Nie jest. Obydwa filmiki są zrobione ta samą techniką to fakt. Tylko, że technika, sposób, rodzaj muzyki raczej nie podlega opatentowaniu. Można ten filmik oskarżać o naśladownictwo, co może nie jest najwyższego lotu, ale nie o plagiat. Naśladownictwo - zwłaszcza w fotografii - jest dość powszechne. Zobaczyłem zdjęcie, które mi się podoba i usiłuję je powtórzyć. Nie skopiować ale powtórzyć. Pojechać w to samo miejsce, użyć zbliżonej techniki (lub zupełnie różnej) i zrobić swoje zdjęcie. Styl to też naśladownictwo w pewnym sensie. Każdy ze stylów w malarstwie to pewien rodzaj naśladownictwa mistrza. Low-key to technika, sposób fotografowania, sposób przedstawiania rzeczywistości. Czy jeżeli ja zrobię zdjęcie w tej technice to będzie to plagiat bo modelka podobna i podobnie ubrana?
EDIT: Posiadając "drugi stopień umuzykalnienia" tj. rozróżniając walc wiedeński od walca drogowego (pierwszy to rozróżnienie grają czy nie) może nie powinienem się wypowiadać na temat muzyki ale.... jak dla mnie obydwie aranżacje są zdecydowanie różne choć "zbliżone tonalnie". To tak jak piosenki The Beatles - wszystkie są podobne czyli plagiatowali sami siebie???