Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: TANI obiektwy do przyjęcia ...

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar kml
    Miasto
    z księżyca

Domyślnie TANI obiektwy do przyjęcia ...

Witam
    Mam problem z wyborem obiektywu do mojego d60 ...

chodzi oto że:

musi być tani do 1000zł
    musi mieć jako taki zakres ogniskowych poniewarz potrzebny mi jest do reportarzy ślubnych, w kościele, domu np u panny młodej itd ...
    Musi robić jako takie zdjecia wiadomo że nie będzie zachwycał ale w tej cenie pewnie nic nie zachwyca a ten obiektyw mógłby na siebie zarobić ..
    co proponujecie w tej cenie ?? w ogóle da sie coś kupić do takich zastosować o których pisze i w tej cenie ??
    prosze o podpowiedz bo ze szkieł jestem "lewar"

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: TANI obiektwy do przyjęcia ...

Cytat Zamieszczone przez kml
    musi być tani do 1000zł
    musi mieć jako taki zakres ogniskowych poniewarz potrzebny mi jest do reportarzy ślubnych, w kościele, domu np u panny młodej itd ...
    Musi robić jako takie zdjecia wiadomo że nie będzie zachwycał ale w tej cenie pewnie nic nie zachwyca a ten obiektyw mógłby na siebie zarobić ..
    co proponujecie w tej cenie ?? w ogóle da sie coś kupić do takich zastosować o których pisze i w tej cenie ??
    Biorąc pod uwagę ograniczony budżet, zdjęcia we wnętrzach (i to dość ciemnych - kościół) i użyteczny zakres ogniskowych, to wydaje mi się, że godną zainteresowania jest Tokina 28-70 f/2.8. A w domu to chociaż kit by się przydał bo Tokina może być za wąska.
    A dysponujesz zewn. lampą?

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

Ja bym Ci zaproponował Canona EF 28-105mm f/3.5-4.5 ll USM, na Allegro do dostania za 600-800 zł. To szybki i ostry obiektyw. Używałem też przez jakiś czas 28-80 USM i też byłem zadowolony ten chodzi za 250-300 zł. Fakt że w pomieszczeniach mogłyby być ciut jaśniejsze, ale za te pieniądze
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

a ja bym sie wysilil, dolozyl 400PLN i kupil Tamrona 28-75 2.8

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

zgadzam sie! Tez zbieram na Tamronka

Miasto
    z księżyca

Domyślnie

p13ka, dysponije zewnętrzną lampą 550ex
    co do dokładania to naprawde nie mam z czego
    propozycja Cychol,- a co do canona 28-10mm jest ciekawa musze poszperać na allegro.
    Ale cały czas czekam na dalsze propozycje

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rowniez sugerowalbym dozbierac do Tamrona - mi on sie przeswietnie sprawdza wlasnie do reportazy, slubnych, w kosciele itp. Tokina jest oceniana nieco gorzej, moze sie gorzej sprawowac wlasnie w pomieszczanich czy w plenerze...
    Co do tego Canona 28-105 - zbyt ciemny do kosciola... a Tamron przy 2.8 lekko podostrzony w pozniejszej obrobce jest "nie-do-wyjęcia" 8) , tym bardziej z lampa zewnetrzna...

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No cóż, jak widać po powyższych postach koledzy najwyraźniej nie biorą pod uwagę uwarunkowań jakie podałeś.
    Poradziłem Tokinę 28-70 f/2.8 (lub jeszcze lepiej f/2.6-2.8 ) bo w końcu jasny obiektyw, co ważne dla warunków w jakich zamierzasz robić zdjęcia, a przede wszystkim powinien się on zmieścić w Twoim budżecie. Z tą jakością nie jest wcale aż tak źle ale...oczywiście są szkła lepsze.
    Jeżeli stać Cię to faktycznie zwróć uwagę na Tamrona, o którym koledzy wyżej wspominają.

Miasto
    z księżyca

Domyślnie

p13ka, właśnie oto chodzi !!
    Ludziska ja naprawde nie bede mial wiecej na szklo a gdybym mial to bym wam napisal i moglibyscie mi proponowac tego tamronka ...
    puki co szukam czegos do 1000 i innych nie biore pod uwage ...

pozdrawiam

[ Dodano: 25-02-2005 ]
    A do tego jeszcze dodam ze za 1400 to pewnie mialbym sigme 28-70mm f2.8 od kumpla ...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kml
    A do tego jeszcze dodam ze za 1400 to pewnie mialbym sigme 28-70mm f2.8 od kumpla ...
    Ktora rowniez, jak i wspomniana Tokina, jest gorsza od Tamrona . Jesli 1 tys to absolutne maksimum to rozgladaj sie za ta Tokina ... tylko zebys pozniej nie marudzil "czemuz, ah czemuz nie dalem sobie na wstrzymanie i nie dozbieralem"

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów