Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
Radek,
Trudno byłoby się z Tobą nie zgodzić :wink: Jeśli już procentami operujesz, to spróbuj odpowiedzieć na pytanie w ilu procentach przypadków ta cecha (czyli pionowe kadrowanie z pionowo odchylaną głowicą) jest wykorzystywana?
W prawie 100% pionowych kadrów, przynajmniej u mnie, mimo że posiadam masę pierdół Lumiquesta...

Będę się wciąż upierał i zdziwiłbym się, gdyby ktoś z Twoim doświadczeniem uważał inaczej, że zasadniczo do klasycznej fotografii portretowej w studio, lampa mocowana na korpusie nie nadaje się. Nie zamierzam tego uzasadniać - wystarczy sięgnąć do
Nie przypominam sobie żeby ktokolwiek wspominał o studio...

poradników. Najogólniej biorąc ta konfiguracja wykorzystywana jest przy bardzo szeroko rozumianej fotografii reportażowej. Jeśli do tego momentu zgadzamy się, to wracam do
I z tego powodu że wyczytałeś to w poradniku, nie można jej stosować w żadnym innym celu ? Nie rozumiem dlaczego zdjęcia w pomieszczeniach ograniczasz do portretów studyjnych i reportażu, dodatkowo nie rozumiem dlaczego jak Ci ktoś tłumaczy że obracany do pionowego kadru palnik w lampie jest mu potrzebny to Ty usilnie mu wmawiasz że nie jest podpierając się jakimś poradnikiem...

pytania zadanego na samym wstępie - w ilu procentach przypadków fotoreporterzy kadrują pionowo i ustawiają palnik lampy w pionie? Jeśli ja dobrze dostrzegam, jest to margines wszystkich zdjęć tego rodzaju.
Może nie są do końca pewni że zawsze będą mieli sufit na sobą i mieli o co odbić światło, a ktoś fotografujący w domu w końcu ma prawie pewność że tun sufit w każdej sytuacji będzie ? Dodatkowo jeżeli można coś zrobić lepiej (bo rozumiem że nie zamierzasz się spierać że zdjęcie ze światłem błyskowym od sufitu będzie lepsze od błyśniętego na wprost) to ktoś tam tego nie robić bo tak robią fotoreporterzy (których warunki pracy są najcześciej diametralnie inne od większości obecnych na forum) ? Nawet różnorakie rozpraszcze robią cienie na ścianie których ja osobiście nie znoszę...

I tylko tyle chciałem powiedzieć, co tak, nie zgaduję czemu, rozsierdziło mojego adwersarza.
Nabijasz posty ?