Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Wyjazd do Izraela

Dopiero zaczyna Awatar Tomuś
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chris Zobacz posta
    Panowie szykuje mi sie również wyjazd do Izraela - zamierzam wziazc ze soba body 20D z gripem , 2 szkla ( 10-22 , 24-70 ) i lampe - moze jak wedzie do walizki to manfrotto, nie bedzie klopotow na lotnisku ?
    Mam fajna duzo torbe lowepro nowa 5 AW ale jest chyba za duza - jaka kupic mniejsza zeby weszlo body , 2 szkla (srednie) i lampa ?
    Lepiej wziac co sie da w podrecznym ? czy wpakowac do walizki ?
    wziac wiecej baterii ? czy na 1 wypad wystarczy zasilanie z gripa ?
    ile braliscie kart pamieci ?
    radze Ci caly sprzet zapakowac do podrecznego
    szkla, jesli zamierzasz fotografowac ludzi np. Ortodoksow, sa za krotkie, chyba ze potrafisz bardzo szybko biegac ;-)
    jesli robisz RAW-y to bez banku pamieci sie nie obejdzie, jedziesz po raz pierwszy to wszystko jest ciekawe ;-) od polnocy po morze martwe
    chyba ze masz "karton" kart pamieci
    zolnierze, przewaznie, nie maja nic przeciwko robieniu zdjec im/sobie z nimi
    (nie strzelaja od razu ;-) )

Bywalec
    Miasto
    Malopolska

Domyślnie

Tomuś dzieki za cenne uwagi : fakt dokupie tylko karte 8GB i wezme databank , raczej nie bede robil RAWow tylko mocne jpegi.
    Poprosze jeszcze jakies cenne uwagi w temacie technik foto
    Podpis bez buraczanych tekstów i życiowych prawd.

Dopiero zaczyna Awatar Tomuś
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chris Zobacz posta
    Tomuś dzieki za cenne uwagi : fakt dokupie tylko karte 8GB i wezme databank , raczej nie bede robil RAWow tylko mocne jpegi.
    Poprosze jeszcze jakies cenne uwagi w temacie technik foto
    jesli masz databank to warto lacznie z jpeg-ami robic i RAWy.
    nie wiem jak dlugo tam bedziesz ale na same jpegi to moze wystarcza karty (ale warto robic i RAW-y, nawet gdybys mial je wykorzystac tylko w kilku przypadkach)
    nie mam kart 8GB ale wiem ze 4GB nie kopiuje sie latwo i szybko do databanku zasilanego z baterii.
    Pozdr.
    T.

Bywalec
    Miasto
    Malopolska

Domyślnie

Panowie podpowiedzcie czy trzeba sie zaopatrzyc w jakies filtry ( polar jakies szare ? ) jadac do Izraela na poczatku czerwca ( bede bral 50 /1.4, 10-22 , 24-70/2.8, moze wrzuce jeszcze macro 100/2.8 ) . Juz sie zaopatrzylem w 2 komplety akku gold premium do gripa, databank 20 GB, 8GB kart CF, nie wiem czy brac statyw ( manfrotto 055 PROB + glowica kulowa 322RC2 ) tylko niewiem jak ten statyw tachac czy do podrecznego czy jakos pakowac do bagazu ?

Dopiero zaczyna Awatar PiotrJ

Domyślnie

Ja bylem tam na przelomie roku. Warto. Niesamowite miejsce. Jesli chodzi o przelot to bez problemow. Uzbroj sie tylko w cierpliwosc i przyjdz wczesniej przed odlotem (kontrola trwa dluzej niz zwykle). Wez caly sprzet do bagazu podrecznego. Statyw dalbym do glownego. Ogolnie nastaw sie na duuuza ilosc zdjec :-), wszystko jest tam godne uwiecznienia. Szczegolnie Jerozolima robi olbrzymie wrazenie. Akumulatory bedziesz mogl zawsze naladowac w hotelu wieczorem (wez ladowarke, zadnych przejsciowek nie trzeba). Zaopatrz sie w duza ilosc kart lub databank (ja mialem 2x4 + 8 + 1 i wystarczylo na styk). Warto robic rawy, bo bedziesz mial tam do czynienia z bardzo zmiennym naswietleniem (bardzo ciemne wnetrza kosciolow i bardzo jasno na zewnatrz), wiec trzeba czesto bawic sie ISO i latwo cos pomylic, a przy raw zawsze masz jakis margines bezpieczenstwa (zawsze cos da sie poprawic). Statyw pewnie sie przyda - jest kilka niesamowitych kosciolow, gdzie przydaje sie bardzo szeroki kat (np. 10-20), ale jest tam strasznie ciemno. Do fotografowania ortodoksow rzeczywiscie chyba najlepsze jest jakies niezle tele. Ja z filtow mialem polar i sprawowal sie ok. Jak wrocisz to pochwal sie zdjeciami.

Bywalec
    Miasto
    Malopolska

Domyślnie

Program jest dosc napiety :
    - stara Jaffa, Haifa, Rosh Hanikra, Acco, kosciol Pielgrzymow, ogrody Bahajow, gora Tabor, Bazylika zwiastowania w Nazarecie, Kfar Kana, Tyberiada, jezioro Galilejskie, gorska Cezarea, Hamat Gader, Tabha, Kapernaum, gora szczescia, kosciol sw Piotra, park narodowy w Beit Shean, Gan HAshlosha, Jerozolima, Ein Karem, wschodnia Jerozolima ( gora oliwna, koscioly , sciana placzu, via dolorosa, bazylika grobu swietego), groty Qumranu, zwiedzanie Massady ( kolejka linowa) , Ein Gedin, Mea Shearim.
    Jest tego sporo i to wszystko w 7 dni - bedzie tempo
    Nie ma problemu z uzywaniem lampy w kosciolach ? biore 580 EX

Domyślnie

to zalezy od miejsca. Sam musisz wyczuc kiedy wypada blyskac, a kiedy nie :-). Ale chyba nie powinno byc problemu z niczym (ani z lampa, ani ze statywem). Tam sie przewalaja takie tlumy turystow, ze chyba juz nic nikomu nie przeszkadza. Najwyzej ktos ci zwroci uwage. Nie przejmuj sie. Lepiej przeprosic niz nie zrobic zdjecia i potem tego zalowac :-). Trasa ciekawa. Wlasciwie wszystko co trzeba zobaczyc. My mielismy podobna bo TelAviv, Cezarea, jez.Galilejskie, Kapernaum, kos. sw. Piotra, Nazaret, Tabor, Kana, Jerozolima, Jaff, Ejlat i jeszcze udalo nam sie odwiedzic Jordanie (zanurkowac i zwiedzic Petre) i to wszystko w 10 dni. Ale u Ciebie widze, ze to wycieczka zorganizowana, wiec powinno isc sprawnie. Wydaje mi sie, ze z tej calej trasy najciekawsza jest Jerozolima. Tam warto zostac najdluzej i zrobic jak najwiecej zdjec. Klimaty na starym miescie sa niesamowite. Mieszanka trzech kultur i religii. Cuda panie :-) Nic tylko pstrykac. No a bazylika grobu to juz pelen odlot - wrazenie niesamowite.

Bywalec
    Miasto
    Malopolska

Domyślnie

PiotrJ ile pstryknales fotek ?
    z jakich najczesciej korzystales ISO ?
    ... bo faktycznie nie ma co ryzykowac tylko pstrykac RAW + jpg a taki tandem w 20D bedzie wazyl licze ok 12MB a biore 9 GB CF i data bank 20 GB wiec mysle ze sie wyrobie ale cholera wie ...

Domyślnie

Tak jak pisalem wzialem lacznie 17 Gb i wypstrykalem wszystko (nie mialem databanku). Zdecydowalem sie robic same rawy, bo zajmuje to mniej miejsca niz raw + jpg, a jpgi mozna pozniej szybko z tego zrobic. Puszczasz z DPP wszystko na ustawieniach z aparatu i masz to samo jakbys robil raw + jpg w aparacie. Potem przegladasz i jak chcesz cos poprawic w raw to juz zajmujesz sie poszczegolnymi zdjeciami. Pstryknalem ok 1800 fotek. Wiekszosc na 100 ISO, we wnetrzach przewaznie 400-800, czasami jak juz bylo super ciemno to 1600.

Bywalec
    Miasto
    Malopolska

Domyślnie

Jak moge jeszcze podpytac to jakie szkla najczesciej uzywales ?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów