Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 87

Wątek: "uniwersalny" travel zoom na początek

Domyślnie "uniwersalny" travel zoom na początek

witam, jeśli mój post powinien trafić do działu obiektywy to proszę o przeniesienie ale jako, że jestem nowy nie wiem za bardzo gdzie powinien trafić

wybrałem jako pierwszą lustrzankę 400D (body) a teraz rozmyślam nad obiektywem
    I tak prawie już byłem nastawiony na Tamrona 28-75 od Cichego z tym, że po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem, że może jednak nie potrzebuję jakości na początek tylko zoomu (i jakości) takiego podróżniczego
    ten Tamron i tak pójdzie i tak ale potrzebowałbym na początek czegoś w miarę przyzwoitego rzędu 18(ewentualnie 24/28 ale to już wąsko)-(minimum70)135, 18/24/28-200 (ścierpię mały kąt przed wzgląd na ładniejsze tele)
    Acha ten obiektyw ma być raczej budżetowy na początek coś do 1500/2000zł
    I tak patrzę, patrzę na Sigmy i Tamrony i nie mogę wysmyczyć co by tu na początek
    Widzę takie cuda Sigmy:
    17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO
    18-125mm F3.5-5.6 DC
    18-200mm F3.5-6.3 DC
    i Tamrona:
    Di jest > AF28-200mm F/3.8-5.6 XR Di Aspherical (IF) Macro
    Di II jest > AF18-200mm F/3.5-6.3 XR Di II LD Aspherical (IF)
    > AF18-250mm F/3.5-6.3 Di II LD Aspherical (IF) NEW

Czy coś z tego jest w miarę przyzwoite ? jako obiektyw podróżniczy gdzie może nie bardzo chodzi o mistrzostwo świata tylko, żeby sobie "nie psuć" wycieczkowego dnia ciągłą przekładką obiektywów

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Nie piszesz czy do 400D masz obiektyw kitowy czy nie. Jeżeli nie masz to kup - kosztuje "grosze" (ok. 100-150zł), a jego jakość będzie podobna do tych tele typu 18/24/28-200. Natomiast tele to 70-200 f4 (używany 1800-2000zł.) - a to już zupełnie inna bajka. Ten ze stałym światłem zostanie z Tobą na dłużej, a kita za jakiś czas praktycznie bez strat wymienisz na coś lepszego.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

wszystkie takie wynalazki typu sigma 18-125 czy 18-200 to nic nie warte sa
    ogolnie pewnych rzeczy nie da sie przeskoczyc i lensy z zoomem nie wiadomo ile razy to zawsze sa slabe(jedyny podobno obiektywem ktory oferuje jakosc wmiare i duzy zakres ogniskowej to nikkor 18-200vr ale to inny system)
    lepiej kupic sobie wlasnie kita ktory za swoje pieniadze jakas jakos oferuje (szczegolnie jak sie przymknie przeslone) a uzupelnic to o dobry tele a canon 70-200 f4 L to najlpesza propozycja w cenach kolo 1500-2000(mowi o uzywanym)
    druga opcja to kupno dobrego dolu i slabszego tele
    tu np mozna kupic tamron 17-50 2,8(nowy) i do tego np sigma 70-300(uzywany) i tu tez wyjdziemy kolo 2000 no moze troszke wiecej
    ale ja osobiscie polecam zestaw nr 1 (sam tez chce sie w cos takiego wyposazyc)
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Domyślnie

a nie uogólniłeś przypadkiem trochę za bardzo
    mnie kit do leżenia na półce niepotrzebny a jego 18-55 jest i tak za małe. Do D80 miałbym przyzwoite 18-70
    ale to jest ponoć chwalone
    Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC MACRO - Canon
    a to dostało niby nagrodę EISA 2005/6
    Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC - Canon

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziuteczny Zobacz posta
    a nie uogólniłeś przypadkiem trochę za bardzo
    mnie kit do leżenia na półce niepotrzebny a jego 18-55 jest i tak za małe. Do D80 miałbym przyzwoite 18-70
    ale to jest ponoć chwalone
    Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC MACRO - Canon
    a to dostało niby nagrodę EISA 2005/6
    Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC - Canon
    troszke cie w tym momencie nie rozumiem
    sigma 17-70 to nie jest obeiktyw z wielkiem zoomem
    to jest typowy spacer zoom ktory oferuje niezla jakosc ale jest chyba troszke gorszy od tamrona 17-50
    o takich mega zoomach juz bylo troche na forum i raczej w podobnych opiniach

Pozdrawiam

Domyślnie

widzę w taki razie, że jednak dla mnie optymalny byłby d40x + Nikkor 18-200VR w trakcie podróży

a te nagrody EISA to tak bez sensu przyznają ??

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

widzę w taki razie, że jednak dla mnie optymalny byłby d40x + Nikkor 18-200VR w trakcie podróży

wiesz d40x jest lekki a z tym obiektywem b uniwerslany
    ja ci uswiadamiam tylko ze canon nie mam takiego taniego i uniwersalnego zoomu:-(
    lepiej miec 2 obiektyw ale jakos bedzie o wiele lepsza ......
    taki zestaw kit plus ta elka naprawde bedzie dawal ci duzo frajdy a jak kiedys zamienisz kit na cos lepszego to naprawde bedziesz strasznie zadowolny a kupno takiej np sigmy 18-125 to wybor bardzo kompromisowy ; za mala cene otrzymujemy duzy zoom i jakos bardzo srednia
    nagordy EISA nie przyznaja bez sensu8)

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

No to odpowiedziałeś sobie na pytanie.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

I tak prawie już byłem nastawiony na Tamrona 28-75 od Cichego z tym, że po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem, że może jednak nie potrzebuję jakości na początek tylko zoomu (i jakości) takiego podróżniczego
    A co to jest "podróżniczy" zoom ?
    Tamron, o którym piszesz, spełnia wymogi (i jakość) pdstawowego obiektywu.
    Jakie wymagania stawiasz przed zoomem "podróżniczym" (cokolwiek miałoby to znaczyć) ?
    ten Tamron i tak pójdzie i tak
    Dokąd "pójdzie" ?
    Acha ten obiektyw ma być raczej budżetowy na początek coś do 1500/2000zł
    Każdy obiektyw jest "budżetowy". Wszystko zależy od tego, jakim budżetem dysponujesz.
    I tak patrzę, patrzę na Sigmy i Tamrony i nie mogę wysmyczyć co by tu na początek
    Proponuję zastanowić się, wybrać i zdecydować, a nie "wysmyczyć"
    Widzę takie cuda Sigmy:
    17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO
    18-125mm F3.5-5.6 DC
    18-200mm F3.5-6.3 DC
    i Tamrona:
    Di jest > AF28-200mm F/3.8-5.6 XR Di Aspherical (IF) Macro
    Di II jest > AF18-200mm F/3.5-6.3 XR Di II LD Aspherical (IF)
    > AF18-250mm F/3.5-6.3 Di II LD Aspherical (IF) NEW
    To nie cuda, a obiektywy.
    Dodatkowo wrzuciłeś do jednego worka różne szkła o różnym przeznaczeniu.
    Czy coś z tego jest w miarę przyzwoite ?
    Każde na swój sposób.
    Tyle, że nadal nie wiemy, czego tak naprawdę chcesz. Na pytania, które pomogłyby nam pomóc Ci w wyborze, odpowiadasz zagadkami i próbujesz rozważać jak przyznawane są EISA. Powiedz konkretnie do czego chcesz używać obektywów i ile pieniędzy chcesz na to wydać. (choć to domyślnie wiemy).
    jako obiektyw podróżniczy gdzie może nie bardzo chodzi o mistrzostwo świata tylko, żeby sobie "nie psuć" wycieczkowego dnia ciągłą przekładką obiektywów
    Jak nie chcesz przekładać obiektywów, to było nie kupować lustrzanki tylko kompakt.
    Nie ma obiektywu uniwersalnego, który mógłbyś zastosować do "wszystkiego". Bez informacji do czego ma Ci służyć, nie bęziemy w stanie nic konkretnego doradzić. Proponuję zacząć od uważnej lektury forum, a potem od zastanowienia się nad pytaniami, które padły pod Twoim aresem wyżej. Potem pogadamy merytorycznie.

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Nic nie napisałeś o najważniejszym - jakie zdjęcia robisz, jakie ogniskowe preferujesz, jakich Ci brakuje w kicie. Ale zakładając, że tzw. "wszystko po trochu" to przede wszystkim zapomnij o 28mm na krótkim końcu z cropem 1.6x. Idealne byłoby 24-105IS albo 17-85IS, a jeśli nie, to zostają tylko megazoomy, a w najlepszym przypadku Sigma 17-70 (choć trochę krótko).

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów