlatego cale tlo mam nieporuszone ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    BTW dlaczego nie montują IS w 85L, 135L ?
    Bo bys nie udzwignal
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 08-12-2007 o 09:12 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

[QUOTE=VanMurder;399745]Roqfort
    prosiłem o RAW! a nie jakieś wyprane w Szopie miniaturki internetowe, w takiej wielkości to z małpki mojej córki, fotki dobrze wyglądają

A ja ci pisałem że w RAWach nie robię Do czego potrzebujesz takich dużych formatów? Chcesz robić analizę szumów i ich kształt? Puściłem tylko linki do stron internetowych. Czy do galerii malarstwa zabierasz ze sobą lupę? No dobra. Nie przekonamy się do siebie z pewnością. Ty lubisz barok a ja za nim nie przepadam
    Ja w każdym razie na pewno nie zamienię mojej czwórki na te 1,5 kilowe białe hantle

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Chyba czas najwyzysz dac vanmurderowi z 12 zdjec - polowe zrobiona f4 druga f2.8 Oczywiscie bez podpisow ktore jest ktore. Niech szanowny znawca powie, ktore wgniataja w fotel, poniewaz sa zrobione f2.8, a ktore sa beznadziejne, bo robione f4. Oczywiscie dyplomatycznie moze powiedziec, ze wszystkie sa do ****, ale ufam iz bedzie mial 100% celnosc i zadnych problemow z rozpoznaniem uzytych szkiel. W koncu dzieli je taka przepasc, ze nie bedzie mial z tym problemow.

Ktos sie podejmie stworzenia takiego testu?
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuckyy Zobacz posta
    Chyba czas najwyzysz dac vanmurderowi z 12 zdjec - polowe zrobiona f4 druga f2.8 Oczywiscie bez podpisow ktore jest ktore. Niech szanowny znawca powie, ktore wgniataja w fotel, poniewaz sa zrobione f2.8, a ktore sa beznadziejne, bo robione f4. Oczywiscie dyplomatycznie moze powiedziec, ze wszystkie sa do ****, ale ufam iz bedzie mial 100% celnosc i zadnych problemow z rozpoznaniem uzytych szkiel. W koncu dzieli je taka przepasc, ze nie bedzie mial z tym problemow.

Ktos sie podejmie stworzenia takiego testu?

Jestem za

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    ...i w 100% mogę się pod tym podpisać, bo to widać gołym okiem na zdjęciach Roqfort'a ...brakuje "tego czegoś" tym fotkom,
    fajne momenty, dobrze uchwycone jakość ok ...ale nie "wgniatają" w fotel !!!

założę się że gdyby były robione 70-200 2.8L efekt był by lepszy ...
    2.8 ma dusze ))
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Strona 34 z 79 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów