Cytat Zamieszczone przez ziuteczny Zobacz posta
I tak prawie już byłem nastawiony na Tamrona 28-75 od Cichego z tym, że po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem, że może jednak nie potrzebuję jakości na początek tylko zoomu (i jakości) takiego podróżniczego
A co to jest "podróżniczy" zoom ?
Tamron, o którym piszesz, spełnia wymogi (i jakość) pdstawowego obiektywu.
Jakie wymagania stawiasz przed zoomem "podróżniczym" (cokolwiek miałoby to znaczyć) ?
ten Tamron i tak pójdzie i tak
Dokąd "pójdzie" ?
Acha ten obiektyw ma być raczej budżetowy na początek coś do 1500/2000zł
Każdy obiektyw jest "budżetowy". Wszystko zależy od tego, jakim budżetem dysponujesz.
I tak patrzę, patrzę na Sigmy i Tamrony i nie mogę wysmyczyć co by tu na początek
Proponuję zastanowić się, wybrać i zdecydować, a nie "wysmyczyć"
Widzę takie cuda Sigmy:
17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO
18-125mm F3.5-5.6 DC
18-200mm F3.5-6.3 DC
i Tamrona:
Di jest > AF28-200mm F/3.8-5.6 XR Di Aspherical (IF) Macro
Di II jest > AF18-200mm F/3.5-6.3 XR Di II LD Aspherical (IF)
> AF18-250mm F/3.5-6.3 Di II LD Aspherical (IF) NEW
To nie cuda, a obiektywy.
Dodatkowo wrzuciłeś do jednego worka różne szkła o różnym przeznaczeniu.
Czy coś z tego jest w miarę przyzwoite ?
Każde na swój sposób.
Tyle, że nadal nie wiemy, czego tak naprawdę chcesz. Na pytania, które pomogłyby nam pomóc Ci w wyborze, odpowiadasz zagadkami i próbujesz rozważać jak przyznawane są EISA. Powiedz konkretnie do czego chcesz używać obektywów i ile pieniędzy chcesz na to wydać. (choć to domyślnie wiemy).
jako obiektyw podróżniczy gdzie może nie bardzo chodzi o mistrzostwo świata tylko, żeby sobie "nie psuć" wycieczkowego dnia ciągłą przekładką obiektywów
Jak nie chcesz przekładać obiektywów, to było nie kupować lustrzanki tylko kompakt.
Nie ma obiektywu uniwersalnego, który mógłbyś zastosować do "wszystkiego". Bez informacji do czego ma Ci służyć, nie bęziemy w stanie nic konkretnego doradzić. Proponuję zacząć od uważnej lektury forum, a potem od zastanowienia się nad pytaniami, które padły pod Twoim aresem wyżej. Potem pogadamy merytorycznie.

M@riusz