Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Z filtrem czy bez ?

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie Z filtrem czy bez ?

Wraz z aparatem kupiłem Sigmę 28 - 135 IF. Poradzono mi, abym dokupił filtr UV jako "zabezpieczenie szkieł" przed ew. zarysowaniem, co też uczyniłem (Hama UV O-Haze).

Ostatnio przeczytałem parę artykułów sugerujących aby filtrów nie używać (jeżeli warunki itp. nie zmuszają do tego), ponieważ nic to nie daje, a czasem pogarsza jakość zdjęć.

Czy mogę prosić o Waszą poradę/sugestie w w/w sprawie

Z góry dzięki.

Dopiero zaczyna Awatar kekacz
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Jesli linki to tych artykułów. ktore czytales, miales z pl.rec.foto to pewnie trafiles na pewne porownanie:

"Filtr UV powinno stosować się w sytuacjach, gdy jest to konieczne i uzasadnione. Powinno się go zakładać analogicznie jak prezerwatywę. Ma ona swoje określone zastosowanie i używa jej się krótko. Nikt nie chodzi "potem" cały dzień z nałożoną prezerwatywą. Tak samo powinno się traktować filtr UV - używamy wtedy, gdy jest potrzebny, ani minuty dłużej."

Oraz to http://www.fotopolis.pl/index.php?go...a=6&e=2653
    i to http://www.cdrom.pl/index.php?title=...m_z_filtrem_UV

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Gdzieś przeczytałem bardzo mądre słowa odnośnie ochrony obiektywu.
    Otóż najlepszy do ochrony przedniej soczewki jest filtr szary 100%, zwany przez niektórych dekielkiem.

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

Tylko trzeba pamiętać żeby go zdjąć do robienia zdjęć
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Popieram Minka (pewnie dlatego, że nie mam lensów za 100mln zł ani filtrów za drugie tyle )
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Łódź

Domyślnie

To jescze rozwijając:
    mam ci ja (hipotetycznie) filtr ,,ochronny'' nakręcony na obiektyw. Fajny jest, bo kurz na nim osiada, jak srak napta, to się przetrze szmatą itp. Ale nagle nachodzi mnie ochota zrobic zdjęcie... no i co, przez taki upaprany filtr mam focić? No pewnie, że lepiej odkręcić. A dekle się łatwiej zdejmuje (-:

Poza tym, (też wyczytałem, i to w jakimś linku z tego forum), że soczewki są raczej twarde, i jeśli przed pretarciem (z tłuszczu, deszczu) zastosuje się zwykłe przedmuchanie gruszką z pyłu i piachu, to uniknie się grawerowania powłok i o to chodzi.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja mam taki myk ze bardzo czesto fotografuje koty... juz jeden filtr "zmiekczony" kocimi pazurami wymienilem... dlatego jednak pozostane przy filtrach - ale tylko na niektorych obiektywach.

Coś już napisał
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    To jescze rozwijając:
    mam ci ja (hipotetycznie) filtr ,,ochronny'' nakręcony na obiektyw. Fajny jest, bo kurz na nim osiada, jak srak napta, to się przetrze szmatą itp. Ale nagle nachodzi mnie ochota zrobic zdjęcie... no i co, przez taki upaprany filtr mam focić? No pewnie, że lepiej odkręcić. A dekle się łatwiej zdejmuje (-:

Poza tym, (też wyczytałem, i to w jakimś linku z tego forum), że soczewki są raczej twarde, i jeśli przed pretarciem (z tłuszczu, deszczu) zastosuje się zwykłe przedmuchanie gruszką z pyłu i piachu, to uniknie się grawerowania powłok i o to chodzi.
    Kurcze.... chyba masz filtr taki w zubożonej wersji... bo mój np. pozwala na nałożenie na niego dekla bezproblemowo. Poza tym, jak nie nałożysz filtra to faktycznie masz rację, ptaki dziwnie omijają aparaty bez filtrów, podobnie zadymki kurzu osiadają poza obiektywem tak, ze szkło zawsze jest czyste i nieskazitelne :wink:

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Vitez, A, to zrozumiałe. Niedawno mój znajomy nie miał osłony twarzy w postaci aparatu i zmiękczenie linearne trójpodziałowe posiadał na nosie. (-:

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

minek właśnie powstało nowe zastosowanie aparatu fotograficznego -> maska przeciwkotna
    pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów