Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: Ralph Gibson_kontrast,seks,klasa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Moja uwaga dotyczy seryjnego kopiowania każdej fotki w cenie 5000$.
    Mowienie o seryjnym kopiowaniu to lekkie naduzycie. Pisala juz o tym energia_ki w tym watku. Przed sprzedaza kopii artysta okresla ile sztuk skopiuje na sprzedaz, zwykle jest to od 20 do 50. Im wyzszy numer tym drozej. Tworzy to pewne elitarne grono posiadaczy zdjecia skopiowanego przez samego artyste. Grono to posiada cos co nie zostanie powielone, najwyzej zreprodukowane ale to juz duuuuzo nizsza wartosc.
    Nawet nie wiem, czy facet nie sprzedał tego mojego ulubionego zdjęcia w 10 000 egzemplaży.
    Kazde zdjecie jest sygnowane na odwrocie, jest tam podpis autora, opis techniki i numer zdjecia w formacie "xx/yy", x - kolejny numer, y - ilosc wszystkich kopii. To gwarancja artysty ze wiecej nie opchnie, zreszta jakby nawet sprobowal to nie moglby wstawic sygnatury z kolejnymi numerami wiec wartosc zdjecia bylaby duzo nizsza.

Patrzac na ten watek ubolewam ze pewne zachodnie normy rynku sztuki w naszym kraju sprawiaja ze Polacy stukaja sie w glowe. Swiadczy to tylko o tym ze jeszcze bardzo duzo pozostaje do zrobienia ze swiadomoscia Polakow zanim powstanie u nas rynek fotografii artystycznej. Kowalski woli "tego Kossaka" albo "tego Budde" zamiast dobrej fotografii. A to przeciez bardzo dobra inwestycja, ceny dobrych fotografii ida w gore i wg przewidywan beda szly szybciej niz ceny malarstwa (mowa oczywiscie o zachodzie). U nas jak na razie fotografii artystycznej sprzedawac sie za bardzo nie da. Pewnie niewiele osob wie ze wspomniany juz w tym watku Wieteska sprzedaje swoje zdjecia w galerii za Odra, w galerii Lumas (www.lumas.com).
    "Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    Bahrd, dalej sie nie zgadzam - prawdziwe zdjecie Gibsona/Ronisa/Model etc. może zrobic tylko Gibson, Ronis, Model
    wszystko inne bedzie podrobka, falszem, 'francuskimi' perfumami z bazaru pod halą targową...
    każdy, kto zręcznie posluguje się pędzlem, może 'poleciec' Van Goghiem czy Monetem - zadna sztuka - ale wlasnie: zadna sztuka to nie bedzie...
    Zwracam uwagę, że moje słowa odnosiły się do porównania złożoności produkcji odbitki i Ferrari. To drugie jest bez porównania truudniejsze! Choćby dlatego, że zamawiając konkretne zdjęcie (z licznikiem na odwrocie - to jest dopiero próżność!), autor (czy pewnie częściej - jego czeladnik) nie ma pola do popisu, bo się obrazisz, że śjakieś nie takie jak w katalogu.

Kubaman - fajną masz pracę - uważam, ze Ferrari to jednak sztuka użytkowa (niestety spauperyzowana pojawieniem się jakichś fatalnych ferrari-podobnych laptopów).
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Kubaman - fajną masz pracę - uważam, ze Ferrari to jednak sztuka użytkowa (niestety spauperyzowana pojawieniem się jakichś fatalnych ferrari-podobnych laptopów).
    fajną a Ferrari to tylko jeden z takich klientów. Ale właśnie zmieniam, bo wszystko się może znudzić.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

fajną a Ferrari to tylko jeden z takich klientów. Ale właśnie zmieniam, bo wszystko się może znudzić.
    Szkoda - bo miałem już zacząć Cię przekonywać do lobbowania za wznowieniem Testarossy...
    Kiedyś na mojej ulicy parkowała jedna taka ślicznota i dwie 348... - na jednej ulicy, w Polskim mieście...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    http://www.ralphgibson.com/

jedna z moich wielkich fotograficznych milosci, nie ukrywam

co do drugiej pozycji w tytule - nie mowie, gdzie, polecam obejrzec wszystkie galerie na stronie
    Mnie osobieście takie foty nie zachwycają. A kupowanie ich za TAKIE pieniądze to czysty snobizm. Owszem przedstawiają jakąś wartość artystyczną ale bez przesady. Żeby za przeproszeniem "**** z piórkiem" kosztowała tysiące dolców Do mnie znacznie bardziej przemawiają prace, które wyrażają ludzkie emocje niż proste zestawienie linii architektonicznych i światło-cieni. Taki np James Nachtwey. W jego pracach zawarte są pokłady ludzkich uczuć, których nie można wyreżyserować w ciepłej studyjnej atmosferze.

http://www.jamesnachtwey.com/

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek Zobacz posta
    W ostanim numerze chyba FOTO jest manifest w obronie wartosci zdjec. Napisany bodajże przez Wieteske (?) I tam jest ładnie napisane dlaczego fotografia w Polsce (ta ambitniejsza) nie znajduje kupców i dlaczego autorzy nie potrafią cenić własnej pracy. Ech... to tak na marginesie, bo sie zeźliłem...
    Nie trzeba czytać tego manifestu... wystarczy przejrzeć niektóre posty w tym wątku...

...
    Jak wyżej - odbitkę rzeczonego Gibsona może zrobić każdy; Ferrari, nawet 100szt./rok - to tylko w Modenie (albo w Erze...).
    EDIT: [1981 - A mural-sized print of Moonrise, Hernandez, New Mexico (A.Adams) sells for $71,500, the highest price ever paid for a print.] taką np. chyba też (skoro każdy - to i każdą odbitkę) ...dla Bahrda to pewnie pikuś...

Zwracam uwagę, że moje słowa odnosiły się do porównania złożoności produkcji odbitki i Ferrari. To drugie jest bez porównania truudniejsze! Choćby dlatego, że zamawiając konkretne zdjęcie (z licznikiem na odwrocie - to jest dopiero próżność!), autor (czy pewnie częściej - jego czeladnik) nie ma pola do popisu, bo się obrazisz, że śjakieś nie takie jak w katalogu...
    [iczek - też się zeźliłem...]
    Ostatnio edytowane przez adalbert ; 25-06-2007 o 14:42

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
    Nie trzeba czytać tego manifestu... wystarczy przejrzeć niektóre posty w tym wątku...

[iczek - też się zeźliłem...]
    I bardzo dobrze, żeście się Panowie Artyści zeźlili. To tylko prawdziwej sztuce może wyjść na dobre...

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

By uczynić swój wywód bardziej czytelnym - rozwinę go w kolejnym poście:
    1981 - najdroższe zdjęcie świata to wspomniana poprzednio praca Adamsa - 71,5k$
    2006 - "The Pond - Moonlight" Edwarda Steichena - ponad 3 mln $

.. na przestrzeni 25 lat bardzo zauważalny wzrost cen fotografii - co oczywiste uznanych twórców...
    Rynek fotografii artystycznej jest w Europie Zachodniej najszybciej "rosnącym" rynkiem sztuki ...
    To drobne dygresje
    [Bahrd - nie bierz sobie do serca mojego przytyku - w moich oczach po prostu Twoje myślenie uosabia to wszystko, co hamuje rozwój tego rynku w Polsce - nie mam zamiaru na siłę przekonywać Cię, byś się zmienił )
    ... na szczęście powoli się to zmienia
    (z innej bajki - podobnie jak stereotyp NIKONA - super profi - polecam ten wątek na forum: http://canon-board.info/showthread.php?t=21538 - uśmiałem się do łez)
    W kontekście powyższego 5k$ za Gibsona to może być prawdziwa okazja (oczywiście pod warunkiem zachowania wszelkich kolekcjonerskich standardów, o których w tym wątku wspomniał king_nothing)
    Ostatnio edytowane przez adalbert ; 25-06-2007 o 16:53

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów