Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Wymiana 10D na 20D

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moim zdaniem 20D nie jest nową jakością w porównaniu z 10D
    Jednak uważam, że pod względem pracy z lampą jest nową jakością (w stosunku do 300D i 10D). Robiłem testy 10D vs. 20D - portrety oświetlone błyskiem bezpośrednim bez korekcji. Wynik: 20D = 10/10 poprawnie naświetlonych (zero przepaleń) 10D = 2/10 poprawnie naświetlonych (przepalenia).
    Dość, że chyba nie wart tej różnicy w cenie.
    Ja się moge pod tym podpisać, ale gdybym specjalizował się w fotografii wymagajacej szybkiej pracy z lampą, to z pewnością bym polemizował.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: Wymiana 10D na 20D

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body

Jak wziaść obiektyw o 1.4 zamiast 3.5 to zamiast ISO 1600 mozna spokojnie użyć ISO 400 8) Isn't it? Nie jestem fanem duzych ISO, praktycznie ich nie uzywam - w zasadzie nie wychodze ponad ISO 400 - wole statyw i/lub jasne szkło niż "płaskie" zaszumione zdjęcia.
    Zalozmy ze mamy ten sam zestaw szkiel i np lamp i do wyboru podpiac je pod 10D czy 20D .

Tu wiele zalezy od okolicznosci i celu zdjecia...
    Jesli mamy potrzebe zrobienia zdjecia na duzym iso i/lub z lampa blyskowa (raczej "lub" ) to nie ulega frekwencji ze z 20D zdjecia te wyjda lepsze.
    Jesli nie potrzebujemy robic na wysokim iso lub z lampa blyskowa (a przypominam ze ciagle mowimy o tym samym zestawie szkiel wiec unikanie wysokiego iso przez poszerzenie dziury odpada jako argument :P ) - to 10D spokojnie sie sprawdzi.

Moj glowny argument byl ze w pewnych specyficznych warunkach matryca 20D sprawdzi sie lepiej od matrycy 10D .
    Nie chodzilo mi o to ze 20D jest ogolnie lepszy czy gorszy, chodzilo mi tylko o ten specyficzny punkt - zanegowalem stwierdzenie ze 20D zdjecia zrobi takie samej jakosci... bo nie - bo przy wyzszych iso zrobi zdjecia nieco lepsze (nadal zakladajac ze mamy ten sam zestaw szkiel do obu body).
    Chodzilo mi tylko o podkreslenie malego szczegoliku ze stwierdzenie o takiej samej jakosci zdjec z 20D a 10D przy niektorych sytuacjach i zalozeniach jest nieprawdziwe .

A wracajac ogolnie - czy warto?
    Ja potrzebuje E-TTL II, szybszego zapisu na karte, nizszych szumow (nawet odrobinke jak twierdzicie... a ja widzialem zdjecia z 20D i swoje z 10D i uwazam ze sa sporo nizsze szumy a nie "odrobinke" ) i niestety przesiade sie na 20D. Niestety bo jest mniejszy i nieco gorzej mi sie go trzyma ale coz... moze sie przyzwyczaje .
    Dla mnie i moich potrzeb - warto.
    Kazdy musi na to pytanie sam sobie odpowiedziec znajac te pola uzytecznosci w ktorych 20D jest lepszy.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja dorzucę od siebie: mając sprawne 10D (bez backfocusów i innych takich) nie wymieniałbym go na 20D - a przynajmniej jeszcze nie teraz (ceny).

Z moim 10D miałem problem, kupiłem 20D i ideologicznie miałem zamiar sprzedać 10D po porządnym wyregulowaniu. Ale patrząc na aktualne ceny używanych powiedziałem sobie "basta, za bezcen nie oddam" i zostawiłem sobie jako drugie body

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie Re: Wymiana 10D na 20D

O ile dobrze pamietam byłeś zagorzałym zwolennikiem 300D więc skąd nagle miłość do 20D :P
    to chyba ironia jakaś

Pytanie brzmiało "czy z takim to a takom sprzętem jest sens kupować 20D". Moim zdaniem nie ma. Ja wolalbym inwestowac w obiektywy ale to moj osobisty punkt widzenia. O tym czy aparat (10D) jest wadliwy wogóle nie było mofy jak aparacik popsuty to trza wymienic albo naprawic :P
    pytań i opcji było wiele, ja jedną z nich odpowiedziałem, Muflon poniżej napisał zresztą w podobnym tonie...

Powiem tak, body musi byc przede wszystkim przewidywane, zaraz po tym niezawodne, a dopiero na końcu wypasione

jeżeli 300D czy 10D spełnia te warunki to nie ma co pchać się w droższe body i lepiej kupować lepsze szkła, NATOMIAST, jeżeli jest duża szansa, że po kupnie dwóch pierwszych będzie się rzucało mięsem, to ja wolę gorsze ALE przewidywalne efekty zdjęciowe z kitowym szkłem niż FF/BF, nieprzewidywalny AF i inne temu podobne z podczepioną "L"ką

to jest moim zdaniem dopiero wywalanie kasy w błoto

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ja dorzucę od siebie: mając sprawne 10D (bez backfocusów i innych takich) nie wymieniałbym go na 20D - a przynajmniej jeszcze nie teraz (ceny).
    Ja na szczescie swojego 10D sobie zostawiam wiec w razie gdybym wymienial 20D z niesprawnym AF to nadal bede mial czym robic zdjecia (+ jeszcze siostra bedzie miala 350D ).

g.rzad
    Guest

Domyślnie

Dzięki Panowie za tą dyskusję - zdecydowałem o zakupie szkła - jakiego ?! - poszperam we wcześniejszych tematach.
    Faktycznie 20D to byłby przy moich umiejętnościach czysty snobizm. http://www.plfoto.com/uzytkownik.php - kilka fotek, które odważylem się wstawić.

Pozdrawiam
    Grzegorz

[ Dodano: 01-03-2005 ]
    Ups..., ten link nie działa, mój nick na plfoto to "optymist505"

[ Dodano: 09-03-2005 ]
    Cholera....jednak kupiłem 20d w sobotę go odbieram....podzielę się moją skromną opinią w najbliższym czasie.

pozdrawiam

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów