Ja mysle ze to o czym piszesz jest nie do unikniecia. Ja tez jestem przeciwnikiem osobistych wycieczek i odchodzenia od tematu i staram sie z tym walczyc jak tylko sie da.

Ale prawda jest taka ze watki omawiajace tematy ktore sa nieznane wiekszosci osob badz tez zupelnie egzotyczne albo nie rozwijaja sie w ogole albo ida w innym kierunku. Budzi to w pierwszej kolejnosci frustracje pytajacego (mowie ogolnie bez scislych zwiazkow z tym watkiem) co czesto daje sie odczuc i nastepuje kontrreakcja stalych uczestnikow probujacych za wszelka cene bronic swojego zdania.

Przykladow takich dyskusji mozna podac calkiem sporo ... ja w swoim poprzednim pytaniu o skaner plaski dostalem oferte kupna, informacje o skanerach do slajdow i jakosci przystawek (co mnie w ogole nie interesowalo) i jedna ogolnikowa odpowiedz.

No i teraz najgorsza czesc Aby temu zapobiec trzeba konkretnych dzialan moderatorskich. Wycinanie postow dzielenie watkow itp co z koleji czesto (zupelnie nie wiedziec czemu) takze budzi agresje ale tym razem zogniskowana. Moze sprawe rozwiarza kiedys boty na ktorych bedzie sie mozna wyzyc do woli a one i tak beda robily swoje