Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: który komputer wybrac?

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Oczywiscie, ale to nie znaczy, ze nie mozna z malymi plikami komfortowo pracowac na 1GB
    Z małymi plikami to ja komfortowo pracuję nawet na 384 MB
    Ale jeśli obrabiasz tych małych zdjec więcej, np. 50 w serii to 1GB szybko się wyczerpie. Niestety xp tragicznie zarządza pamięcią, więc co jakiś czas trzeba zrestartować PS
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Domyślnie

a jaką konfiguracje możecie polecić do obróbki dużej ilości raw-ów z 5D

w tej chwili używam athlona 64 3000+,RAM 1 GB - szybkość a raczej jej brak zaczyna być irytująca...jak niskim kosztem tą konfigurację usprawnić?

Uzależniony Awatar nastier
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

dokupic ramu 2x1gb ddr2 lub wiecej i smiga
    na nic sprzętu kupa, gdy fotograf ****.

fotoblog

Domyślnie

z ram-em to nie tak różowo... mam 2+512MB , mogę jedynie dołożyć 1 GB, no i całość jeszcze tylko ddr - zastanawiam się czy warto jeszcze inwestować w ten zestaw czy raczej kupić coś nowego pod CoreDuo i ddr2

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez focus Zobacz posta
    http://canon-board.info/showthread.php?t=21654

Tylko szczegolna uwage zwroc na moj komentarz odnosnie ram w podanym zestawie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

w tej chwili używam athlona 64 3000+,RAM 1 GB - szybkość a raczej jej brak zaczyna być irytująca...jak niskim kosztem tą konfigurację usprawnić?
    A jakim programem te raw-y obrabiasz? Bo jeśli to PS to najlepiej się sprawdza maszynka dwuprocesorowa. Np. dwa opterony - śmiga jak odrzutowiec - prawdziwa przyjemnośc pracować na czymś takim .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Domyślnie

RAM 1 GB - szybkość a raczej jej brak zaczyna być irytująca...jak niskim kosztem tą konfigurację usprawnić?
    dokupić RAM..tylko tyle...mnie też już irytuje 1 GB, ale w laptopie chyba też da sie podnieść moc.

Coś już napisał Awatar kaspeed
    Miasto
    Chełmek

Domyślnie

cos mi sie wydaje, ze nie ma co rezygnowac z procesora. Może zaszły jakieś zmiany w ciągu 3 ostatnich miesięcy ale wydaje mi się, że laptop powinien być kilkaste złotych (jezeli nie więcej niż tysiąc) droższy od stacjonarnego. Jeżeli tak jak stwierdził Vitez nie obrabiasz w terenie kupuj RAM, bo RAM'u nigdy za dużo, tylko pamiętaj, że Windows bierze z reguły 2xRAM na plik wymiany. Przy 8 GB pamięci łyka 16GB HDD na dzień dobry .
    Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

[SIGPIC][/SIGPIC]

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaspeed Zobacz posta
    tylko pamiętaj, że Windows bierze z reguły 2xRAM na plik wymiany. Przy 8 GB pamięci łyka 16GB HDD na dzień dobry .
    Przy obecnych cenach i pojemnosciach dyskow twardych wstydzilbys sie podawac taki argument . 16GB HDD to ~16zl... strasznie duzo . Btw 8GB to za duzo... nie pamietam konkretnych argumentow ale ani Windowsy ani PS niezbyt dobrze sobie radza > 4GB.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A jakim programem te raw-y obrabiasz? Bo jeśli to PS to najlepiej się sprawdza maszynka dwuprocesorowa. Np. dwa opterony - śmiga jak odrzutowiec - prawdziwa przyjemnośc pracować na czymś takim .
    używałem zoombrowser'a, ale teraz głównie Lighrooma - polubiłem go, PS'a na razie nie mam w wersji, która daje taką możliwość
    mam jeszcze Capture One, ale jakoś nie mogę się do niego przekonać

Opteron..., hmm to już wymiana całego kompa wchodzi w grę, no może poza dyskami. Jaki dokładnie poleciłbyś? jaką płytę i pamięci?
    jak się ma Opteron do CoreDuo ?

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów