Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Wyjazd do Izraela

Dopiero zaczyna

Domyślnie Wyjazd do Izraela

Witam.

Leciał ktoś z Was do Izraela?

Czy nie ma kłopotów z wzięciem sprzętu:
    1 body analogowe
    3 obiektywy
    1 kamera Mini DV (mała)
    1 Palmtop
    1 Kompakt (S2 IS)
    1 statyw - do bagażu głównego

Nie będzie problemów z bagażem podręcznym - na pewno przekroczy to 5 kg w rozmiarze się zmieszczę:smile:

Rafał

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Zadzwon albo przejdz sie na biura linii ktorymi bedziesz lecial. Powinienes dostac info z pierwszej reki. zwlaszcza co do wymogow bezpieczenstwa przy lotach do Izraela.

Domyślnie

Z wylotem do Izraela nie będziesz miał żadnych problemów natomiast z wylotem z Izraela to zupełnie inna bajka . Lotnisko w Tel Aviwie to istna twierdza. Trzy lata temu wylatywałem z Izraela i w bagażu podręcznym miałem sony F717 z dodatkowym konwenterem kabelkami i całym tym bałaganem. Na wszelkie sposoby sprawdzano czy nie da się z tego zmajstrować bomby, prześwietlano kilka razy rentgenem, na koniec standardowy "sprawdzacz" bał się podjąć decyzji i wezwał przełożonego, ten znowu próbował zmajstrować bombę, w końcu dali się przekonać, że to tylko aparat i mnie puścili. W tej samej kolejce stał gość któremu zarekwirowali kamęrę, wystawili jakiś kwit i powiedzieli, że mu ją odeślą po sprawdzeniu w przeciągu trzech dni. Trzeba ich zrozumieć. Lotnisko w Izraelu jest paradoksalnie najbezpieczniejsze na świecie.
    Dodam jeszcze że w czasie gdy ja wylatywałem, miał w Izraelu miejsce zamach, a bomba znajdowała się właśnie w kamerze.
    Tak czy inaczej zazdroszczę Ci wyjazdu, Izrael jest fantastyczny, a wiosna jest najlepszą porą na zwiedzanie, moja noga na pewno stanie tam jeszcze raz.
    Smiena 8M

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canclerz Zobacz posta
    Z wylotem do Izraela nie będziesz miał żadnych problemów natomiast z wylotem z Izraela to zupełnie inna bajka . Lotnisko w Tel Aviwie to istna twierdza. Trzy lata temu wylatywałem z Izraela i w bagażu podręcznym miałem sony F717 z dodatkowym konwenterem kabelkami i całym tym bałaganem. Na wszelkie sposoby sprawdzano czy nie da się z tego zmajstrować bomby,
    Czyli najlepiej aparaty i obiektywy do podręcznego a kabelki, baterie itp do głównego.

Oki dzięki za radę.

Rafał

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zerolinux Zobacz posta
    Czyli najlepiej aparaty i obiektywy do podręcznego a kabelki, baterie itp do głównego.

Oki dzięki za radę.

Rafał
    Ostrożnie - zostaniesz z aparatem i obiektywami ale bez zasilania - jeśli zechcą sprawdzić czy to rzeczywiście aparat - jak tego dokonasz bez prądu ? Miałem taki przypadek w Londynie - laptopa należało włączyć żeby pokazać, że jest nim w istocie. Ciężko coś doradzić.

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Byłem w Izrealu w lutym. Lista sprzętu może nieco krótsza - lustrzanka, dwa obiektywy, lampa, palmtop, laptop. Nie miałem z tym problemów w Tel-Avivie przy wylocie ani przy wlocie. Nawet nie interesowali się jakie zdjęcia mam na kartach (a mogły być przecież tajnie obiekty:wink: ). Moi znajomi też bez problemów. Ale oczywiście żadnej gwarancji że zawsze tak jest.
    Sprzęt warto mieć, bo jest co fotografować.
    Tomasz M.
    Canon 50D, C 24-105 L, C 70-200/4, C 85/1.8, Speelite 430 EX

Bywalec
    Miasto
    Malopolska

Domyślnie

Panowie szykuje mi sie również wyjazd do Izraela - zamierzam wziazc ze soba body 20D z gripem , 2 szkla ( 10-22 , 24-70 ) i lampe - moze jak wedzie do walizki to manfrotto, nie bedzie klopotow na lotnisku ?

Mam fajna duzo torbe lowepro nowa 5 AW ale jest chyba za duza - jaka kupic mniejsza zeby weszlo body , 2 szkla (srednie) i lampa ?

Lepiej wziac co sie da w podrecznym ? czy wpakowac do walizki ?
    wziac wiecej baterii ? czy na 1 wypad wystarczy zasilanie z gripa ?
    ile braliscie kart pamieci ?
    Podpis bez buraczanych tekstów i życiowych prawd.

Domyślnie

a ja tak ogólnie o lataniu odpowiem.
    Z racji zawodu latam po całym świecie i zauważyłem jedną rzecz... bagaż podręczny to bagaż podręczny i nie jest do niego liczona ani torba z Laptopem, ani torba z aparatem. Najczęściej wygląda to tak że jadę z walizeczką na kółkach (rozmiar kabinowy) plus torba na lapa plus torba na sprzęt foto.
    Co do samego Izraela to nalezy pamiętac żeby nie fotografować obiektów strategicznych oraz co może wydać się dziwne Izraelskich osiedli.

Domyślnie

a jak juz sę sfotografuje to myśle ze karte klisze zabezpieczone trzymać "osobno" niż sprzet.
    Tzn przy samym wylocie i wlocie ja bym karty pamięci, klisze, płyty czy kasety powyciągał z urzadzeń i wsadził w jakies pudełeczka i w bagaż ale w inna kieszeń etc. aby nie było że przeglądają czy coś albo w przypadku zabrania i późniejszego odesłania aby zdjęcia miec zawsze przy sobie bo moga usunac..
    Ale to tylko małe przemyślenia osoby która prawie nie wyrusza z kraju..
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Domyślnie

Byłem w Izraelu w styczniu i żadnych kłopotów choć przekraczałem granicę z Egiptem. W mieście Eliat (granica z Egiptem i Jordanią na południu morza martwego) jest strefa bezcłowa taka z prawdziwego zdarzenia. Trafiłem na wagon Marl..oro za 8$. Na sprzęt nie miałem czasu ale może być warto. Zabierz karty ze sporym kredytem .

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów